Др Животије Ђорђевић:Око 80.000 усташа било у Титовим униформама, Хрвати су продавали ископане очи Срба!

Драган Вујичић

24. 04. 2016. у 10:30

Најстарији истраживач усташких злочина о НДХ, злогласном логору Јасеновац, Титовом игнорисању злодела, стравичном наслеђу...

Др Животије Ђорђевић:Око 80.000 усташа било у Титовим униформама, Хрвати су продавали ископане очи Срба!

Др Животије Ђорђевић

МИ, Срби, немамо пречег посла него да попишемо своје жртве у 20 веку. Једини смо народ у Европи који овај посао није урадио. Морамо да попишемо погинуле, по имену и презимену, да обележимо сва српска стратишта на територији бивше СФРЈ, по логорима других земаља где су Срби одвођени... да утврдимо ко је све, деценијама, онемогућавао да се српске жртве знају. Овако, за "Новости", говори др Животије Ђорђевић (94), најстарији истраживач злочина над Србима, за кога кажу да је истражио, проучио и анализирао сву доступну грађу о страдању српског народа у 20. веку.

Ђорђевић се НДХ-азијом, Другим светским ратом и поратним страдањима свог народа бави пуних 75 година. У некадашњој, заједничкој држави важио је за најоштријег полемичара и противника ревизије историје, односно умањења српских жртава. Ђорђевић понавља да су у Другом светском рату укупни демографски губици Срба износили 1.820.000 људи. Убијено је њих 1.607.000, 57.000 их је протерано, а 156.000 српске деце није рођено. У односу на друге народе у СФРЈ, Срби су, казује др Ђорђевић, чинили 90 одсто жртава.

* Како данас гледате на 75 година обележавања Јасеновца у Хрватској?

- Поново нема одговора на питање зашто су се партизанске јединице у Јасеновцу појавиле тек почетком маја, 10 дана пошто су усташе 22. априла 1945. напустиле логор. У то време Титова војска је имала 57 дивизија. Немци су се повукли из Србије 1944, а више од шест месеци Јасеновац је радио пуном паром. За тих шест месеци и усташки официри преобучени у партизане водили су у јурише српску младеж на Сремском фронту. Нема одговора ни на питање зашто чувени партизански авиони "кукурузари" (Ил-2) нису са Сремског фронта долетали до Јасеновца да макар митраљирају усташке страже.

ПРОДАВАЛИ СРПСКЕ ОЧИ * МАЛО је Хрвата који су били свесни страшног злочина и греха над Србима?
- Никола Павелић, дипломата Краљевине Југославије, Ивану Шубашићу, члану Владе у егзилу, маја 1942. о злоделима усташа је написао: "Када цивилизовани свет за то сазна, револт и индигнација биће такви да ја не знам шта ће бити са нама Хрватима. Само један детаљ, по улицама хрватских градова нуђене су на продају сакупљене ископане очи Срба: по тридесет и четредесет очију одједном."

* Ви, чини се, имате одговоре на овакве историјске недоумице?

- Један од таквих одговора је, рецимо, Титово упутство опуномоћеним представницима Врховног штаба од 2. јула 1943. да се свим хрватским војницима који се предају гарантује безбедност, да им се признају чинови стечени у формацијама у којима су били, па, затим, омогући напредовање и да се такви употребе против четника у источној Босни. До 6. априла 1944. око 80.000 НДХ војника је прешло у партизанске редове.

* Актуелна хрватска власт и ове године говори о 80.000 побијених у овом логору?

- Из више стотина извора долази се до закључка да је овде убијено више стотина хиљада Срба. Та бројка иде од 700.000. до 1.000.000. Рецимо, генерал Александар Лер, командант за југоисток, 1943. обавештава Берлин да је до фебрауара 1943. уморено 400.000 Срба, затим, СС генерал Ернст Фик 15. марта 1944. извештава надређеног Хајнриха Химлера да је у логорима у НДХ поклано до 700.000 људи... Крајем 1944. немачки опуномоћени генерал у Хрватској Едмунд Глез фон Хорстнау пише о 750.000 побијених Срба... То су чињенице које се не могу сакрити.

* У Хрватској тврде да је било "немогуће побити толики број Срба, јер их није толико било на територији НДХ"?

