Цариград хоће да жање где није сејао

Пише: Др Зоран Чворовић

понедељак, 17. 09. 2018. у 13:02

Цариград хоће да жање где није сејао

Првојерарх Вартоломеј претендује да буде "православни папа", и узме примат патријарху Руске цркве Кирилу

Др Зоран Чворовић, правни историчар, пише за "Новости" о претњама јединству православља. Претензије на канонску територију Руске цркве имају предисторију дугу 560 година

РЕЧИМА из наслова овог текста, које алудирају на јеванђеоску причу о талантима, прокоментарисао је "васељенске претензије истанбулског патријарха" још почетком прошле деценије епископ УПЦ Московске патријаршије Иполит. При том је исти владика упозорио како цариградски патријарх "претендује на каноничке територије где год му се то прохте, искључујући можда једино Антарктик."

Озбиљности овог упозорења почетком нове хришћанске хиљадугодишњице могли су бити свесни само непоправљиви православни "конзервативци", који под утиском постхладноратовског тријумфа Сједињених Америчких Држава нису поверовали у неолибералну утопију "краја историје", што је међу религиозним глобалистима подразумевало обавезно избацивање нације и историје из Цркве. А онда је историја грунула у садашњост на велика врата и то, ни мање ни више, него посредством одлуке Цариградске патријаршије, која је свих претходних година првенствовала у модернистичком окретању будућности.

Ових дана је цариградски Синод донео одлуку да именује два своја егзарха на територији Украјине, која канонски припада Московској патријаршији. Оваквом одлуком се драстично нарушава други канон Другог васељенског сабора, који јасно налаже: "Епископи да не простиру своју власт преко дијецезе на туђе цркве, те да не сливају мржњу цркава." На овакву неканонску одлуку, која прети јединству светског православља, Руска црква је одговорила канонском опоменом: московски патријарх престаје са помињањем имена цариградског патријарха на богослужењима, прекидају се саслужења са клиром Цариградске патријашије, суспендује се учешће у заједничким епископским телима у дијаспори и комисијама за богословски дијалог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОТЕСТ РУСКЕ ЦРКВЕ: Не дозвољавамо мешање Цариграда у наше послове

Освета историје се у овом случају огледа у томе што данашње претензије Цариградске патријаршије на канонску територију РПЦ имају предисторију дугу чак 560 година. Осим тога, овакве претензије цариградске катедре су по правилу долазиле до изражаја у сличним историјским околностима и под утицајем истог спољног фактора.

Када је 1458. године пољски краљ Казимир IV, под притиском папе Калиста III, отео од митрополита кијевског и целе Русије, Јоне, епархије на делу данашње Украјине и Белорусије, које су се налазиле под пољско-литванском окупацијом, формирана је посебна унијатска Кијевска и Литванска митрополија на челу са Григоријем II. Ову неканонску митрополију, која је вршила јурисдикцију на територији отетој од Руске цркве, Цариградска патријаршија је примила у свој састав 1470. године и такво стање је потрајало све док 1686. године није дошло до сједињења отете митрополије са Руском црквом-мајком, уз сагласност цариградског патријарха Дионисија IV.

Др Зоран Чворовић


После бољшевичке револуције патријарх Мелетиос Метаксакис, који је према неким подацима, од 1909. био члан једне од енглеских масонских ложа, прикључио је Цариградској патријаршији неканонски отцепљену Финску и Естонску епархију и уз то је признао аутокефалност неканонски отцепљеним епархијама Руске цркве у новоформираној пољској држави.

Да је Цариградска патријаршија у XX веку редовно паразитирала на кризи руске моћи и државности, показало се 1996. године, када је донела потпуно неканонски томос о оснивању тзв. Естонске аутономне православне цркве у оквиру Цариградске патријаршије. На исти неканонски начин Цариградска патријаршија данас хоће да дарује аутокефалност украјинским расколницима.

