Епидемија болести срца

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

29. 09. 2017. у 20:50

Епидемија болести срца

Фото З. Јовановић

Упозорење стручњака на опасности коронарног обољења. Најопаснија њихова комбинација са дијабетесом

СРБИЈА има едуковане кардиологе, доступност лекова за коронарну болест је солидна, али је велика разлика у ефектима лечења обољења артерија и срчане инсуфицијенције, односно слабости срца, од које у свету болује чак 15,5 милиона становника, код нас и у богатим земљама.

Професор Петар Сеферовић, председник Удружења Србије за срчану слабост, каже да се лошији резултати у збрињавању ових пацијената него у развијеним државама најједноставније могу објаснити изреком "колико пара, толико музике". Јер новац је разлог што је код нас досад уграђено свега 47 апарата који помажу слабом срцу.

Болести срца и крвних судова су главни узрок смрти у свету: годишње се угаси чак 17,5 милиона живота. У Србији, која је на неславном другом месту, одмах иза Русије, по оболевању и умирању од ове патологије, само током прошле године, према подацима Националног института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", умрле су 52.102 особе и то 28.314 жена и 23.788 мушкараца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: U Srbiji svakog sata umre šest osoba od bolesti srca i krvnih sudova


Покушаји да се обузда епидемија кардиоваскуларних болести, данас су, на Светски дан срца, настављени у Београду на стручном скупу са више од 400 учесника из САД и Европе, који је подржала непрофитна интернационална фондација "Менарини".

- У последњих 20 година направљен је велики помак у лечењу коронарне болести, па је ризик од смртног исхода инфаркта у последњој деценији са 10 одсто смањен на два одсто - каже за "Новости" професор Мајкл Петри, кардиолог из Универзитетске болнице у Глазгову, у Шкотској, један од водећих светских стручњака за срчану инсуфицијенцију.

Међу свим факторима ризика за развој коронарне болести основни је дијабетес, од којег у Србији болује око 730.000 људи.

- Клиничке и метаболичке аномалије пацијената са дијабетесом удружене са високим ризиком од кардиоваскуларних болести, одговорне су за чак 75 одсто свих смртних случајева оболелих од дијабетеса - каже професор Сеферовић.


КЛИНИКЕ НА ОТВОРЕНОМ

Како би се подигла свест о превенцији на Светски дан срца, институти за јавно здравље и Удружење кардиолога организовали су клинике на отвореном у више од 15 градова Србије.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

zaliv.net

29.09.2017. 21:56

@CifaDk - Cvarci su zdravi, problem je u suhomesnatim i ostalim glupostima koje ljudi kupuju i konzumiraju u velikim kolicinama i to REDOVNO. Svinjska mast pa i cvarci su zdravi ako se koriste u razumnim kolicinama. Alkohol i duvan su problem ali najveci od svega je losa hrana i nepokretnost. Minimum 30min jace setnje, manje hleba, nikako suhomesnato, ograniciti mlecne proizvode i to je to. Vise seksa i setnje

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

29.09.2017. 22:04

@CifaDk - Много си "мудар" ко пчелица....замало. Пре би било 27 година тешког стреса, беде, окупације, безочног бомбардовања,пљачке и злостављања ове окупиране колоније, од стране наших "западних пријатеља"....јер ако не живиш на Марсу или ниси припадник касте бирократских паразита, који само мењају дресове задњих 2 деценије, можеш закључити да 3/4 становништва нема за најосновнију исхрану било чиме квалитетнијим и здравијим, а камоли за било шта друго...

Suverena

30.09.2017. 05:58

Као вегетаријанка са 57 година имам 120/ 80 притисак; немам вишка килограма и имам енергију мојих 16 година. Пре рата људи су јели месо једном годишње ! И то добро, свеже право месо! данас се трују за прерађевинама у којима животињске лешине одстоје и годинама... зато ови проблеми не постоје по Индији (где су људи вегетаријанци) и Африци (где немају меса)...

Mladja

30.09.2017. 10:44

@Suverena - Nije stvar sto si vegetarijanac, za zdravlje je najbitnija umerenost u svemu kako u hrani, picu i svim drugim zivotnim aktivnostima i zdrava hrana. U pravu ste kad kazete za meso i preradjevine koje su na trzistu, ali to je ono sto svi hocemo da zivimo u gradu, a niko na selu i da si proizvodi zdravu hranu.

zola

30.09.2017. 08:23

Ne bih o teorijama zavere koje možda i nisu teorije, ali eskalacija ovih , a i svih drugih bolesti i pored našeg neodgovornog ponašanja ( ishrana, pušenje, alkohol, stres) nije slučajna.

Dragoljub Milosevic

30.09.2017. 09:19

Добро је да је и жив овај наш народ,шта је све претрпео и шта трпи и како живи данас! Није за чуђење!!!

Tadijakadija

30.09.2017. 13:13

Осим дувана, алкохола и других дрога, на епидемију кардио-васкуларних болести су утицали и лоша исхрана н.пр. транс масти које се налазе у маргаринима.Од када је изумљен маргарин крвни судови убрзано пропадају статистички великом делу народа који их једе.Чак су и Американци пре 2 године укинули продају хидрогенизованих масти - т.ј. маргарина, јер су опасни (по њиховом мишљењу чак и више од генетски модификоване хране).

Zdrav duh

01.10.2017. 09:41

Treba prestati kafu Kada unistava srce I Alkohol.. Trba pivecati cene na Alkohol iz kafu