- За оне који не могу ни данас да израчунају број Срба 1941. у НДХ цитирам усташког министра Милета Будака на првој његовој конференцији за штампу: "За њих (Србе), ми имамо три милиона метака." Министар правде НДХ Милован Жанић 2. јуна 1941. у Новој Градишки изнео је национални програм Павелићеве државе: "Нова држава, наша земља је само за Хрвате и ни за кога другог. Нема путева, нема начина које ми Хрвати нећемо да употребимо да нашу земљу учинимо заиста нашом и да је почистимо од православних Срба."

БРОЈКЕ СЕ НЕ МОГУ САКРИТИ * КАЖЕТЕ да стотине извора из стране и наше литературе о природи НДХ сведоче о стравичним злочинима?
- У записнику од 18. маја 1945, који је направила Анкетна комисија Земаљске комисије Хрватске, а која је прва узимала сведочења преживелих у Јасеновцу, Хрват Милан Дуземлић из Дреновог Бока, који је био општински бележник у Јасеновцу, каже: "До дана мог хапшења и спровођења у логор, до 21. децембара 1943, пријављено нам је 900.000 убијених у логору.

* Негирање геноцида над Србима у СФРЈ почиње осамдесетих?

- Тешко је ту бити прецизан. Али, тадашњи кардинал Фрањо Кухарић у "Монду", 10. фебруара 1981, поводом 21 године од смрти Алојзија Степинца у 14. тачки своје одбране Степница је написао: "Срамно је рећи да су католички свештеници били команданти у тој људској кланици. Овим оптужбама жели се учинити кардинала Степинца одговорним за смрт 40.000 жртава које се приписују Јасеновцу!"

* Изручењем Андрије Артуковића СФРЈ, у Хрватској почиње лицитација и умањивање броја српских жртава.

- Артуковић, Павелићев министар унутрашњих послова, човек који је оформио логоре смрти испоручен је 3. јуна 1985. Први затев за његово изручење Америци упућен је 1951. године. Артуковића СФРЈ никада не би тражила да није било досадног сина, у Јасеновцу умореног др Јеше Видића из Сремске Митровице. Тај човек, професор у САД, није одустајао од захтева. Када су Артуковића испоручили, нису му судили за геноцид и Јасеновац, него за друге ствари.

* О броју страдалих у Другом светском рату "полемисао" је и Кардељ?

- Прво се 1985. јавио Богољуб Кочовић из Лондона са својом студијом да је у Другом светском рату демографски губитак земље био 1.985.000 људи. У исто време појавио се Владета Вучковић са Католичког универзитета Нотр Дам који је изнео тврдње да је он Едварду Кардељу 1947. предочио укупан број погинулих у Другом Светском рату (1.706.000) за потребе Седнице УН 1947. Вучковић је тврдио да је овај број, у ствари, укупан број демографских губитака, док је број усмрћених око милион, али да Кардељ то није схватио него је помешао демографски губитак и заиста убијене.

* Демографи у СФРЈ приближно су утврдили број жртава Другог светског рата?

- Прва званична бројка о 1.706.000 погинулих Југословена изнета је у Паризу на Међусавезничкој конференција земаља које су тражиле репарације. Године 1951, после пописа из 1948, демограф из Савезног завода за статистику Иван Лах пише студију према којој су укупни демографски губици били 2.120.000. Ђорђе Тасић (из исте установе), радећи другом методом, долази до бројке од 2.428.000 демографских губитака, од којих је 1,4 милиона, тврди, заиста убијено. Челни човек Савезног завода за статистику Адолф Вогленик 1952. износи податке да су укупни демографски губици Краљевине Југославије били 2.854.000 људи, а да је стварно уморених било 1.814.000.

* И у Србији се данас говори о 500.000 убијених у Јасеновцу?

То је “рачун“ јеврејског центра Симон Визентал. Ми Срби зато, кажем, морамо пописати своје мртве. Нико нема права да опрашта Јасеноовачке жртве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Столе

24.04.2016. 11:08

Сваку иницијативу, подухват везано за овај посао треба поздравити и великодушно подржати.Несхватљиво је како је свака наша Српска власт скоро незаинтересована да се број Српских жртава утврди.Ја сам потомак Стојана Вуковића (мој дјед чије и име носим) из Г. Требеуше општина Травник кога су усташе са још педесетак Срба крајем јула 1941 године одвеле и стрељале у мјесту Смрике код Травника.Рад на истребљењу Срба је настављен кроз комунистичку владавину да би кулминирао грађанским ратом 1992-1995.