Пошто саборно устројство Православне цркве чине независне (аутокефалне) помесне цркве, аутокефалност некој епархији, или групи епархија, може да да само аутокефална црква-мајка, која има закониту власт над тим епархијама. Следствено, патријарх Вартоломеј се по питању аутокефалности кијевских расколника понаша противно старом правном принципу, који је у Номоканону уз Велики требник дефинисан у облику питања: "Како може дати другоме, што нема сам". Ослобађајући себе од обавезе поштовања канона, Вартоломеј би да реши статус једне расколничке групе у овиру туђе јурисдикције по узору на римског папу, који је у римокатолцизму једини и непогрешиви извор права, па отуда по његовој вољи могу да се оснивају и укидају поједине бискупије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вартоломеј признаје Украјинску цркву!

Овакви неканонски поступци цариградског првојерарха, мотивисани код давања аутокефалности жељом да се оснажи оронули историјски ауторитет прве "по части" православне катедре, а код давања аутономија у саставу Цариградске патријаршије да се превазиђе криза са симболичним бројем верника. При том цариградски патријарси при достизању ових циљева не само да не зазиру од кршења канона и уношења раздора у православље, већ ни од помоћи западних структура моћи, које су им према архивском истраживању П. Јермилова, постале незваничан патрон од 1949. године.

Ако се све ово зна, онда може и да се разуме зашто је после неуспеха утопије Новог светског поретка и поновног враћања у стварност историје, ангажовање Цариградске патријаршије на историјским руским земљама толико велико и несразмерно у односу на капацитет ове патријаршије без народа. У покушајима да се Русија према хладноратовском рецепту изолује и оцрни пред остатком света, православље постаје њен важан ресурс за цивилизацијски продор у традиционалне, конзервативне римокатоличке земље, где се део становништва свакако неће помирити са модернистичким преверавањем Ватикана. Да би се спречила таква мисија, Фанар је упрегнут да прави проблеме Руској цркви у њеном "дворишту" и да истовремено оспорава престиж РПЦ у другим помесним аутокефалним црквама. Са Фанаром на челу православља, Запад би добио не само додатно изоловану Русију, већ и кооперативног сарадника који се у лику Вартоломеја већ доказао да је спреман да онемогући самосталну цивилизацијску мисију православља.

Имајући све то у виду, морамо на крају закључити речима већ поменутог епископа Иполита: "Человођа православног света може и треба да буде не слабомоћна катедра које не поседује ништа осим историјску, али без икаквог садржаја васељенску титулу, затим глобалне претензије и најзад спремност на сарадњу са свим и сваким, него (треба да буде человођа) она Црква која је реално способна да представља интересе Православља у светским оквирима." У условима лажног мира са почетка прошле деценије, на овај позив није било одзива из Москве. Да ли ће га бити данас када су ратови већ наша стварност?

(аутор је доцент Правног факултета Универзитета у Крагујевцу)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Dušan

17.09.2018. 13:26

Car Konstantin je kao prvi car hrišćanin osnovao Konstantinopolj (Carigrad ) a ne Moskvu. Car Justinijan, 6 vek, je vladao iz Carigrada (ne iz Moskve ) i bio krunisan za tada jedinog hrišćanskog cara od Carigradskog patrijarha. Rusi su hrišćanizovani u 9. veku a patrijaršiju dobili u 16 veku a sve od Carigradskog patrijarha (nije moglo od nikog drugog). Carigradska patrijaršija je iz 4. veka znači 1200 godina starija od Moskovske !! Ne može biti unik stariji od dede !

Djordje Petrovic

17.09.2018. 14:58

@Dušan - Stim sto je dedina imovina propala a porodica mu broji 5000 dusa, a unuk je stvorio casrtvo vece od Vizantije sa 200 miliona stanovnika.

Деда

17.09.2018. 15:50

@Dušan - Јесте старији али неможе цариград да влада Српским и Руским земљама !!!

Hercegov Grad

17.09.2018. 13:27

Svaka drzava svoju crkvu,a ne podcinjavanje pravoslavnoj crkvibu drugim drzavama!Dok je Carigracki patrijah cutao i kolo vodio kako drugi jazu,bio je dobar,cim je kreno da umanjuje vlast pojedincima vise nije?!

Vera

17.09.2018. 14:40

@Hercegov Grad - Koji si ti analfabeta! Tako je to kad neobrazovani I od juce, komentarisu! Sjedi dolje!JEDINICA KO KUCA!

