Браниоци по службеној дужности више неће радити преко везе

Танјуг

недеља, 08. 07. 2018. у 10:52

 Браниоци по службеној дужности више неће радити преко везе

Илустрација: aks.org / Depositphotos

Ангажовање бранилаца по службеној дужности више неће моћи да се одвија "преко везе" између адвоката и полиције, тужилаштва или суда, јер се успоставља систем кол центра (цалл центер) Адвокатске коморе Београд
Ангажовање бранилаца по службеној дужности више неће моћи да се одвија "преко везе" између адвоката и полиције, тужилаштва или суда, јер се успоставља систем кол центра (цалл центер) Адвокатске коморе Београд са новом програмском апликацијом за постављање бранилаца по службеној дужности и то према азбучном реду са списка адвокатске коморе.

То значи да ће полиција и тужилаштво приликом привођења осумњиченог који нема могућности, пара или неће да ангажује адвоката, или суд у току поступка, морати да позову кол центар Адвокатске коморе Београд (АКБ), а исти је случај и код постављања привремених заступника.

Овај кол центар, који треба треба да проради у целој Србији од октобра, креиран је у организацији АКБ и Мисије ОЕБС у Србији.

Председник АКБ Југослав Тинтор за Тањуг појашњава да је систем заснован на стриктном поштовању редоследа адвоката са листе адвокатске коморе и обавези свих државних органа да приликом одређивања браниоца по службеној дужности контактирају са кол-центром адвокатске коморе.

"Направили смо програмску апликацију за посебну телефонску централу преко ће које ће сви браниоци по службеној дужности бити постављани тако што ће се стриктно поштовати редослед и сви органи кривичног гоњења, полиција, тужилаштво и суд позивати исту телефонску линију", прецизирао је Тинтор.


Телефонска априкација ће функционисати тако што ће се аутоматски бележити сваки телефонски позив (датум, време позива и бројеви телефона), а оператер ће приликом јављања уносити у систем податке о органу који позива и о ком броју предмета је реч.

Оператер позива адвоката преко апликације која је програмирана да аутоматски поштује редослед - без могућности оператера да види редослед и манипулише постављењем, а сваки телефонски позив се бележи у систему - са којим адвокатом је покушано остварење контакта и са којим је контакт остварен.

Сваки разговор се аутоматски тонски снима и трајно чува у систему ради контроле. Програмска апликација пружа могућност једноставног прегледа систематизованих података о свим постављеним браниоцима и браниоцима који нису постављени јер се нису одазвали на позив (укључујући и детаље сваког реализованог или пропуштеног позива), као и претрагу у систему за сваког адвоката или за конкретан предмет.

На овај начин ће се отклонити свака сумња на корупцију и прекинути непосредна веза између органа кривичног гоњења и браниоца који се поставља, истакао је Тинтор који наводи да је управо ''непосредна веза'' практично узрок корупције.

"Неко неког поставља да би се нешто учинило зауврат - а кидањем те везе, ми ћемо уз помоћ кол центра и посебне апликације, успоставити транспарентан и правичан систем у којем ће се стриктно поштовати редослед, где ће сви подаци бити доступни, јавни, систематизовани и проверљиви", нагласио је председник АКБ.

"Притиском на ''ентер'' имаћете податак који браниоци добијају службене одбране, а колеге, који буду сумњали да су прескочени прилком позивања, имаће доказ о томе су тог дана и у одређнео време били позвани, да се нису јавили на телефон - јер ће систем забележити сваки позив", напоменуо је Тинтор.

Овај сисистем, како је указао, успоставља се јер адвокати желе да се поштује редослед ангажовања, да нема привилегованих и ангажованих преко везе.

Наводећи да нема директне доказе о овом виду корупције - да неко неком, даје новац да добије службену одбрану, Тинтор сматра да је опште уверење у јавности да је управо то једна од коруптивних зона у правосуђу.

Службене одбране - за које браниоци своје хонораре добијају од државе и њених органа, важне су како за адвокате тако и за грађане.

Према мишљењу Тинтора, за грађанина је важно да му се у систему службених одбрана омогући стручна, правна помоћ и делотворна одбрана у кривичном поступку и да приликом доделе браниоца не буде протекција или бирања адвоката по било каквој приватној линији.

Са друге стране, како је навео, адвокатима је врло важно да се у том систему поштује редослед именовања бранилаца по службеној дужности.