Aca

24.04.2016. 11:09

Hoce li drzava Srbija vec jednom stati iza ovih ljudi i celoj naciji ispricati pravu istinu ili ce se kriti kao do sada???

asd

24.04.2016. 11:16

Neverovatno. Neverovatna je mrznja hrvata prema nama Srbima. A jos neverovatnija je nasa Srpska glupost da preko toga predjemo ko da se nista nije desilo. Muka mi je kad procitam ovakav tekst.

PP

24.04.2016. 11:32

@asd - Neverovatno je da je "Srbima" već 70 godina neverovatno i da ti isti "Srbi" sve rade kako bi bilo još neverovatnije i kako bi se po mogućstvu u nekoj novoj zajednici sa zapadnim hrišćanima ponovio Jasenovac i Oluja. To je, dragi moj zabludeli narode, neverovatno.

Mila

26.04.2016. 07:16

@Zapadna demokratija - ...oni,koji plaćaju Kandićku i Biserko su i zataškali sve ovo...preveli najveće zločince preko okeana i nastavili projekat,ovaj put,Četvrtog Rajha....ko hoće može i da zaključi...ima toga puno da se čita...

bljak

24.04.2016. 11:23

obican covek ne moze da zna sta sve krije politika ali, ostaje cinjenica da Srbi i njihovi lideri, nisu u stanju da 70 godina iza najveceg stradanja daju spisak zrtava i nacin na koji su umoreni. Sramota je to velika!!!Svaka naredna vlast trebala bi se zakonom obavezati da popise i utvrdi tacan broj zrtava i ko su im dzelati, naravno, na verodostojan nacin, i da to predoce svetu! Eto primera Jermenije koja se izborila da se pogrom nad Jermenima nazove genocid!Srbi, osvestite se !

Sramota čovečanstva

24.04.2016. 11:27

Hrvati se zato i boje Srbije u EU, znaju da bi se ubrzo saznalo za njihovu istoriju zločina,a posebno njihov vrhunac-LOGORIMA ZA DECU.

PP

24.04.2016. 12:28

@Sramota čovečanstva - U toj tvojoj "EU" se već 70 godina zna sve o Jasenovcu ali se ignoriše i odobrava, na isti način kao što se ignorišu Ukrajinski i Estonski zločini protiv Rusije. EU bruji o Jevrejima i proglašava genocidom samo one logore gde su masovnije stradali Jevreji a tamo gde su masakrirani Rusi i Srbi e to je zločin "koji treba prevazići zarad budućnosti". Hrvatska, Poljska, Estonija i unijaćena Ukrajina predstavljaju PRVU LINIJU BORBE protiv pravoslavlja, Srbije i Rusije.

Београд

24.04.2016. 12:32

@Sramota čovečanstva - Најмлађе регистровано Српско дете у логору Јастребарско је имало : 1 месец ! ... Немци су се гадили да уђу у Јастребарско, гледајући српску децу на малим вешалима, и хрвате како их вешају !

VELEBIT-RSK

24.04.2016. 11:29

Bude li se utvrdjivalo zaista po imenu i prezimenu ta cifra ce premasiti 700.000 ubijeni. Samo na Velebitu ustase su pobile preko 50.000 Srba od toga oko 10.000 ljudi su bacili u Lukinu jamu koja je duboka preko 1.000 metara, ostalo su pobili i bacili u Jarciju jamu i u Jadovno. Nesto su ljudi pobili i pobacali niz litice Velebita u provalije. Mi smo u toku ovog rata u Krajini cesto nailazili na kosture i ostatke ljudski kostiju po Velebitu jer su nam tud bile postavljene nase linije fronta.

dragan

24.04.2016. 11:34

Hteli smo da doznamo dali je istina ili ne zasto se cutalo 70 godina pa sada se ovako je bilo tako zasto nemoze da se zna tacan broj stradalih u jasenovcu koliko srba,jevreja,roma ,hrvata i ostale a moze se sve doznati ako se zeli ali tako je to i u njemackim logorima smrti nije bilo bolje nikad se nece znati potbuno koliko je ljudi izgubilo zivot u tim kazamatima ,i kada jednom amerika da odgovara za njezine zlocine nad covecanstvom u svetu

Bozana

24.04.2016. 11:45

За почетак, свако ко данас велича Тита и комунизам кривично да одговара! Срби су затровани титоизмом, зато истина не може изаћи на видјело.

