Кинески новинари документују зло осиромашеног уранијума

Д. РИСТИЋ

23. 08. 2017. у 22:02

Особље државне телевизије из Пекинга прикупља материјал на југу Србије. Десетине ветерана рата из 1999. године оболеле од малигних болести. Стотине људи на југу годишње оболи од рака

Кинески новинари документују зло осиромашеног уранијума

КИНЕСКА национална телевизија CCTV, на локацијама на југу Србије, укључујући и Косово и Метохију, снима материјал за документарну емисију о последицама бомбардовања осиромашеним уранијумом. Екипа кинеске телевизије је обишла више пунктова у Врању и ближој околини који су током 1999. године гађани муницијом са осиромашеним уранијумом и разговарала са сведоцима овог криминалног чина. Међу саговорницима новинарке Џанг Јинг нашао се и председник удружења "Ратни ветерани Србије Врање" Драгољуб Стошић.

- Мој циљ као председника удружења је да помогнем грађанима Врања и Србије како би наша истина и мука допрле до очију и ушију највеће нације света. Такође, упознали смо их и с тужбом против челника НАТО због многобројних појава малигних обољења као последице бомбардовања 1999. О томе је говорио и адвокат Срђан Алексић из Ниша, из многочланог правно-експертског тима који ради на тужби - наводи Стошић.

Иако се у светској јавности ломе копља око тога да ли осиромашени уранијум изазива малигна обољења, "Ратни ветерани Србије" се позивају на судске процесе којима је италијанским војницима из састава КФОР-а исплаћена велика одштета. Према Стошићевим речима, њих 47 је умрло после боравка на Косову на местима која су такође бомбардована осиромашеним уранијумом.

- У нашем удружењу већ има на десетине оболелих од малигних болести, а само у овој години умрла су два некадашња борца са 40 и 47 година. Сваке године у Пчињском округу региструје се 500-600 новооболелих од рака. Највише је оболелих од карцинома плућа, коже, крвно-лимфног система, органа за варење. Последице употребе овакве муниције су несагледиве, а посебно забрињава чињеница да држава није обезбедила средства за редовно праћење и испитивање угрожености здравља ризичних група становништва, као ни за праћење подземних вода, угроженог биљног и животињског света - каже Драгољуб Стошић.

Током НАТО бомбардовања, велики број пројектила са осиромашеним уранијумом је испаљен на телевизијски репетитор на брду Пљачковица, удаљен само 1.000 метара ваздушном линијом од Врања. Са више стотина пројектила гађана су и подручја села Братоселце, Свињиште, Боровац и Рељан у општини Прешево, где је погинуло седморо војника тадашње Војске Југославије.

Драгољуб Стошић са кинеском новинарком

НЕПОЗНАНИЦА

ЈОШ се не зна тачно колико је пројектила са осиромашеним уранијумом бачено на подручје Србије. Подаци НАТО говоре да их је испаљено 31.000, док Војска Србије износи податак да је било око 50.000 пројектила. Гађане су четири локације у југоисточној Србији, једна у Црној Гори и 107 на Косову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

M.M.

24.08.2017. 01:45

@Hisar 008 - Nemojte tako braco kinezi, nedavno nam se javljao srpski strucnjak i on se ne slaze sa vama. Cak sta vise, zarad ulaska u Nato on smatra je osiromaseni uranijum ustvari zdrav za srbe.

КАД "МИ" НЕЋЕМО

24.08.2017. 00:22

Њих можда више брину последице од нас!?!?!?

VASKE

24.08.2017. 00:56

Ovo je SRAMOTA za Srbiju. Niko u Srbiji ne sme da priča o toj temi, čak i neki "DOKTORI" tvrde da osiromaseni Uranijum nije štetan po okolinu. Ako je tako, zašto onda ameri u Americi od osiromasenog Uranijuma ne grade za svoju decu vrtiće i škole, već ubijaju ljude po svetu ?

20/20

24.08.2017. 01:38

NATO trba da plati ostetu ljudima u Srbiji oboleli od Raka . Svaka Cast Kinezima stosu pokrenuli ovu akciju da pomognu Srpskom Narodu. Ja licno cenim tu NACIJU

Д. З.

24.08.2017. 05:15

Силеџије су нас приморавале да бирамо да наш народ живи као стока или да умиремо као људи. Шта смо ми ту имали да бирамо?

nikola vlahović

24.08.2017. 06:34

Dokaze o uranijumu predstaviti u UN i samo tužiti Ameriku i NATO i zahtevati odštetu za počinjene zločine. Mislim da je ovo dovoljan dokaz da se NATO službenicima odkaže gostoprimstvo u Srbiji i okrenuti se Rusiji i KIni.

Djekna

24.08.2017. 06:36

Posle ovog izvestaja kineski turisti ima da pohrle u Srbiju. Pored svih njihovih zagadjenja jos im samo fale oboljenja koja izaziva osiromaseni uranijum.

