Хрвати спалили 3 милиона књига српских писаца

Иван Миладиновић

23. 08. 2015. у 14:17

Сусрет са историјом: Највећи културолошки злочин после Другог светског рата десио се од 1991. до 2010. Уништавана дела од малих библиотека до водећих националних институција у Загребу

Хрвати спалили 3 милиона књига српских писаца

ОДЛУКА Градског већа Вуковара да изменом статута града о забрани употребе ћирилице на јавним местима, уз лицемерно образложење да је тиме постигнут максимум права српске мањине у Хрватској, и да ће убудуће Срби морати писмено да траже дозволу да службене дописе пишу на свом писму, неминовно нам намеће потребу да се за тренутак вратимо у прошлост. И то не у далеку прошлост. Да подсетимо шта се у Хрватској дешавало од 1990. до 2010. године, када је ћирилица проглашена ђаволским писмом, а под циничном формом "отписа књига", од забитих школских библиотека до водећих националних институција у Загребу, уништено готово 2,8 милиона књига.

- Постоје привилеговани тренуци када сама стварност показује своју суштину и све зависи од тога хоће ли се наћи писар и верно записати оно што излази на површину - писао је својевремено познати чешки филозоф Карел Косик.

И ГЛЕ чуда, есеј из којег је цитирана ова мисао превео је професор Анте Лешаја. И управо ће се овај преводилац, у једном погрешном времену, наћи на правом месту. Верно ће записати и истражити вероватно највећи културолошки злочин који се десио после Другог светског рата. Анте Лешаја, универзитетски професор Свеучилишта у Загребу, предавао је политичку економију, пензионисан је 1990. године. Враћа се на родну Корчулу и волонтерски ангажује на развоју Народне књижнице Опћине Корчула. Лешаја је од оних који верују да је књига човеку најбољи друг. Убрзо примећује да се у његовом градићу, уз политичке, одвијају и други процеси са којима овај човек није могао да се помири - процеси чишћења "хрватског тла" од свега што подсећа на Србе, Југославију, комунизам, социјалистичке идеје. Врхунац је био кад је ту, у његовом малом храму књиге, књижници у Корчули, за коју је веровао да ће остати прибежиште разочаранима, место тражења мира, осетио језиви, ледени, дах фашизма: почело је уклањање "неподобних" књига. У првом таласу избачена је ћирилица, а потом латинична издања Црњанског, Андрића, Киша, Станковића, Капора...

ТОМАС Ман ће поводом спаљивања књига у мају 1933. године рећи: "Ко пали књиге, палиће и људе". Ове речи у предворју будућности биле су обележене гасним коморама и њихов ехо траје до данас. Књиге на ломачи биле су увод у "кристалну ноћ" која је цео свет научила како изгледа затирање сваке различитости. А да ли смо ми, на овом балканском простору, нешто научили. Стварност је пуна симбола. На врху гомиле књига које су у Ријеци избачене из библиотека стајала је књига која је у наслову имала Јасеновац.

Да ли је за нас историја учитељица живота. Или је наша стварност заправо срочена у афоризму Милована Витезовића "Историја је била учитељица, а онда су дошли неки манијаци и силовали је".

ДЕВЕДЕСЕТЕ године у Хрватској су биле године преврата и уништавања. Кратко памћење је оно с чим превратници најчешће рачунају, али десио им се Анте Лешаја и књига "Књигоцид - уништавање књига у Хрватској 1990-их" исцрпан досије као облик борбе против заборава културног злочина. Када су 29. јула 1941. године окончали стравичан злочин - по мотивима, монструозности и месту где је почињен, можда један од најстрашнијих у људској историји - усташки кољачи из Глинске цркве славили су два дана. Прожимало их је двоструко задовољство: ликвидирали су око 1.700 Срба, а иза себе нису оставили ниједног сведока. Тако су мислили. Један је ипак претекао - Љубан Једнак. Без њега то ритуално клање никада не би до краја било расветљено, не би се знало како се човек у тренутку претвара у звер, како се слика пакла претвара у стварност.

ЋИРИЛИЦА је проглашена ђаволским писмом, а националистички чизмаши почели су да бришу блато о образе Црњанског, Нушића, Ћопића, Миљковића...

