Не централама на Старој планини

В. Ћирић

04. 09. 2018. у 21:55

Не централама на Старој планини

Брига Окупљени грађани у Пироту поручили да не дају природно богатство

Грађани на протесту у Пироту тражили мораторијум на градњу хидроелектрана. Корист би имали само инвеститори, а природа би била уништена

СУДЕЋИ по великом народном бунту усмереном против изградње мини-централа на Старој планини и у целој Србији, исказаном на недељном збору у Пироту, где се окупио велики број грађана, катастар од седамдесетак малих хидроелектрана, чија је изградња планирана само у овом делу Србије - одлази у историју!

Једнодушна оцена великог броја грађана јесте да би се изградњом оваквих објеката неповратно уништио парк природе "Стара планина", и да би од тога корист имали само појединци, тачније инвеститори, који би за ове објекте и производњу минорне количине струје из обновљивих извора, били још и субвенционисани.

Управо зато, од надлежних министарстава се тражи мораторијум на изградњу оваквих објеката на Старој планини.

- Уколико се после овог скупа не објави мораторијум на изградњу мини-централа, следеће овакво окупљање је у Београду односно широм Србије. Позивамо министра Горана Тривана да дође и види како је Ракитска река стављена под хипотеку - поручио је Александар Јовановић Ћута, један од иницијатора скупа и члан Савета месних заједница двадесетак старопланинских села у чијим атарима је планирана изградња деривационих централа.


Прочитајте још - НЕ ДАМО РЕКЕ: Протест против изградње МХЕ на Старој планини (ФОТО)


На погубне последице оваквих инвестиција, са овог скупа, на који су дошли активисти из целе Србије, указао је и декан београдског Шумарског факултета Ратко Ристић, који каже да су МХЕ само маска за богаћење појединаца. Ако преградите све реке на Старој планини, она ће постати мртва планина.

- Ово је проблем целе Србије, у којој је планирано чак 850 оваквих објеката, који ће уништити највредније планинске токове - каже професор Ристић и додаје да би допринос ЕПС-у из оваквог система снабдевања био два до три одсто, а да су штете дугорочне и практично немерљиве по локално становништво и по целу земљу.

Бунт против изградње МХЕ почео је давно, али је интензивиран протеклог Ђурђевдана, када се у старопланинском селу Паклештица окупио велики број мештана који су протестовали против изградње прве деривационе централе у оближњим Владикиним плочама, тачније у кањону који је прави драгуљ.


КУПУЈТЕ СТАДА

НА протесту у Пироту је речено јуче да свако ко жели да инвестира у овај део Србије може да купује стада оваца, коза, говеда и да их бесплатно напаса по пашњацима. То је једина здрава инвестиција од које ће сви имати користи, па и потенцијални власник стоке који би, на пример, од државе сваке године добијао по седам хиљада за свако грло овце и по две хиљаде динара за јагње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације