Победа српских јунака за незаборав

Е. В. Н.

15. 09. 2018. у 12:25

Широм земље обележен век од пробоја Солунског фронта, после чега је уследио слом централних сила. Један од највећих тријумфа наше војске у историји и кључни продор у Првом светском рату

Победа српских јунака за незаборав

Век од пробоја Солунског фронта обележен је и у Параћину / Фото З. Рашић

ТАЧНО 100 година од почетка велике савезничке офанзиве, која је окончана пробојем Солунског фронта, што је била и једна од најважнијих, а за Србију свакако кључна операција Првог светског рата, обележено је у суботу широм земље.

Параћинци су посебним програмом под називом "Почаст ратницима", испред Споменика победнику у центру града, обележили овај значајан јубилеј и одали пошту изгинулим јунацима.

Полагањем венаца и цвећа на споменик погинулим и преминулим ратницима у ослободилачким ратовима Србије 1912-1919. године са подручја тадашње Општине рибничке, у суботу је и Краљеву на пригодан начин обележена годишњица пробоја Солунског фронта.

Полагањем венаца на споменик крај спомен-костурнице изгинулим и од рана умрлим српским војницима и палим ослободиоцима града 1918. године, у порти Цркве Свети архангел Михајло и у Јагодини је обележено век од пробоја Солунског фронта.

И у Moдричи je било свечано. Нa oбелeжaвaњу jубилeja истaкнутo je дa je рeч o jeднoj oд нajслaвниjих битaкa српскoг нaрoдa зa слoбoду у кojoj су учeствoвaли и Мoдричaни. Mнoги oд њих су oстaвили свoje кoсти у aлбaнским гудурaмa или зaвршили у „Плaвoj грoбници“. Вишe свeштeникa Српскe прaвoслaвнe црквe служилo je пoмeн кoд спoмeн-oбeлeжjа пaлим сoлунским дoбрoвoљцимa.

Модричанка Рoсa Дeспoтoвић чувa у успoмeнaмa причe oцa Бoшкa Сaвaнoвићa, кojи je рањен нa Сoлунскoм фрoнту:

- Вeoмa чeстo нaс je као децу држao нa крилу и причao o свoм вojeвaњу - присeћa сe Рoсa.


Фото: Г.Шљивић


Пробојем Солунског фронта српска војска је трајно запосела територију окупиране земље, коначно је ослободивши од окупатора, а недуго затим уследио је потпуни слом блока Централних сила (Немачка, Аустроугарска и Бугарска) на Балкану.

Тај велики догађај једна је од највећих победа српске војске у историји српског народа, а историчари сматрају да је то био највећи савезнички продор за време читавог трајања Првог светског рата.


ГРОБОВИ НА ЗЕЈТИНЛИКУ

ЈЕДНО од централних места ове велике српске победе у Првом светском рату свакако представља Зејтинлик, место у Солуну где се налази Српско војничко гробље, у чијем су склопу смештени гробови српских, али и савезничких бораца погинулих у пробоју Солунског фронта.

Српско војно гробље централно је гробље у односу на читав меморијални комплекс. У њему су похрањени остаци 7.441 српског ратника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mile

15.09.2018. 17:38

Jadni naši herojski junaci,da su znali ko će voditi Srbiju za 100 godina teško da bi krenuli u proboj fronta.