Deki

24.08.2017. 06:54

bravo za Kineze! za bitange na vlasti poruka-nemojte nas braniti više! sjašite s grbače!

iz glave

24.08.2017. 07:03

раде оно што ми никад нећемо јер немамо вере у себе - хвала им

bljak

24.08.2017. 07:05

ubedjen sam da to malo uranijuma nece pokvariti odlicne odnose koje imamo sa "partnerom za mir", "milosrdnim andjelom"....i td!

anonymus

24.08.2017. 07:09

Povodom gornjeg clanka treba reci!Malo dodje cudno, da i pored toliko nasih doktora nauka, strane Vlade ili str.nevladine organizacije po Srbiji pronalaze "jaredit",resurse bakra, cinka do uglja itd.Inace cesto se moze u stamp i pa i govorina na Youtube, naci izrazi:"sram ih bilo", "sramota", iza kojih stoji povreda "nekih srpskih moralnih nacela" i to su najcesce neke trivijalne teme.Dok poput ovog "osiromasenog uranijuma" i dr.nisam osetio da je u Srbiji nekog bilo sramota ili bio prozvan.

Zoran Kg

24.08.2017. 07:31

Hvala njima, ovi drugi ne smeju da pisnu o tome. P.S. Neka pozovu dr Radovanovica da im to strucno objasni.

Рашо

24.08.2017. 07:41

"Иако се у светској јавности ломе копља око тога да ли осиромашени уранијум изазива малигна обољења"! О чему ви говорите? Где то било ко нормалан тврди да не изазива болест осим плаћених злотвора! Наведите име бар једног признатог института који тврди да не изазива! Прочитајте "упутства" за рад са тим материјалом, погледајте како га третирају у трговинским и робним прописима! Ви сада јавности кроз ову приче "успут" подмећете лажну дилему! Зашто тврдите опште познате неистине?

Рашо

24.08.2017. 07:41

"Иако се у светској јавности ломе копља око тога да ли осиромашени уранијум изазива малигна обољења"! О чему ви говорите? Где то било ко нормалан тврди да не изазива болест осим плаћених злотвора! Наведите име бар једног признатог института који тврди да не изазива! Прочитајте "упутства" за рад са тим материјалом, погледајте како га третирају у трговинским и робним прописима! Ви сада јавности кроз ову приче "успут" подмећете лажну дилему! Зашто тврдите опште познате неистине?

netstat

24.08.2017. 09:28

U Borovcu sam bio,zbog nas su ga i zasuli uranijumom.Sve po nama i po maketama.Nisu nam uništili ništa opreme ali nas su zatrovali.Što ovaj "predsednik udruženja" više manipuliše veteranima?Ne treba nama odšteta nego prilika da se pregledamo i lečimo dok smo još kako-tako živi.Pozdrav svim veteranima!

Mali Perica

24.08.2017. 10:04

nije mi jasno zasto nasi politicari jasno i decidno nekazu amerima -da necemo u NATO dokle god isparava na nasoj obradjenoj zemlji i dokle god nam stanovnistvo oboljeva od raznih rakova. . .reci im jasno i glasno. . jednostavno da to nije moguce. .

Ivanka Kosovka

24.08.2017. 10:09

Nisu samo gadjali osiromasenim uranijumom jug Srbije i Kosovo i Mrtohiju, vrc crlu Srbiju! Zasto?-zlikovci jedni!??? Deca nam se razbolevaju od karcinoma! Njihovo shvatsnje je- to su tamo necija deca , nisu njihova. Skoro da nema kuce, tamo gde su posejsli zlo u Srbiji ( a to su uradili u svakom gradu) da bar jedan clan porodice ne boluje od karcinoma. Svako zlo se vraca-kako i kada?- to samo Bog zna.

Dragan

24.08.2017. 11:30

Recimo " hrvatski branitelji " iako nisu gadjani uranijumskom municijom imaju visok ugled u drustvu i sve drugo sto proizilazi iz tog statusa, a mi Srpski veterani nista, iako smo gotovo sigurno ozraceni. Bruka i sramota drzave ...Odlikovani ucesnik rata, pripadnik VSCG na podrucju sela Bratoselce, Svinjište, Borovac i Reljan iz Srema ...

Miloš PK

25.08.2017. 10:37

Ne znam koliko je vezano sa ovim ali ja imam problema sa kožom od 2000. godine pa nadalje.

Pozdrav i Skandinavije

26.08.2017. 14:11

Otkad novinari postali strucnjaci iz oblasti osirmasenog uranijuma . Pogotovo kineski . Zivim u jednoj skandinavskoj drazavi . Ova drzava posle drugog svetskog rata nije dozivela neki rat . Prema statistikama zdrastvenih ustanova ove zemlje u bucnosti se ucekuje da svaki peti stanovnik ove drzave ima mogucnost da se razboli od raka . Losa predvidjanja . Ali postoje i realne mogucnsti da mnogi od tih pacienata , zahaljujuci med. dostignucima ima mogucnisti da prezive tu opaku bolest .