Дарко

24.04.2016. 13:29

@Bozana - Ево ја величам Тита. Хоћу да видим тог јунака који ће да ми у очи каже не смем! Није Тито крив што сте ви националисти и велико-Срби довели народ до пропасти, па сад кривите Тита што сте неспособни. У инат и овом чичи које не зна да сабере бројеве и који свесно изоставља и да је код Тита било бивших четника нарочито масовно после септембра 1944. год. А то је само једна од ствари коју је намерно изоставио...

i na kraju, malo karaktera

24.04.2016. 14:27

@Bozana - Sta mislite ko je napravio spomenik zahvalnost francuskoj, mislite zahvalna Srbija, nije Bozana, Srbija nema razloga da bude zahvalna Francuskoj, zlatom su nam naplatili fals municiju i trule pertle, to su platili napravili takozvani francuski djaci, oni koji nisu ni omirisali rat. Zivot je cudo, do istine lako doci, samo treba hteti

Milan Mladenovic

24.04.2016. 16:59

@Bozana - Poklopi se i cuti,umjesto da ovo iskoristis kao razlog da se stidis ti se jos kofrcis.

PP

24.04.2016. 17:01

@Bozana - Dok Srbi ne raskrste sa Titom to jest dok se onima koji ga javno podržavaju ne oduzme državljanstvo i sva pokretna i nepokretna imovina kao veleizdajnicima Republike Srbije i srpskog naroda, nama nema pomeranja sa mrtve tačke. Treba razlikovati iskrene komuniste, koliko god su bili u zabludi, recimo one koji su bili za Staljina i koji su teško pod Titom kao proruski nastrojeni stradali od zveri u ljudskom obliku - Srba Titoista. Istraga Titoista mora biti sprovedena, nadamo se veoma brzo.

Bozana

24.04.2016. 19:56

@Bozana - Анђели с тобом, није Симон Визентал хватао четнике него усташе!Нису усташе и четници исто! И за то да одговараш!!!!!!

Bozana

24.04.2016. 20:01

@Bozana - Знам ја то, до 1971. смо отплаћивали кредит Французима.прво краљ Александар па после Тито је научио Србе да иду уза зид и ћуте о хрватским злочинима.

Mila

26.04.2016. 06:57

@Bozana - ...argumenti,druže...(tako se oslovljavalo u Titovo vreme)...ARGUMENTI!!!!!...a ti ga možeš veličati i voleti koliko hoćeš...a "čiča",kako kažeš ceo život je posvetio otvaranju očiju onima koji neće da ih otvore...tuga do neba...a nama "prilepiše" genocid na brojku dogovorenu između Alije i Klintona....sami smo krivi,priznajem....posle Miloša u Srba se rodilo malo pravih političara....

Nebelhorn

24.04.2016. 12:09

Satreše nas kad god stigoše. A mi ćutimo i gutamo. Zato i jesmo "nebeski narod" jer, ima nas više na nebu nego na Zemlji. Mi Srbi smo ne medju šljivama već medju vrbama.

Mila

26.04.2016. 06:51

@Nebelhorn - ...hiljadu pluseva za komentar!!!!!Mi, Srbi, smo narod koji je u endehaziji najčešće skončavao na vrbama.... i u jamama...NIKADA NE ZABORAVITI!!!!!

Sonja

24.04.2016. 12:14

Ko ce nastaviti rad ovog coveka? Dokumenta koja je skupio su veliko zavestanje. Postoje slucajevi da su unistavani dokazi koje su pojedinci prikupljali. Ovo je zaista najvazniji projekat u koji treba uloziti puno sredstava i ljudskog potencijala zarad istine

de dozvoliti da propadnu godine truda

24.04.2016. 13:09

svu dokumentaciju koju je ovaj covek sakupio skenirati i na internet!