- Није ми било важно је ли негдје уништено сто или сто тисућа књига. Важан је био принцип и однос друштва. Ова књига резултат је жеље да то документирам, да не препустимо забораву. Један библиотекар је написао да је дошло до превредновања књижног фонда и да је у том процесу, у дотичној регији, одстрањено негде 25 одсто библиотечког фонда. У Сплиту, директор једне основне школе изјавио је да су од 10.000 књига око 60 одсто очистили од литературе која је тровала младеж. Но, у том мору уопштености, као економиста, ипак сам настојао да тај подухват бројчано одредим - рећи ће Анте Лешаја.

УНИШТЕНО НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО Новинар Хрвоје Аппелт је половином 2003. објавио текст "Како је из ријечке свеучилишне књижнице нестало 30 тисућа свезака и књига?" ("Јутарњи лист" 13.07.2003)... "У последњих осам година из архива књижнице бачене у смеће законом заштићене књиге и комплети часописа културолошке и књижничарске вредности. Из скупљене документације види се како је на незаконит начин из архива књижнице отписано и око 3.000 књига са статусом културног добра те око 150 наслова часописа, новина и других издања. Међу њима је било је књига из 16, 17, 18. и 19. стољећа" - написао је Аппелт.

Међутим, како је указао Лешаја, статистика уопште није бележила уништавање комплетних фондова књига у домовима ЈНА, комитетима, месним заједницама, спомен-домовима, предузећима, па су му за истраживање преостале само школске, народне, специјалне библиотеке. Али и ту је, каже, наишао на велике опструкције.

- "ИАКО је прошло подоста времена, о том злу, црној епизоди наше културне повјести, још се отворено не говори. Шуте актери, шуте жртве, ми који смо били против књигоцида и онда и сада, сви шуте због страха. И не треба их нитко увјеравати да је страх безразложан" - написаће у тексту "Лепе књиге лепо горе" Милорад Новаковић, уредник загребачке "Просвјете". Истине ради, није се о овоме ћутало у Загребу. Од првих дана 1990. године, поред Анте Лешаје, свој глас немирења са стварношћу дало је много интелектуалаца: Милан Кангрга, Слободан Шнајдер, Дубравка Угрешић, Антон Лукежић, Игор Ласић, Далибор Форетић, Владимир Приморац, Нина Домазет, Даворка Вуков Цолић, Миљенко Јерговић... али њихова реаговања нису наилазила ни на какав одзив - ни на оспоравања, нису ни демантована, није било ни полемичких осврта. Они су, у духу опаске Данила Киша "да за интелектуалце овог нашег доба постоји само један испит савести, и постоје само два предмета из којих се пада, не на годину, него због којих се губи право (моралног) гласа једном заувек: фашизам и стаљинизам", показали да су против сваког духовног аутизма.

ДР СВЕТОЗАР Ливада такође је, у својим освртима на необуздане вербалне провале националшовинизма, упозоравао на етничко и културно чишћење хрватског простора. Управо је он први упозорио хрватску јавност на уништавање огромног броја свезака "Енциклопедије Југославије" 1995. године.

Новинар Александар Милошевић, приупитаће Велимира Висковића да ли је тачно да је само у Лексикографском заводу уништено 40.000 примерака "Енциклопедије Југославије"?

- Иако сам сугерирао да се те књиге потихо продају, камионима су отпремљене на мљевење. Протестирало се и против "Опће енциклопедије", а проблем је била и Ликовна енциклопедија Југославије", чији је главни уредник био Жарко Домљан, тадашњи предсједник Сабора. Из трећег тома потом су извучени само хрватски умјетници - казао је Висковић.

А шта би на то рекао Мирослав Крлежа?

ПОСЕБНО поглавље у уништавању књига чине приватне породичне библиотеке. Неколико десетина хиљада књига нестало је у Дубровнику (Аполониова библиотека и документација) и у Бенковцу (Мила Савића и Ненада С. Косовића). Овоме треба придружити судбину библиотеке Радета Константиновића у Ровињу:

- Након што је "херојски" заузета, "непријатељска" утврда писца капиталног дјела "Филозофија паланке" најприје је дивљачки девастирана, а потом су и књиге и рукописи Константиновићеви бачени на улицу. Међу рукописима се налазио и дио преписке овог великог књижевника с другим великим литератом, Семјуелом Бекетом, па је књига "Бекет пријатељ", која је настала доцније, остала прикраћена за добар део њихове вишегодишње кореспонденције.

