Синдикат РТС "Независност" одлучио је да одложи штрајк упозорења, односно једносатну обуставу рада која је била заказана за данас у 13 сати, након почетка преговора са управом РТС-а око штрајкачких захтева који се воде пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова.


Одлука о замрзавању штрајка упозорења донета је на молбу миритеља из Агенције Живка Кулића, а као "гест добре воље" док трају преговори, саопштио је тај Синдикат

Синдикат је прошле седмице одлучио да ступи у штрајк упозорења, али је истовремено, поднео предлог за поступак пред Агенцијом.

Први састанак са послодавцем у присуству миритеља из Агенције обе стране у спору изнеле су своја виђења и аргументе о штрајкацким захтевима, а следећа сесија преговора заказана је за четвртак.

Штрајкацки одбор синдиката „Независност“ је најавио да ће снажно заступати своје чланство и тражити испуњење својих захтева, а да ће у случају да захтеви не буду испуњени или да код друге стране у преговорима уочи опструкцију преговора, одмах приступити организацији и заказивању новог штрајка.

Синдикат захтева враћање 10 одсто од зарада и потписивање споразума о динамици исплате тих 10 одсто из претходног периода.

Захтева и повећање зарада кроз измену Колективног уговора код послодавца - повећањима која се односе на цене рада, топлог оброка и регреса, као и корекцију коефициената за поједина занимања.

Захтева се и учешће синдиката у изради нове Систематизације и организације РТС, као и пријем у сталних радни однос свих хонорарних сарадника.