Jok

24.04.2016. 13:43

Tito je u Blajburgu i okolini ubio između 150.000 (podaci naše Službe) i 250.000 (njihovi podaci). Ko nije bio krvavih ruku, mogao je promeniti stranu, i ovi i oni. A vojske je falilo, da se cela zemlja oslobodi. Tito je lično izgovorio broj od milion stradalih u Jasenovcu, a ustaše nisu vodile evidenciju, pa se to uzima kao važeći podatak. Ovo je vrlo jednosmerna analiza, očigledno lično motivisana A najpreči posao Srba jeste da promene ludačku politiku guranja prsiju u oči svetskim silama.

Лаза Буџук

24.04.2016. 13:46

Зна све Европа,и као себична старица види само оно што јој одговара,зна Европа колико смо живота и енергије потрошили да будемо ње достојни иако смо део ње и њени ствраоци и баштиници колико и други народи који су нас пљачкали и убијали и затирали,јер убиства жена и деце другачије назвати не могу.На жалост овиме се нико бавити неће јер не сме се наставити како каже онај наказни,треба заборавити шта је било,треба опростити јер је то хришћански заборавити никада!

dario

24.04.2016. 13:49

kad bi se znala prava istina ,vi srbi bi bili u velikom šoku. Zašto se ne otvore arhivi u Beogradu??? previše je manipulacije

Чикаго

24.04.2016. 17:43

@dario - Ma hajde ? a koja je to istina koja bi nas šokirala ? Jel ti znaš da je u hrvatskoj, 1918 kad je stvarana Jugoslavija, živelo 28 % Srba ! a sada u toj hrvatskoj živi 2 % Srba ! ajde bre hrvati, kako vas nije sramota uopšte da se javite ? Za sramotu i stid ne znate. Preko 1.400.000 Srba ste ubili u Hrvatskoj. Nema genocidnijeg naroda od hrvatskog na Balkanu

Žile

24.04.2016. 18:32

@dario - Kad bi se znala “prava” istina ti bi dario bio u šoku,jer ti je deda iz pravoslavlja prešao u katoličanstvo,da bi ti sad bio “veliki” hrvat!A što se tiče otvaranja arhiva,bolje da se otvore Vatikanske arhive iz Rima,pa da ti i ostali tzv. hrvati vidite svoje pravo poreklo kao i to kakav je genocid tvoja katolička plemenska zajednica učinila svom narodu samo zato što je bio pravoslavne vere!!!

Milos Djuric Trstenik

24.04.2016. 19:20

@dario - Sta na balkanu ! Nema genocidnije nacije od Hrvata u Evropi bato moj-Balkan su oni odavno prevazisli a i u svetskim merilima su u vrhu.Ako racunamo pune jame srbskih glava po Hercegovini a i sirom hrvatske pominju se cifre i do 2 mil pobijenih Srba u Hrvatskoj.Mogu Hrvati da ga umanjuju koliko oce ali postoje arhive koje se polako otvaraju i u drugim drzavama a u kojima se pominju milionske cifre genocida Hrvata nad Srbima.

усташке римокатоличке жртве

24.04.2016. 14:04

Ајмо, за почетак, да не говоримо о жртвама рата, или жртвама тог и тог логора, већ о жртвама бестијалних, римокатиличким Ватиканом подјарених усташа. Нису Срби жртва неког средства за убијање, или неког места, већ одређених нељуди који су таманили цивиле на зверски начин. Жртва рата може да буде војник који погине у борби, а како је једномесечна беба жртва рата? Знала је шта је рат, јелда ....?

Zuzu

24.04.2016. 15:05

Zito ima smisla kositi ako ce se novo saditi, sadite novo zito! da se opravda pokoseno....i pamtite !

kalimero st

24.04.2016. 16:53

Vise sam puta pitao za analize,popise,strucne,nemacke,svetske a ne samo ove danas lazne,kamo srece da su sadasnje RH tacne,ali nisu ocito,laz i sakrivanje!? Cudio se cutanju Srba-Srbije-BGa, moj je danas najtuzniji zakljucak da su posle stvarnih ubica najveci ubice Srba medu Srbima, koji sve rade na stetu naroda zarad svojih sitnih zivotnih laznih dobitaka a da narod cuti? Da li Srbi takvi kakvi su zaista zasluzuju sve sti ih je snaslo do danas, i danas???