"Адвокате деценијама боли неправда јер имају назнака у пракси да, поготово бивше судије и полицјаци на основу својих приватних контаката из ранијег занимања добијају службене одбране, како би на основу њих добили хонорар из буџета и били ''на државним јаслама'', независно од квалитета и начина на који се баве адвокатуром", навео је Тинтор.

Према његовим речима, успостављањем овог система сваки адвокат ће добити простор и могућност да у датим оквирима пружи правну помоћ грађанима.

Он је истакао да се успостављањем овог система АКБ не бави истрагом корупције већ отклања њен могући узрок и на тај начин, како је навео адвокатура даје свој допринос успостављању реда у правосуђу у поступку придруживања Европској унији и испуњавању услова из Поглавља 23.

Тинтор очекује да ће Министарство правде, Републичко јавно тужилаштво и Врховни касациони суд подржати овај систем јер је, како сматра, ово корак на боље.

"Када успоставимо ред и систем, адвокатура као самостална, независна и саморегулирајућа професија ће демонстрирати и држави да је кадра да у својим оквирима уреди систем који је проверљив, транспарентан и отклања сваку помисао на корупцију", нагласио је председник АКБ.

До почетка рада овог система, који се очекује у октобру, све полицијске станице и одељења криминалистицке полиције, тужилаштва и судови ће бити повезани с адвокатским кол-центром и неће више моћи да бирају адвокате за службене одбране по свом нахођењу.

АКБ је већ позвала адвокате који се налазе на списку бранилаца по службеној дужности или привремених заступника да ажурирају бројеве својих мобилних телефона како би у програмску апликацију били унети тачни бројеви телефона, као и све друге заинтересоване адвокате Београда да се датом року пријаве на спискове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Lajavi krelac

08.07.2018. 11:28

Konačno. Bravo. Podrška. Stop korupciji za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti. Gđe to ima da tužilac kao stranka u postupku sa suprotnim interesima postavlja osumnjičenom okrivljenom advokata sa ga brani po službenoj dužnosti? Tužioci i policija su najkoruptivnija zona. Da tek vidite šta tužioci po unutrašnjosti rade sa advokatima koji su ranije bili tužioci. Čak preporučuju okrivljenom gđe odbrane nisu obavezne da idu kod odredjenog advokata. Sramno.

X.Y.Z.

08.07.2018. 11:32

Ha, dobice kriminalci advokate o trosku drzave. Pokrasce narod, a od istog tog naroda ce uzimati pare da brane one koji su ih ojadili!

Desimir Canic

08.07.2018. 11:48

Овај потез Адвокатске коморе ме је баш обрадовао! Надам се да ће заживети! Ја сам лаик али дубоко сам убеђена у спрегу адвоката, криминалаца и вероватно полиције! Сви у том ланцу сарађују да би само они пунили џепове, а поједини адвокати не могу да дођу до посла , а криминалци се ослобађају и опет пљачкају државу и деле паре! Овај предлог је одличан и треба нешто слично урадиоти и у судству, да се судије не намештају! Желим вам да успете у овом врло важном послу!

Гојко

08.07.2018. 18:13

@Desimir Canic - Kako si ,,ubeđena'' ako si Desimir.Za one koji pitaju da li je besplatno,evo odgovora.Sinu su mu u istrazi doveli advokata po službenoj dužnosti.Kada je posle godinu i nešto pravosnažno / uslovno / osuđen,stiglo mu je od agenta za naplatu dugova da isplati advokatu i uslugu agencije u visini od 30.000 dinara.Znači,bolje BEZ tog advokata,jer ionako za suđenje se uzima drugi advokat.

Zeljko

08.07.2018. 12:51

Ovo je u osnovi dobra ideja ali mi smo Srbi.Nacicemo mi vec neki nacin da doskocimo i ovom sistemu i da teramo po starom.Obrni okreni,opet ce sirotinja i oni "bez veze" da izvuku deblji kraj.

kaktus037

08.07.2018. 21:47

Ovo je dobra vest za Srbiju jer uvek postoje "oni preko veze",dosta je nepravde i takvih ljudi.

Nada

08.07.2018. 22:09

Lepo,a jos bi lepse i bolje bilo kada se u Srbiji nista vise ne bi radilo"preko veze",a vise cenio posten rad i moral!Bilo bi mi lepo i ne bih se osecala kao" Alisa u zemlji cuda"!