У књизи Лешаја наводи саборску полемику из 1992. године о уџбеницима у којој је Недјељко Михановић говорио о Војину Јелићу као четнику. Непосредно после овог наступа Министарство просвете и културе доноси спорни "Напутак за рад у књижницама основних школа". Ту дословно пише да се "из књижница морају макнути идеолошки наслови, књиге морају бити само на хрватском језику..."

И шта следи после ове одлуке Градског већа Вуковара. Прошли век нас је ваљда научио да је забрана ћирилице у Хрватској била претходница нечем много горем... Брисел и Берлин као да су заборавили ломачу из 1933. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (86)

Ђордано Бруно

23.08.2015. 14:42

Католичка инквизиција, Хитлерова Немачка, усташка Хрватска... После књига, на реду су писци и научници?

Bob

23.08.2015. 14:44

odlican clanak,vjerujem da vecina Srba i ne zna za ove podatke,ukljucujuci i mene. A mi ne bi bili Srbi kad ovo ne bi zaboravili. Strasno koliko mrznje u Hrvatskoj prema nama,niko se ne usudjuje javno govoriti o sve vecoj fasizaciji Hrvatske , a sve radi "dobrosusjedskih" odnosa ,a onda se istorija ponovi.

Dumar

23.08.2015. 14:45

Malo im je bio genocid u Jasenovcu i drugim stratistima. Navikli neljudi, pa to ti je, sad nastavljaju taj posao na srpskim piscima, cirilici...

Александријски библиотекар

23.08.2015. 14:47

Ово је само за наше новине, или би требало да буде ударна вест у светским медијима? Имамо ли ми мало памети или је сва нестала са спаљеним, давно написаним књигама?

Написаће они нову историју

23.08.2015. 14:57

У Сарајеву је спаљена архива са аустроугарском и српском документацијом која се не допада новоствореном народу. За Хитлерове бомбардере је библиотека у Београду била легитиман циљ. А колико су Хрвати уништили средњовековних књига и записа, истргли листове који им се нису допали у историјским записима ватиканске библиотеке, а затим написали фалсификате! Проучите историју - ко и када је измислио "хрватског краља Томислава" кога негирају и старији хрватски историчари?

Зоки

23.08.2015. 15:04

Са том гамадном и искомплексираном нацијом треба гајити односе као што их имају Северна и Јужна Кореја!

СМОКИ

23.08.2015. 15:15

Којим правом наши политичари уопште праве неке аранжмане са Хеватском. Једноставно то су заостала бића са којима се треба другачије споразумевати. Није ми само јасно како се од два народа нормалних схватања и културе изродио ХРВАТСКИ који је безнадежан случај. Сатанистичка инквизиција се повампирила где друго него у Хрватској.Као и фашизам. Са тим полудивљим народом затрованим мржњом и слепим погромом НЕМА се о чему преговарати. ГРАНИЦА са жицом и крај приче.

Ivkopitic

23.08.2015. 15:19

Dobro su uradili..Nedostojno je da oci koljaca i ubica dece citaju srpske pisce..Nasim piscima tamo nije mesto..Kao sto bi trebalo sve hrvatske firme najuriti za sva vremena iz srbije.

nele011

23.08.2015. 15:30

...Brisel i Berlin kao da su zaboravili lomaču iz 1933. godine....tu nisu jer im je zabranjeno...a ovoj lomaci se raduju...ma sve se okrece...setice se oni ove lomace kada im bude trebalo...tako i funkcionisu....

Бане Србин

23.08.2015. 15:46

Није им било довољно клања и протјеривања Срба из старе и нове НДХ, и ова шака јада шта нас је преостало смо им трн у оку. Припрема се нови Кристалнахт, а, као и увијек до сада, ми Срби из хрватске препуштени смо сами себи...

MUS

23.08.2015. 15:48

Najlepse molim gospodu novinare iz Tanjuga, da kada pisu o nasoj juznoj pokrajini koriste naziv KiM, ili eventualno tzv. ili lazna, kvazi, nakazna drzava Kosovo. Verujte, da kad se kaze Kosovo, vredja.