Утеривач

24.04.2016. 18:35

Зашто се "I u Srbiji se danas govori o 500.000 ubijenih u Jasenovcu" када смо код "Тита који је скривао подтаке" учили да је било 700 000 а могуће и више жртава у Јасеновцу? С друге стране није тајна да сви који су прешли на страну НОП до средине 1944, а нису извршили злочине добили су третман бораца НОБ домобрани, усташе, четници . Ни то није никаква тајна нити је била .

pan

25.04.2016. 11:38

@Утеривач - To se ne odnosi na cetnike koji su morali da predju u partizane. Bar ne na vecinu. I nemoj da trpas u isti kos jedine borce protiv fasista, na ovim prostorima, sa fasistima ustasama, partizanima i dr. Cetnici su prvi pokret otpora hitleru na svijetu i zbog toga su satanizovani i mucki pobijeni . platili su glavom vjerovanje u britansko saveznistvo. Rat su dobili na poklon oni koji se nikad nisu ni sukobili sa njemcima (imali su i takvo naredjenje od tita) a prisvajali cetnicke pobjede .

zola

24.04.2016. 19:07

Gospodine Životije. živi vi nama i zdravi bili još dugo i ukazivali nam na ovo ustaško zlo ne bi li istina u što većoj količini doprela i do njih tamo( Hrvata), a Boga mi i do nas. Njihova je sramota i ljaga što počiniše to nedelo, a naša što, u velikom broju , za to zatiranje svega srpskog u tim krajevima, ili ne znamo ili znamo oskudno. Velika sramota. I naravno, popisati žrtve i obaviti opelo za te mučenike.

СЦГРС

24.04.2016. 20:12

Шта рећи него да су Усташе највећи злочинци на Балкану а и шире у историји.

JOHNY

24.04.2016. 20:24

Nama su uvek drugi krivi za nasu nesrecu, a zaboravljamo da su Srpski komunisti bili najverniji Titovi poslusnici I egzekutori!

boban USA

26.04.2016. 03:41

@JOHNY - bravo covjece za komentar,,pisem i trazim godinama da li iko u Srbiji ima hrabrosti da potegne to pitanje koliko su SRBA pobili srpski komunisti,,postoje jos zivi ljudi da svjedoce sta je radio titin heroj v.segrt /namjerno malim slovima/po Hercegovini,koliko je srpskih porodica zavio u crno..

Jiovan

27.10.2017. 16:28

@JOHNY - Ajmo opet o Srbima ,ustase zanemarimo kao da nisu ni pravili zlocine.Ovde je tema broj poginulih i stradalih Srba za vreme drugog sv. rata na teritoriji bivse Jugoslavije od strane ustasa. Kad bude to tema neki ce potegnuti : "a koliko su Srba stvarno pobili turci za svioje 500 god. vladavine , ukratko ne razvodnjavajte problem.

Sudija

25.04.2016. 03:34

Najvise je ubijeno Srba iz Bosne i Hercegovine,zatim Hrvatske te Srbije i Vojvodine. I Bosna je bila ustaska zemlja i zasto se to zanemaruje.

ap0qalypto

25.04.2016. 06:14

posle 2 Svetskog rata umesto da sudimo zlocincima u nasim redovima. mi opet napravili uniju, zloncince pustili, udri brigu na veselje. platili smo opet istu cenu pocetkom 1990

STOP PRODUŽENOM GENOCIDU

28.04.2016. 09:55

Stop produženom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u Hrvatskoj i BiH : 1941-45.(ubijeno milion) i 1991-95.(proterano pola miliona)

Putnik

02.05.2016. 21:13

Srbi su u oba svetska rata sami sebi presudili. U Prvom, regent Aleksandar Karađorđević sahranio je Srbiju i osnovao državuSHS - Jugoslaviju i u srpsku vojsku uveo oko 2500 oficira koji su se borili protiv Srba. Isto je su to uradili i partizani posle Drugog sv. rata čiji je cilj bio da izgine što više Srba a zločinci su slobodno šetali novom Jugoslavijom. Od ovakvog zla Srbija se može biti nikada neće oporaviti.