Istorija

17.09.2018. 23:39

@Hercegov Grad - Није православље никакав изум Руса него грчких хришћана оличених у Византији, првом хришћанском царству (учили сте историју). Држави цара Јустијијана, првог хришћанског законодавца из 5. века. који је хришћанизовао Римске законе. Хришћани су постојали готово хиљаду година пре него што су Руси примили христа 988. од исте те Византије! Овде се православље схвата као Српско-Руска политичка организација . Тако је и хришћанско образовање ширих маса које се углавном, на жалост, своди на национализам.

Вук Вукша

17.09.2018. 13:55

Како год знају само да се разбије и уситни православље. Али не знају да је вера наша, вера славна, наша вера Православна! Живела Србија !

Dušan

17.09.2018. 14:50

@Вук Вукша - Vera je izvorno Vizantijska (Romejska) . Kada je nastajal nije bili ni Rusa ni Srba !! Odlučivao je samo Carigrad protiv Rima !!

Деда

17.09.2018. 16:37

@Вук Вукша - Твој имењак цар Душан је освојио већи део европске Византије !!!

Dušan

17.09.2018. 19:41

@Вук Вукша - Car Dušan je i doprineo propasti Vizantije a carstvo mu se raspalo posle smrti ! I hvalio se da je potomak Enrika Dondola rušitelja Vizantije !

Mr.Q

17.09.2018. 14:16

Ni u kom slučaju ne smeju se kršiti crkveni kanoni ma koliko neko bio stariji ili veći...Kršenje pravila vodi u razdor i anarhiju!

Istina

17.09.2018. 14:53

@Mr.Q - I car Dušan je prekršio kanon kada je proglasio državnog službenika za patrijarha i krunisao se za cara ! Tek mu je oproštena anatema posle 40 godina !!

Да се зна

17.09.2018. 14:38

У време поделе цркве у 11. веку Руска и Српска држава и црква су биле минорне (нарочито црква). Цела подела је била између Цариграда и Рима, Москва нема везе са тим и за њу је православље било само дато стање !

Djordje Petrovic

17.09.2018. 14:57

Mnogi eshatolozi tumaceci poslednja vremena govore da ce znak biti kad Rusija `povrati` Konstantinopolj. Kad su Turska i Rusija bili u zategnutim odnosima zbog obaranja aviona mnogi su u tome videli moguci znak. Al mozda nije u pitanju vojna okupacija vec povracaj Aja Sofije pravoslavnom svetu i razvlascenje carigradskog patrijarha... To bi mogla biti jedna od mogucih interpretacija pomenutih predvidjanja i tumacenja.

м

17.09.2018. 15:00

Ову лепу слику љубави Римпапе са Вартоломејем, Назвао бих идиличним именом: „Гуја У Недрима“.

bane

17.09.2018. 15:06

Boze mili ,ovi dele svet na delove kao mafija i bore se za primat.Nedaju jedni drugima da ulaze u njihove teritorije,pa neko neka nekaze da to nisu mafijasi naucili od crkve.

Petar Maljevic

17.09.2018. 15:31

Zanimljivo uvek kad neka odluka ne odgovara ruskim gazdama, taj je uvek "prema nekim podacima" clan jedne od zapadnih masonskih loza. Cijim podacima, Ozninim ? Drug Putin je i tada i danas radio za jednu od najkrvolocnijih organizacija prema ruskom Pravoslavlju......Ovo je sve pro ruska patetika.

Predrag

17.09.2018. 15:46

Petre Maljevicu izrazito si neobrazovan,tendenciozan i moglo bi se reci i zlonameran(biram reci da mi zbog onoga sto zaista mislin ne bi objavili komentar).To sto si naucio azbuku ne znaci da treba da ostavljas najgluplje komentare koje sam ikada video

Petar Maljevic

18.09.2018. 03:41

@Predrag - Uvrede i neka prostacka spustanja ne znace gospodine da ste vi u pravu. Ponovo procitah sta sam rekao.....jeste tendeciozno, jer po informacijama koje imam to je tacno sto sam zakljucio. ja ne razumem zbog cega bi meni bilo nametnuto da ja drzim Rusima stranu u odnosu na Grcku bracu. Ako Rusija zeli Srbiji dobro zbog cega je gura da se svadja sa svima. Ne gospodine, ja sam u pravu.