Милош

23.08.2015. 15:50

У Србији се чува доста књига, уметничких дела као и многих других ствари које су културно и историјско наслеђе хрватског народа. Све то треба тајно уништити. Као и Мештровићеву ''мајку хрвата'' .

Filip

23.08.2015. 17:52

@Милош - I obavezno obaviti DNK analizu gradjana Srbije, ko nema bar 70% Srpske svete krvi u sebi, u roku od 3 dana da napusti Srbiju.

Miladin

23.08.2015. 15:51

Nista, Srbi kupujte i dalje u IDEA i idite na hrvatsko more.....cujem da je bas lepo etnicki cisto.... E da, nemojte kazniti one sto su im poklonili Frikom i druge vase firme, zurka samo, uzivajte.

A.k

23.08.2015. 16:02

Ovi duboko zabrazdili. Mogli su ih poslati u Srbiju da opremimo biblioteke. Nisu morali da ih pale. Ali eto u eu se I to radi. Stidite se.

СВЕМИР

23.08.2015. 16:11

Од 1941 до 1945 године, у склопу антисрпских и расних закона, НДХ је увела и забрану употребе азбучног писма. Од силне 'демократије' НАТО држава, настадоше поновна забрањивања азбучног писма у 2015 години у најмлађој чланици ЕУ. Културоцид над Србима, 1941 - 2015, очигледно има подршку ватиканске инквизиције и евро-атлантских корпоративних глобалиста и не познаје временске границе! Да ли следе расни закони у новој НДХ за грађане српске народности услед шизофреног лудила хрватских националиста?

Хммм

23.08.2015. 16:14

Од наследника НДХ-а се ништа мање и не очекује, уз благослов "демократске" Европе. Лепо се проведите на крваћијанском мору.

Laza

23.08.2015. 16:18

Strasno. Mi Srbi nikada jednu knjigu nismo unistili, izuzev kada je Sarajevska Vijecnica granatirana i izgorela i kada smo zapalili Bajrakli dzamiju, ali generalno nikada nismo unistavali knjige, za razliku od Hrvata.

momcilo

23.08.2015. 16:20

aleksandrijska biblioteka ce do kraja sveta biti na meti divljaka. divljaci ne zele svedoke . tacka

болест

23.08.2015. 16:21

Требали би сви коначно да схвате да су Хрвати толико заражени и хронично болесни од болести која се описно зове ”мржња Срба и свега што има икакве везе са Србима”. Ћирилица није проблем. Кад би Срби неким случајем почели да пишу новим писмом изведеним из кинеског, Хрвати би и то ново писмо мрзили и палили књиге на том писму. И када су књиге од српских писаца писане латиницом, они их исто пале. Због те болести, Хрвати имају и ноћне море, ђаво им неда мира. Болест је тренутно неизлијечива.

Косингас

23.08.2015. 16:27

И, спаљивање толиког броја књига на ћирилици и написаних од српских писаца у Хрватској није изазвало ама баш никакву реакцију светских душебрижника (уса, еу итд) или логалних душебрижника (еврофанатични политичари и аналитичари, и такозване невладине организације)! А, замислите да је у Србији спаљена једна једина књига Мирослава Крлеже, на пример, каква би тада реакција била и каква синхронизована канонада погрда би кренула и од једних и од других против нас! А, овако, ником ништа!

Само кажем

23.08.2015. 22:17

@Косингас - Ваљда је нормално да прво ми реагујемо (наша власт, академици, културни радници)?

Znanje

23.08.2015. 16:31

Zamislite apsurd: Oni pale tone Srpskih kniga u Dubtovniku dok ih mi gađamo haubica i minobacačima sa okolnih brda da bi te knjige spasili! Reče naš Partrijarh: Zlo smo radili svi ali mi mnogo (ma mnogo) manje.

HRT vam je popio mozak

23.08.2015. 17:41

@Znanje - kakva haubice na Dubrovnik, gluposti... Po koja granata, slucajno, ostalo je padalo po ustasama...

Popaj

23.08.2015. 17:59

@Znanje - Prvo je apsurd što se postavljaš kao Srbin a nisi,drugo Srbi nisu nikada spaljivali ničije knjige iako smo preživeli mnogo veća klanja i od Hrvata,Nemaca,Bugara,Mađara i Turaka .

