Ембарго за вешала, бичеве и гиљотине

Б. Царановић Ј. Матијевић

10. 01. 2018. у 09:01

Ембарго за вешала, бичеве и гиљотине

Справе за мучење неће моћи легално да буду унете у Србију, Фото Shutterstock

Влада Србије донела уредбу о забрани увоза робе за мучење и смртну казну. Иза ове несвакидашње, помало интригантне одлуке, заправо се крије усклађивање националног са законодавством ЕУ

ВЕШАЛА, гиљотине, електричне столице, гасне коморе, смртоносне инјекције, бибер спрејеви, шокери, "упаљачи" за паралисање, али и лисице и завртњи за палчеве и прсте, столице опремљене оковима, кревети у облику кавеза... Сви ови предмети намењени спровођењу смртне казне, мучењу или кажњавању - више не могу да се увозе у Србију! Тако каже Уредба о извозу и увозу робе која би се могла користити за извршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско или понижавајуће поступање или кажњавање. Донета је 28. децембра минуле године, а многи ће се запитати, да ли је могуће да се овим справама, уопште, до сада и трговало.

Иза ове несвакидашње, помало интригантне Владине уредбе, заправо се крије усклађивање националног са законодавством Европске уније. Оваква уредба, која на једном месту контролише међународну трговину справама за мучење, први пут је донета пре четири године. Али, ни пре тога увоз и извоз ове робе није био слободан, већ је контролисан по више различитих основа.

- Усвајањем ове уредбе, која је део преговарачког поглавља 30 отвореног у децембру 2017. године, у потпуности смо усагласили законодавство са Европском унијом у овој области - каже Јасмина Роскић, начелник Одељења за међународне споразуме и спољну трговину контролисаном робом Министарства трговине, туризма и телекомуникација. - У ЕУ оваква уредба постоји од јуна 2005. године, а саставни је део заједничке трговинске политике Уније.

Прочитајте још - Влада забранила увоз и извоз предмета за мучење

Новом Уредбом ударен је ембарго и органима власти. Тако чувари реда не смеју да користе уређаје за обуздавање задавањем електричних шокова, лисице за палчеве и прсте, завртње за стискање палчева и прстију, као и назубљене и неназубљене лисице и завртње, палице и пендреке израђене од метала или других материјала са металним шиљцима. Забрањени су и окови у облику полуге, окови за ноге са утегама и збирни ланци. Недозвољени су и бичеви, кнуте, деветоструки бичеви, они са бодљама, кукама, шиљцима, металном жицом...

Карикатура Тошо Борковић


Како каже наша саговорница, до 2014. године, трговина ових направа, делом је контролисана преко Националне контролне листе наоружања и војне опреме, хемијске супстанце су контролисане посебним дозволама, док је увоз и извоз поједине робе омогућен тек ступањем на снагу новог Закона о оружју и муницији, марта 2016. године. На тој "листи" су преносно оружје са електричним пражњењем за задавања електричног шока, електричне шок палице, електрични штитови, пиштољи за омамљивање и електрични парализатори познатији као "шокери" и "тејзери".

- Одредбама Уредбе дефинисано је да је забрањен увоз или извоз - вешала, гиљотина, оштрица за гиљотине, електричних столица, херметичких комора, осим ако се докаже да ће се та роба користити искључиво ради јавне изложбе у музеју - каже Роскићева. - То се доказује потврдом Министарства културе и само у том случају наведена роба увози се уз дозволу Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Уз то, уређаји за електричне шокове, лисице за палчеве и прсте, завртњи за стискање палчева и стискање прстију, назубљене и неназубљене лисице и завртњи, разни окови, увозе се или извозе на основу дозволе Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Јасмина Роскић, Фото: МТТ.ГОВ.РС

Да ли је, међутим, претходних деценија ико одговарао због трговине језивим справама, у овом министарству не знају, али потврђују да ће убудуће кажњавање за недозвољену трговину овим средствима бити по одредбама Кривичног и Закона о прекршајима.


ЦРНО ТРЖИШТЕ

КОЛИКО је важна ова уредба сведочи и случај из САД, од пре неколико година. Сви светски медији писали су о случају осуђеника на смрт који је умирао у највећим мукама, јер je еутаназиран неквалитетном инјекцијом. То се догодило јер је ЕУ забранила извоз ових препарата, па су извршиоци казне у Америци по свему судећи хемикалију набавили на "црном тржишту".


ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ

УРЕДБА ЕУ заснована је на Конвенцији о људским правима УН и Повељи ЕУ о основним људским правима у којој је наведено да нико не може бити изложен тортури, или нељудском или понижавајућем поступању или кажњавању. Наведена Повеља, такође, забрањује извршење смртне казне - каже Роскићева. - Један од основних циљева спољне политике ЕУ је да промовише усвајање основних људских права и у државама нечланицама. Наша земља је усвајањем ове уредбе показала посвећеност европским вредностима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Лала из Баната

10.01.2018. 09:31

А да производимо код нас? За домаће потребе... Ил за снимање филмова...

Rupa u zakonu

10.01.2018. 13:11

@Лала из Баната - Objasni sta znaci za domace potrebe!

Feher Barnabas

10.01.2018. 09:38

Bas steta.A bas sam planira da uvezem jednu giljotinu.Ko velom nem se nadje.Leba ne trazi a nikad se ne zna.Mozda zatreba.

Vlada Legenda

10.01.2018. 09:46

Ali iskreno,teška budalastina!Samo pokazuje koliko je jadan i taj evropski svet,poremećen, pun tih sadista,bolesnih kriminalaca,a što nažalost stvaraju i kod nas...tim njihovim evropskim vrednostima i kriterijumima....gade mi se ovakve stvari.

Ica

10.01.2018. 11:53

И шта ми садо-мазохисти сад да радимо!? А да, имамо отварања, затварања и одлагања поглавља.

Crni

10.01.2018. 12:14

Bas steta, planirao sam da se bavim privatnim biznisom postanem Kontravezni Biznismen i otvorim Lanac Sado-mazo klubova. Ovako moram da sljakam na gradjevini.

Najzad

10.01.2018. 12:29

Najzad da imaju sta privatnici Srpski da proizvode, sve nam rade stranci a ostalo uvozimo. A zatrebace kad narodu dosadi prodaja zemlje

Nuclear Vlasta

10.01.2018. 12:51

Фекалисана ( гов*њива) мотка је увек доступна....

Neko iz pozicije

10.01.2018. 14:05

Srbin nije mazohista, mada izgleda kao da ima i takvih medju nama!