За првих 6 месеци ММР вакцину примило тек свако четврто дете

Танјуг

14. 08. 2017. у 16:26

За првих 6 месеци ММР вакцину примило тек свако четврто дете

AP Photo/Eric Risberg, File

У Београду је у првих шест месеци ове године ММР вакцину примило свега 26,46 одсто малишана од 12 до 15 месеци, а епидемиолог Зоран Радовановић каже да је "ситуација забрињавајућа и да се мора реаговати"

У Београду је у првих шест месеци ове године ММР вакцину примило свега 26,46 одсто малишана од 12 до 15 месеци, а епидемиолог Зоран Радовановић каже да је "ситуација забрињавајућа и да се мора реаговати".

Према подацима Градског завода за јавно здравље од 20.768 малишана, који су планирани за вакцинацију ове године, заштиту од малих богиња, рубеола и заушки (ММР) је примило 5.496 малишана.

Уколико буде настављено таквом динамиком то значи да ће до краја године бити вакцинисамо око 50 одсто малишана, што је пад у односу на прошлу годину за око 15 одсто.

Да би се сачувао колективни имунитет, подсећају епидемиолози, потребно је да вакцину прими 95 одсто малишана. Појединачно мале богиње могу да се јаве, али ако је добар обухват вакцинацијом болест не може да се шири.

Радовановић упозорава да је ситуација у којој се Београд, али и Србија налази, што се тиче вакцинације ММР вакцином као "грађење ломаче", што је више невакцинисане деце ризик од епидемије је већи.

"То је као грађење ломаче, треба само да падне варница и да се пожар разбукти, односно да се епидемија рашири. То не мора да се деси ни ове јесени, ни на пролеће, може за две, три године али са малим обухватом вакцинисане деце расте вероватноћа да дође до епидемије", рекао је Радовановић за Тањуг.

Он је подсетио да није у питању само једна болест, већ три - мале богиње, рубеоле, заушке, те да је неосновано сејан страх међу родитељима о наводној повезаности ММР вакцине и аутизма.

Већина родитеља, додаје, данас чека да дете "мало ојача, да проговори" па тек онда дају ММР вакцину, а и педијатри их у томе углавном подржавају.

Наш саговорник каже да није случајно што је предвиђено да се вакцина даје између 12. и 15. месеца, јер је тада имуни одговор најбољи, а већина педијатара мале богиње не доживљавају као реалну опасност, јер их у пракси нису виделуи - нису имали оболелу децу.

"Склонији су да релаксирано приступе прописима и да одложе вакцинацију или чак дешава се да подрже родитеље који су у недоумици", каже Радовановић.

Случај Румуније говори сасвим супротно. У епидемији малих богиња оболело је 4.880 људи, а умрло 23 деце.

Радовановић појашњава да у неразвијеним земљама од малих богиња умре сваки 16 заражени, а у развијеним земљама један на неколико хиљада.

"Међутим, није у питању само умирање. Свако хиљадито дете добије запаљење мозга и то врло често остави трајне последице. Свако двадесето добије запаљење плућа заврши у болници, што је траума и за дете и за родитеља", нагласио је он.

Према подацима Института за јавно здравље Батут обухват вакцинацијом посебно је опао за ММР вакцину, те је прошле године ту вакцину у Србији примило 81 одсто малишана, док је у Београду свега 65, 2 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dusko

14.08.2017. 19:29

Zasto ne garantuju i dokazu da MMR vakcina nije uzrok autizma kod obolele dece, zasto epidemiolozi i farmaceuti nezapnu tako i za trazenje odgovora kako su zdrava deca posle primljene vakcine obolela, a ne da se pravdaju statistikama, gde je statistika o porastu aurizma, koji je bio zanemariv pre primene mmr.

Slavko

14.08.2017. 22:32

Ko zna od cega je izbila epidemija u Rumuniji.Nikom se vise ne moze verovati.Razni lobiji, mafijaske strukture u farmaceutskim kucama sirom sveta , eksperimentisu sa nasom decom. Neka lekari obave statistiky.obolele dece od autizma, dijabetisa, alergijskih autoimunih bolesti koje su zavladale na ovim prostorima od pocetka primene raznih sumnjivih vakcina sa zapada.Ne damo nasu decu po cenu zivota.Nasi epidemiolozi su postali puki statisticari, nemaju ni.L od lekara.

Rodoljub

15.08.2017. 02:32

Богу хвала. Родитељи се буде, незаустављиво. :)

Жика Живац

15.08.2017. 07:41

Најстрашније злочине у овој земљи су починили лекари. Крађе новорођенчади, тровање вакцинама зарад профита. Како стати на пут мафији?