Др Душан Пророковић: Деле лекције о Косову и Русији

недеља, 29. 10. 2017. у 07:43

Др Душан Пророковић: Деле лекције о Косову и Русији

Др Душан Пророковић Фото Н. Фифић

Центар за стратешке алтернативе: Слобода се не добија "на парче", а правда СЕ НЕ примењује селективно

БЕОГРАД су истог дана својим посетама почастили Брајан Хојт Ји и Херта Милер. Један заменик помоћника америчког државног секретара и једна књижевница, добитница Нобелове награде 2009. године. Да нису јавно иступали, немогуће би било довести их у везу. Овако, Милерова је допунила Јија и рекла све оно што за њега није било опортуно да каже.

Наступ америчког дипломате је био стандардан. САД захтевају од Србије да дозволи "чланство Косова у УН", што ће бити регулисано новим споразумом, и да се што пре испреговара поглавље 31, па да Србија следи ЕУ у спољнополитичком деловању.

У ПРЕВОДУ: хитно да уведемо санкције Русији. И то су нам "увијено" говорили и многи други званичници САД претходних година. Прича о "обострано прихватљивом решењу за Косово" или тестирање идеје о "подели Косова" Вашингтон пуно не интересује. Превише је инвестирано у конструисање балканског безбедносног (пот)комплекса да би се сада стало. Исто као што је превише инвестирано у покретање сукоба са Русијом. У Вашингтону је, када се говори о Кремљу, скована скраћеница: малигни руски утицај. Све "малигно" мора бити одстрањено, а у Србији поготово.

А зашто, објаснила нам је Херта Милер: "Србија је сама себи нанела зло и њени грађани морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу." Још је и додала како је понекад војна интервенција људска и морална позиција, те да ко у девет година води четири рата и ко тако прагматично гради гробља као градове, он се не може стићи речима.

Брајан Хојт Ји током недавног боравка у Београду Фото Танјуг

ИМАЛА је и део о Путиновој аутократији. Највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата није спомињала, као ни страдања српског становништва на Балкану епских размера. За њу је све црно-бело, без колора. Нема историјских конотација, узрочно-последичних веза, ширег сагледавања ствари и објективности. Милошевић је Чаушеску! И Путин је Чаушеску! Против таквих је све дозвољено. Укључујући и бомбардовање осиромашеним уранијумом.

Очигледно, Херта Милер је остала заробљеник времена о ком је највише писала. Она се прославила описима комунистичке диктатуре у Румунији. У романима "Животиња срца" и "Лисац је одувек био ловац" је много потресних сцена, аутобиографских детаља и истинитих прича, којима приказује колико је тешко и опасно било живети у Румунији свима који су желели слободу и правду.

ОНА, међутим, избегава да се осврне и на то колико данас у Румунији слободе и правде има. Шта су промене донеле? Зашто су не тако давно стотине хиљада грађана Букурешта изашле на демонстрације? Због чега је близу два и по милиона људи побегло из ове земље од 2008. године? Тим стварима се последњих година бави румунска кинематографија. Последњи у низу је филм Марјана Кришана"Хоризонт".

Код интелектуалаца, борба за слободу и правду је принцип а не политичко средство! Руководећи се принципом, политички ангажовани интелектуалци се морају увек оглашавати. Наравно, не треба поредити Чаушескуову страховладу са данашњим стањем у Румунији. Али се не сме ни жмурити на темељно гушење различитих слобода и хроничан недостатак правде у неолибералном поретку.

СЛОБОДА се не може добијати "на парче", а правда примењивати селективно. У супротном, уколико јавни ангажман почиње на селективности, ту нема принципа, већ интелектуалац служи само као политичко средство. У овом, конкретном случају, фрау Милер је пристала да послужи као пуко средство у спровођењу политике мистер Јија. Образложила нам је зашто је неопходно да следимо америчка упутства. Тако се удара историјски печат на америчку верзију тумачења распада Југославије и бомбардовања 1999. године. Нема преиспитивања, покушаја ревизије зарад утврђивања истине, па самим тим ни промене стања. Сами прихватамо да смо "геноцидни", искључиви кривци за све што нам се десило, једини одговорни за балканску трагедију не само деведесетих, већ и ранијих раздобља, током ХХ века. Зато Косово мора ући у УН, а Русија бити избачена из Србије. И крај приче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Ivan Grozni

29.10.2017. 08:03

Odlican tekst, poucan pre svega, ali sumnjam da ce naci put do svesti vise od 10% srpskih glava. Sve ce to razvodniti gospodje Mihajlovic i Joksimovic, jer njih nije nista sramota, ne brigaju one za srpske interese, odavno su se svrstale na onu stranu, pa sad i dalje truju i sve oko sebe, a sve po nalogu zapadnih mentora.Al, jos nas ima, jos smo zivi.