Predrag

17.09.2018. 15:50

Komentari ovog clanka pokazuju u pravoj meri koliko u Srbiji ima neobrazovanih ljudi koji bi da lupetaju o svemu pa i o veri.Tip koji se potpisao kao "hercegov grad" predstavlja najcrnju stranu Srbije

strasno

17.09.2018. 15:54

Smesno ali istinito, ovako su i unistili Vizantijsko carstvo, svojom pohlepom i sebicnoscu. Boze oprosti i zali.

Ipak

17.09.2018. 17:02

@strasno - Vizantijsko carstvo je uništila i Srbija svojom pohlepom za teritorijama ne vodeči raćuna o Turcima i Vatikanu Inače, prva srpska kraljica je bila unuka uništitelja Vizantije u krstaškom ratu a naslikana je na našoj fresci kao bogorodica !!

Никола У.

17.09.2018. 17:16

Објаснити: 1. Одакле извире право цариградског патријарха да оличује о овој и стварима од општег значаја за православље? 2. Ко и како БИРА цариградског патријарха и да ли је он неком одговоран?

Istorija

17.09.2018. 20:31

@Никола У. - Зато што су сви православни наследници Византије (Ромеја) јер су од ње добили хришћанство ! Цариградски патријарх је крунисао Византијског цара и зато је први међу једнакима (прво је било само 4 патријаршије али ни једна словенска јер су били пагани). Ето, одатле право по првобитном канону из сабора 381. године !!

milorad

17.09.2018. 17:25

rece neki covek:"u vremenima zadnjim ,kunite Papu ,on ce biti kriv za propast."...

Rez

17.09.2018. 18:30

Изворно, правослаљје је Грчко тумачење хришћанства које се разликује од Римског тумачења католика. До 7. века је доминација Грчког језика и Византије (Ромеја) који су се сматрали наследницима цара Константина. Слабљењем Ромеја Рим избија све више да би се растали у 11 веку, Срби и Руси су били само колатерални продукт распада и на њега нису могли да утичу. Са падом Константинопоља Ромеји, а и патријарх, губе положај. У 16 веку патријарх даје Русији статус патријаршије што доводи до трећег Рима,

Sale

17.09.2018. 18:41

Iskreno receno, Rusija i Ukrajina su u ratu. E sad recite ukrajincu da treba da ide u rusku pravoslavnu crkvu ili recite rusu da treba da ide u ukrajinsku. Ne ide i sta sad? Zna se sta su hriscanske vrednosti i nisam ih video ni u ovom pristrasnom tekstu a ni u komentarima. Gde li ce dusa onima koji politiku guraju u religiju istavljaju je ispred Boga?

.

17.09.2018. 23:26

@Sale - ocigledno nisi nikada bio u Ukrajini i ne znas stanje... To sto ti govoris je kao kada bi u Hrvatskoj buknuo, ne daj Boze, raskol i Kolinda trazila hrvatsku pravoslavnu crkvu, a u Hrvatskoj nema pravoslavnih Hrvata, nego su samo Srbi.

GDE CIA UMESA PRSTE TU BOGA NEMA

17.09.2018. 20:56

U ovom slucaju je Bog i vera na sporednom koloseku, a zna se odakle potice zlo pravoslavlja, jer to nije nista novo.

Nije tako

17.09.2018. 23:26

"Carigrad hoće da žanje gde nije sejao" није баш тако ! СВИ православци су крштени од Византије, прве хришћанске државе. Она постоји од 450 године а Цариградски патријарх од сабора 381. Руси су христову веру примили тек 988. од Византије са благословом Цариградског патријарха, значи после више од 500 година. Раскол Рима и Цариграда су могли само да констатују. Патријаршију су добили тек 1516 од истог Цариградског патријарха ! Није православље руски изум него је наслеђено од Византијских Грка !

BOGDAN

18.09.2018. 05:46

GRCI SU MOZDA DOBRI TRGOVCI ALI POKAZALO SE DA NISU MUDRI POLITICARI SA NJIMA BARATAJU ENGLEZI.AKO GLOBALNO ZATOPLJENE PLANETE NASTAVI GRCIJA ZA 100.GODINE POSTAJE PUSTINA BIKE GORE NEGO OD SAHARE,

Aleksandar

21.09.2018. 12:04

@BOGDAN - Ajvar nauci prvo srpski kako treba Pa onda pisi ili pisi na makedonskom