ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве могао би пре Србије да посети и Хрватску, где би одао пошту жртвама логора смрти Јасеновац. Папа Фрања тиме би уважио тихи захтев Српске православне цркве и испунио важан предуслов за долазак у Београд.

Како за “Новости” објашњавају саговорници блиски Српској патријаршији и Ватикану, Фрањина посета Хрватској зависи и од исхода дијалога мешовите комисије која расправља о историјској улози контроверзног кардинала Алојзија Степинца. Папин долазак у Загреб могао би да се тумачи као сигнал да ће питање Степинчеве канонизације бити завршено у складу са вољом огромне већине хрватског народа.

У прилог овом сценарију многи у СПЦ наводе и предстојећу посету васељенског патријарха Вартоломеја, који са папом негује изузетно блиске односе. Долазак поглавара Цариградске патријаршије у Јасеновац узима се као сигуран знак да је страдање српског народа у НДХ добило универзално признање и да би и Фрања врло брзо могао да ода почаст страдалима у злогласном логору.

- Долазак патријарха Вартоломеја у Јасеновац историјски је догађај за нашу Цркву - наводе у СПЦ. - Веома је значајан долазак и Ефраима Зурофа из израелског “Симон Визентал центра”. Они ће, без сумње, послати снажну поруку о жртвама усташког режима која ће неутралисати покушаје његове релативизације.

Поглавар Римокатоличке цркве, како се незванично сазнаје, могао би ускоро да дође у Србију, али тек пошто са званичним Београдом буду договорени сви детаљи посете. Папа Фрања има формални позив председника Томислава Николића, ипак, тек у будућим разговорима биће договорен програм и место посете. Засада је познато само да Београда нема у плану папиних активности за 2016. годину.

Према добро обавештеним изворима “Новости”, са Светом столицом већ је у начелу договорено да би за обе стране најприхватљивије решење било да папа у Србију допутује у државну, а не “пастирску” посету. Српска црква се у начелу не противи овој могућности, будући да би сусрет са патријархом Иринејем, иначе први у историји, био само - пратећи догађај у протоколу. До овог сусрета најраније би могло да дође половином следеће године.

- Српска црква у овом случају не би била папин домаћин, чиме би предупредила могуће оптужбе да доводи папу у Србију - каже саговорник “Новости” близак врху СПЦ. - Ово ће, међутим, бити могуће само у случају да Ватикан задржи став да не призна једнострано проглашену независност Косова.

ВАРТОЛОМЕЈ У ПЕТАК СТИЖЕ У ЗАГРЕБ

ПАТРИЈАРХ Вартоломеј у петак стиже у Загреб, где ће отворити Научну конференцију која ће под називом “Новомученици: Полиперспектива II” бити одржана у Српској гимназији “Катарина Кантакузина Бранковић”. Предвиђено је да Вартоломеј са архијерејима и учесницима конференције посети подручје логора смрти Јасеновац и присуствује вечерњој служби у Храму Светог пророка Илије у Млаки. Централни догађај посете биће литургија коју ће у недељу предводити патријарси Вартоломеј и Иринеј у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.