Нови конкурс за научне пројекте - на јесен

И. МИЋЕВИЋ

30. 06. 2017. у 16:07

Нови конкурс за научне пројекте - на јесен

Београдски Институт за физику

Влада треба да усвоји нови програм развоја и финансирања науке 2018-2022. Од 2020. оштра конкуренција, уз институционално финансирање

ФИНАНСИРАЊЕ научних пројеката биће продужено за шест месеци, а нови конкурс за научне пројекте Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписаће у другој половини септембра или у октобру. Претходно би, почетном септембра, сазнају "Новости", Влада требало да усвоји Програм развоја и финансирања науке у Републици Србији 2018-2022. године.

Следећи пројектни циклус имаће две фазе - прва ће трајати две године и представљаће прелазно решење. Пројекти ће бити двогодишњи и одобравани на сличан начин као и до сада, уз делимично промењене критеријуме у Правилнику о финансирању пројеката.

- Да бисмо могли значајно да променимо начин финансирања научне делатности потребно је да усвојимо нови закон о научноистраживачкој делатности, као и правилник о финансирању пројеката. То ћемо урадити током 2018. године - каже, за "Новости", проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја. - У том првом, прелазном периоду, пролазност на пројектима биће већа, и до 85 одсто предложеног биће и финансирано, док ће у годинама које следе конкурс бити такмичарски, са знатно мањом пролазношћу. Након прве две године, имаћемо конкурсе сваке године, са могућношћу перманентног укључивања нових истраживача.

КОНКУРС СВАКЕ ГОДИНЕ - НОВИ систем такмичарских пројеката трајаће по три године, али ће се конкурс расписивати сваке године. Тако ћемо успоставити цикличну смену пројеката - каже проф. Поповић.

Поповић објашњава намеру Министарства да у наредном периоду, у сарадњи са научном заједницом, дефинише стратешке пројекте института, што ће им помоћи и при одређивању институционалног дела финансирања. Јер, нови модел предвиђа два начина финансирања - пројектни и институционални. Истраживачи ће моћи да имају максималних 75 одсто институционалног финансирања у односу на оно постојеће.

- Обезбедићемо сигурност истраживачима из института који примају плату искључиво из пројеката. Према садашњим правилима, они би били на улици уколико би остали без пројекта. Наша идеја је да им обезбедимо рад на неком другом пројекту који је одобрен за финансирање - објашњава проф. Поповић. - Након неколико година, нови систем ће сам по себи показати колико који институт вреди и да ли су нам баш сви потребни. У сваком случају, све ће се радити уз постизање што већег консензуса у научној заједници.

Научна заједница готово три године чека нови пројектни циклус. Важећи је више пута продужаван, почео је 2011. године и први "рок трајања" био му је закључно са 2014. годином. У међувремену, текст конкурса који је предложио претходни министар др Срђан Вербић, Влада Србије није усвојила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације