МИСТЕРИЈА СМОКИЈА, БАНАНИЦА И ПЛАЗМЕ: Рецептуру крили кaо најстрожу тајну

Ј. Матијевић, Б. Царановић

04. 09. 2016. у 16:16

Наше најпознатије брендове прате и занимљиве приче о њиховом настајању и дугом трајању на домаћем и иностраном тржишту

МИСТЕРИЈА СМОКИЈА, БАНАНИЦА И ПЛАЗМЕ: Рецептуру крили кaо најстрожу тајну

Карикатура Горана Дивца

МАЈСТОР за чоколаду и десерте Фрањо Ваја из Вршца и технолог Душан Миленковић, творци су најпознатијег српског слаткиша и алкохолног пића - “Штаркове” бананице и “Рубиновог” вињака! Рецепт за ништа мање познату “Бамбијеву” плазму, у Србију је донео Петар Тутавац из Пожаревца, а име творца легендарног “смокија”, нажалост до данас остаје непознато. Сваки од ових производа који су се одржали деценијама, осим лавине носталгичних сећања, прате и интересантне приче како су настали.

Слаткиш уз који одрастају генерације, обавезна радост малишана, слатки залогај на путовањима, ђачкој торби, на радном столу - чувена бананица, “рођена” је пре готово осам деценија!

- По причи, која се преносила кроз генерације запослених, мајстор Фрања Ваја, зналац чоколаде и њених посластица, преузео је фабрику “Рода”, претечу данашњег “Штарка” и у њој створио прву чоколадну бананицу, још давне 1938. године - каже Бојана Видаковић, бренд менаџер београдске "Соко Штарк Атлантик групе". - За њу је Ваја добио 1,5 динар од ондашњих власти, као награду за нови производ на тржишту. Изглед и укус бананице није се мењао од када је настала, али рецептура је остала наша мала тајна. Састојци јесу познати, алга агар-агар, се и данас користи за желирање. Нашу бананицу потрошачи непогрешиво препознају у мору сличних на тржишту.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије, 2012. и 2013. године одобрио је да бананица на амбалажи носи законом заштићени жиг са слоганом “једина права”. А само у Србији, годишње се поједе чак 70 милиона комада овог слаткиша.

Уз бананицу, пре четири и по деценије рођена је још једна “легенда” - смоки, флипс са кикирикијем. Настао је 1972. године и први је флипс произведен у југоисточној Европи!

- Током првих година, рецептура је дорађивана и мењана, а временом је постала строго чувана тајна пословног успеха - кажу у “Штарку”. - Сировине које се користе за смоки су кукурузни гриз, кикирики, биљна маст, сојино брашно и со. И ништа више. Смокију се не додају адитиви, ароме или појачивачи укуса, а неке од сировина су наменски развијане само за смоки. Специфичан по свим карактеристикама, прелив смокија је јединствен у свету флипса. Осим тога, када је смоки почео да се производи, његова кесица са “прозором” била је хит амбалажа и то дизајнерско решење било је резултат рада “Штарковог” тима дизајнера. Слова у имену пороизвода била су руком писана.

Деца су тако добила своје “љубимце”, а ништа лошије нису прошли ни одрасли и то заслугом Душана Миленковића. Овај технолог “Рубина” заједно са петочланим тимом створио је пре 60 година чувени вињак.

- Како се прича, Миленковић је био изузетно даровит и радознао човек, који је заједно са групом најбољих радника, 1957. године, започео експерименте и дошао до сада већ чувене формуле - каже Марија Ђурђевић, бренд-менаџер крушевачког “Рубина”. - Са њим у тиму били су Радослав Ђорђевић, Жикица Вујичић, Милован Милојковић Теча, Милутин Вујичић и Радослав Цветковићем Руо, а Миодраг Вељковић је касније усавршио производњу вињака. Ослањали су се на француску технологију, примењену на домаћим сортама грожђа међу којима је доминирао "прокупац", као најраспрострањенија винска сорта грожђа у Србији.

Основна сировина вињака, како каже наша саговорница, јесте грожђе. Добија се од вина, његовом дестилацијом и старењем у храстовој буради, најмање 2 године.

- Запремина буради је 500 литара - каже Ђурђевић. - Направљени су искључиво од храста пореклом из источне Србије, а израђују се само у пинтерској радионици “Рубина”. Ова искључивост у пореклу храстовине доприноси специфичном карактеру вињака.

Годишње се прода више од три милиона литара вињака, а за последњих шест деценије, продато је више од 300 милиона литара овог пића.

НОВА САМО ТЕХНОЛОГИЈА

У ПРОИЗВОДЊИ бананице, променила се само технологија - објашњава Бојана Видаковић. - У почетку је ливена ручно импровизованим посластичарским фишецима, у калупе обложене скробним брашном да се маса не залепи. Данас је технологија савремена, аутоматска. И за "Смоки", производња је модификована. Једна од малих тајни коју делимо са нашим потрошачима је да кикирики печемо непосредно пре производње.

"ЛАНЕ" КАО "ПЛАЗМА"

ИСТОРИЈА “Бамбијеве” Плазме, како каже урбана легенда, почиње 1902. године у Милану, где је Цезар Скоти, један од највећих трговаца пласмоном - изолатом протеина добијеног из млека, отворио своју фабрику. Половином прошлог века, у њој се запослио Србин - Петар Тутавац, пореклом из Пожаревца. После Цезарове смрти, фабрика је продата, а Тутавац је отпуштен, па се вратио у родни град.

Из Милана је понео знање које је примењивао радећи за Цезара, па је решио да оригинални италијански рецепт мало промени и направи производ који ће бити сличан оном који се продаје у Италији. Тако је настала наша “Плазма”, која се због спора почетком седамдесетих година прошлог века са италијанским “Пласмоном”, у иностранству продаје под називом “Лане”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

sasa

04.09.2016. 16:35

verujem samo u vinjak,samo tamo ne moze biti Gmoa,a kod svih ostalih receptura je takva da ce kad tad biti

Lune

04.09.2016. 16:49

Hm,hmm..gde nestade Prokupac ? Takovo Gornji Milanovac, eurokrem i mnoge`druge "sitnice"...

okljeZ

04.09.2016. 19:28

@Lune - Na nadopunim: 29 Novembar, Suboticanka, Panonka, Servo Mihalj, Pik Cacak, Krajina Vino... ima toga sigurno puno vise...

Гага

04.09.2016. 19:54

@Lune - @Луне, није Таково нигде нестало, ту је заједно у групацији са Свислајоном.

Besposlen

04.09.2016. 16:49

I sve to što je stvarano decenijama su naši političari bud zašto oterali u ruke hrvatima i ostalim tajkunima kod kojih danas srbi rade za crkavicu

Miki

04.09.2016. 16:49

Daj ne lupajte ko Maksim po diviziji. Plazma keks je jeftina kopija Plasmona iz Italije. Kao sto je Djetic jos jeftinija neukusnija verzija Plazme. Plasmon biscotti mozete da narucite preko Amazona kakvo bre zatvaranje fabrike,

bora

04.09.2016. 18:41

@Miki - Neznam zasto kazes ili verujes da je losija kopija. Lepo ovde u njujorku ima na rafovima i Lane ( plazma ) i italijanski Plasmon ali okrenem plasmon da vidim nutrition facts i uopste nema te minerale,vitamine koje nasa plazma ima tako da uopste nije losija kopija nego je cak i hranjiviji proizvod

Plazmon

05.09.2016. 00:20

@Miki - Nema ni plazma/lane minerale i vitamine, to je cista izmisljotina. Al kod nas se to ne kontrolise i svako moze da napise sta hoce. Je l na mleku pise da ima aflatoksina i koliko ga ima? Za alge i ostale Zagadjivace vode za pice da ne govorim.... Uostalom ne postoji "zdrav" keks. Za vitamine i minerale kupite voce i povrce.

Marko

04.09.2016. 18:12

Sada o Štark čokoladama ( osnovan skoro pre 100 godina ) , smokiju i bananicama više ne moramo da brinemo. I receptura i vlasništvo i profit tih firmi su sada u hrvatskim rukama.

Sasa

04.09.2016. 18:15

Svasta su vam hrvati "lijepog" napricali sem da su da tehnologu u dubokoj penziji koji je drzao prava na bananicu nedavno prevarili kako to samo sokci znaju i platili mu 2-3 hiljade evra za nesto sto vredi milione. Ponizavajuce, a on verovatno senilan... Da im nije prodao sada bi isteklo pravo Starka na bananicu i morali bi placati tantijeme ili da covek proda drugome. To ie nesto sto vredi par stotina hiljada godisnje.

Radojko

04.09.2016. 18:54

Ja brale kad se nalijem vinjaka osetim da sam popio kvaliet. Jer posle mi sve nekako kvalitetnije u Srbiji.

Ко тебе Јасеновцем и Олујом ти њега "смокијем" и "бананицом"

04.09.2016. 19:18

Исправите ме ако грешим, али, нису ли скоро сви - како кажете "наши" - брендови већ поодавно (од петооктобарске "револуције", наовамо) предати/продати у руке Туђмановим хрватским тајкунима Тодорићу, Тедескију, тј. хрватском "Агрокору", "Атлантик групи"... Дакле, биће да су наведени брендови ипак 'рвацки.

Raša

04.09.2016. 19:33

Dragoljub Marković, koji je napravio prvi vinjak 1933, osuđen je 12 godina kasnije kao neprijatelj naroda i države, a rehabilitovan je posle 37 godina od smrti odlukom Okružnog suda u Kruševcu. Šteta što to nije pomenuto i kako mu je oteta fabrika ... ostalo je istorija.

sumnja

05.09.2016. 03:26

@Raša - dragoljub markovic je svakako nepravedno i osvetnicki osudjen, medjutim ta prica da je on izmislio vinjak pre drugog svetskog rata je apsolunto netacna. cista konstrukcija! dusko milenkovic je napravio vinjak, a mica veljkovic ga usavrsio, to je tacno napisano u tekstu. steta sto nisu ispricali kako je do svega toga doslo. postoji prica i za to kako je prvi vinjak "sklopljen". reklo bi se silom prilika, ali brend menadzerke ne znaju takve price...

Kozara

04.09.2016. 19:35

Svi ti proizvodi nose samo ime onih starih dobrih,sada su lošijeg kvaliteta i do 50%.Važna je lova.Recimo "Plazma" nije kao ona nekad, a ni drugi proizvodi.

Plagijat iz Titovog doba

04.09.2016. 19:59

Recept plazme krili? Da li znate da je ukraden od Plasmon-a!!! Zato je svuda u svetu taj keks Lane! Nas kao brend je obican plagijat! O čemu dalje?

Nebojsa007

04.09.2016. 20:49

Generacije stvarale i cuvale. Svoj narod uposljavali da rade. Sa svojim proizvodima svoju decu hranili i nikakve stetne sastojke u njih nisu dodacali. Tako sa kolena na koleno decenijama. A onda dodje grupica eksperata (ja bi ih nazvao prodanih dusa) na celu sa Dinkicemi sve to poklone bud zasto. Da zlo bude vece pokloni ustasi

srba

04.09.2016. 22:22

Petar Tutavac je radio u lasti capljina pre dolaska u pozarevac.plazmu je licno on stvorio jer mu je to struka.nije plazma nokakva kopija vec orginalan proizvod.samo je ime slicno i zato se prodaje kao lane.

Giolle

15.12.2019. 21:45

@srba - Jeo sam italijanski "Plasmon". Slično je ime, oblik, ukus, i pozicija natpisa na samom biskvitu.

mimi

05.09.2016. 11:53

Plazma je najbolji keks svih vremena!!! Ima li sta lepse od plazme i mleka'?? a babanice jesu stvarno nezdrave, kao i smoki, pun masti itd... Za plazmu kazu da nije tolio nezdrava a li da ima dosta secera... Ne znam za vitamine, ali znam da bez plazme ne mogu i necu :)))

Palamantijeri

05.09.2016. 13:48

Sojino brašno u smokiju, sojino brašno u plazma keksu, soja u čokoladnoj banani... Pričajte nam malo o nepromenjenoj originalnoj recepturi i zdravoj hrani. Ajte molim vas!

LStevan

05.09.2016. 19:32

Malo je poznato da je recepturu za smoki, a koja se i danas koristi, usavrsio 1972 godine tada mladi tehnolog, a kasnije generalni direktor Soko Starka dr Vojislav Djordjevic.