Miki - Zg

29.10.2017. 08:39

Ti svjetski moćnici vidimo u svojoj bezgraničnoj mržnji prema Rusiji i Srbiji ,upregli su i jednu nobelovku ,a i mnoge druge .Prije 17 .god.govorili su : Samo da isporučite krvnika Miloševića i odmah ste u EU .Sada priznajte tzv. državu Kosovo ,posvađajte sa sa Rusijom .Svi ratovi u 20. stoljeću koji su nametnuti Srbiji,ti isti dušebrižnici su izazvali i sistematski etnički čistili Srbe ,a Srbe okrivili kao zločinačke ,genocidne ( sjetimo se prije 2god. engleskih rezolucija ) !

Veselin

29.10.2017. 08:50

Srbija mora znati da je Dr Jozef Gebels ziv u Americi i Evropi a ovi politicari sto nas posjecuju su njegovi vjerni sledbenici I ucenici

Kurjak

29.10.2017. 09:28

Ovde ü Nemackoj prolazi sve sto je antirusko i antikomunisticko ,dupli moral se podrazumeva.Tako razmislja i gosp. Miler ,jednostrano i sa pozicije izbeglice koja je spas pronasla na zapadu. Opravdavati ubijanje neduznih civila pokazuje nedostatak morala pa i inteligencije.

Mirjana Benic

29.10.2017. 10:01

Osioni nikad ne prihvataju a ne uce ni iz istorije da se " kolo srece uvek okrece"!!

Milos

29.10.2017. 10:06

Herta, Herta, da mi je da sednem preko puta tebe, pa da ti srucim sve sto nosim u sebi.

Kiril

29.10.2017. 10:10

tekst je fantasticane sad,da li nas narod razume ono sto procita...i da li uopste cita....videce se vrlo brzona sledecim izborima

V.R.

29.10.2017. 10:47

Ne znam koliko treba nasem narodu da SHVATE: Da nam germani NIKADA, dokle god postoje NECE ZABORAVITI ni jedan rat koji su vodili protiv nas, a narocito njihovi politicari, ma koliko se preoblacili u "jagnjecu" kozu. Razumem da smo mala drzavai da moramo nekada i da popustamo, ali zaboravljamo da smo VELIKI NACION, ne samo u Evropi vec i celom svetu po SRCANOSTI, HRABROST, A IZNAD SVEGA PO DUSEVNOJ MILOSTI. Da su druge narode toliko puta pokusavali da uniste odavno bi nestali, ali NAS CUVA BOG.

Вук Србин Гробар

29.10.2017. 11:02

Ко су индијанци и јевреји ? Знају ли њих двоје одговор.

gargamel

29.10.2017. 11:10

Autor ne pominje podatak, da je Caucesku vratio MMF-u poslednji cent, Rumunija nije imala dugove. E, to se u demokratskom svetu kaznjava, tako da ono " strahovlada" kvari inace dobar clanak.

Darmon

29.10.2017. 13:40

Oni koji zive duze vremena na Zapadu, je sigurno jasno da taj Zapad ne moze da zivi bez uplitanja u stvari drugih i da jedva ceka da sa nekim udje u konflikt. Zapd ne moze da zivi u miru i spokojstvu. A sto se tice Herte Miler, ona je verovatno dobrop placena od strane zainteresovanih da siri anti-srpsku propagandu. Steta je sto Srbija ne radi isto i da pokvarenjastvom reaguje na pokvarenjastvo.

vik

29.10.2017. 13:47

Da bi se dobila tzv. nobelova nagrada za mir ili knjizevnost prvi uslov je moralna podobnost na zapadu.