УЧЕНИЦИ ОШ "Јован Јовановић Змај" у Новом Пазару на малој матури освојили су у просеку 25,07 од максималних 30 бодова. ОШ "Рифат Бурџовић-Тршо" бележи чак 24,93 поена, од чега су ученици имали 7,9 поена из математике, док је републички просек свега 4,3, од максималних десет. Просек за ОШ "Стефан Немања" је 24,79, а за ОШ "Меша Селимовић" 24,22 бода.

Сви ови новопазарски основци постигли су резултате далеко изнад просека, јер су њихови вршњаци у Србији просечно на три теста освојили 17 бодова. Управо због тога Министарство просвете затражило је ненајављену проверу материјала са завршног испита у 12 новопазарских школа. Иста је ситуација и у школама у Пчињском и Нишавском округу. Укупно, као што су "Новости" у уторак писале, на провери је 28 школа, а министар просвете Младен Шарчевић најавио је смене за директоре и дисциплинске поступке за дежурне наставнике и супервизоре, уколико се утврди да су дозволили или помагали у преписивању.

- Било је преписивања, а наставници су криви јер су дозволили да ученици користе мобилне телефоне - кажу родитељи једног ученика из Новог Пазара. - У школи у којој је наше дете то није био случај, па зато и нису у самом врху по резултатима. Деца су направила групе на "Вајберу", па су слали питања, неко споља им је решавао и онда је цело одељење могло да види тачан одговор. Тако се и догодило да су многе задатке решавали истоветно.

Зато је управо у овом граду праг за упис на поједине смерове било само неколико бодова испод максимума. Лакше је било уписати Трећу гимназију у Београду, него општи смер Гимназије у Новом Пазару.

Сумњиве резултате остварили су и осмаци у Пчињском и Нишавском округу. Тако је у ОШ "Наим Фрашери" у Бујановцу просек бодова на сва три теста 23,18, док су само из математике ученици имали 8,10 или скоро два пута више од просечног резултата на нивоу Србије. У Владичином Хану ОШ "Бранко Радичевић" бележи резултат од 23,66 поена. У истоименој школи у Врању ученици су освојили 25,22, а од 83 осмака сваки четврти је вуковац. У врањској ОШ "Вук Караџић", као што јој име каже, све су сами вуковци - сваки трећи од 133 осмака носилац је Вукове дипломе.

Далеко изнад републичког просека по матурском успеху су и ученици из Сурдулице и Трговишта, а одступања има и у појединим школама у Нишавском округу.

Тестови из свих школа са сумњивим резултатима стигли су у Завод за вредновање квалитета образовања и у току је њихова анализа. Када буде завршена, извештај ће добити министар просвете, који ће одлучити о казнама за оне који су кршили правила завршног испита.


ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

У СРЕДЊИМ школама у уторак је почео упис и траје још данас. У првом кругу распоређено је 64.337 ученика, док је 1.470 остало нераспоређено. Они ће имати још једну шансу, у другом уписном кругу, када ће на располагању имати 2.946 места на трогодишњим и 5.334 места на четворогодишњим профилима.