Istina

23.08.2015. 18:29

@Znanje - @Znanje .... Hrvati prvo treba da izvrse 700 000 samoubistava zbog samo Jasenovca (da ne pominjemo druge logore, jame, stratista itd) ako misle da bar malo budemo kvit..... Sve ispod toga, a ne. Zlo su radili hrvati mnogo mnogo mnoooogooo....x1000 jos mnogo, vise.

Znanje

23.08.2015. 21:42

@Znanje - Da li sam Srbin ili nisam zacelo od tebe sertifikat neću tražiti.Sećam se ovakvih članaka sa kraja osamdesetih. U Ninu i Politici, od Knina do Kosova Polja pa nazad. I kakvo nam je to dobro donelo?Svaki dan nova mržnja i sve teži život za Srbe u Hrvatskoj. Srbi sada imaju svoje biblioteke u Zagrebu, Puli ..., svoja kulturna društva Prosveta, i Pravoslavnu Gimnaziju Svete Petke na Svetom Duhu u Zagrebu.Koliko smo im bre knjiga na ćirilici (latinici) poslali iz Srbije?Sramota bre do neba!

matematicar

23.08.2015. 16:43

Kada se sve te godine paljenja,saberu,dobija se rezultat:10/5/1933?!Zamislite sada zasto je Nemacka nacija ispred svih nas?A njihovi sledbenici i ljubimci....?Bruka!Gde je tu potvrda Teorije:Ucenik treba da prevazidje ucitelja?Nemac sve zavrsi za jednu noc!A oni?18 godina?! I pazite!Nema Haga,nema vraga!Samo napred drage nam komsije!Majka Nemacka je ponosna na Vas!A sta cete kada Vam ponestane knjiga...???Nedaj Boze da zakukate!Mi se ne"palimo"vise tako lako.

Branko

23.08.2015. 17:08

Šta će im knjige, latinične ili ćirilične, na bilo kom jeziku, hrvatskom, srpskom, engleskom, ruskom, turskom... Ne trebaju im knjige, važno im je da imaju mržnju, frustracije, ksenofobiju, raznorazne komplekse do svega i svih. Naravno Srbi su tu na ubedljivom prvom mestu. Kažu "lepa naša", jeste Hrvatska jeste lepa zemlja ali dobar deo vas, njenih građana, ružite je svakim svojim postupkom, činom i delima.

Saša Milenković

23.08.2015. 17:23

"- Oprostite, ne vjerujem - odgovorio je Woland - toje nemoguće, rukopisi ne gore."

Saša Milenković

23.08.2015. 19:59

@Saša Milenković - Za gospodu koja su kliknula na "Ne preporučujem" - ovo je citat iz dela "Majstori i Margarita", M. Bulgakova

dr zika

23.08.2015. 17:39

sistematicno su ocistili hrvatsku os svega srpskog: stanovnistva, knjizevnosti, kulture (cirilica) i to sve uz blagoslov vatikana i zapada. fasizam prohvatljiv i na delu u 21 veku mondijalisticke evrope.

Steta

23.08.2015. 17:44

ja cu im, iz svoje biblioteke pokloniti Pilipendu, Sime Matavulja i Golubnjacu, Jovana Radulovica... Kakva nakazna nacija, strasno.

Genije

23.08.2015. 17:44

Zasto se hrvati /ako ih uopste ima posto su to80% pokatoliceni Srbi/ ne odreknu Srpskog jezika .Uporno svojataju Srpski jezik kao da je njihov..Kao sto svojataju Rudjera Boskovica i druge velike Srbe.Hrvati imsju samo velike ustase,naciste,fasiste tj. koljace

Cican

23.08.2015. 18:15

da ozidamo Srpski zid(kao Kinezi kineski)da se jednom za svagda resimo ovih bolesnika.

Strašno sam ljut!

23.08.2015. 18:16

Na sreću da Hitler nema grob- samo nekoliko kostiju lobanje, nađeni su u aservatima KGB-a. Inače bi on i kao kostur skakao od sreće i ponosa na Hrvate njegove vrle naslednike i po fašizmu, i po ustaštvu a kako vidimo i po palenju njima "nepodobnih" knjiga! Gde je ta demokratska EU da oštro osudi izgrede svog "vrlog" člana -Hrvatske? Oni su samo tu, kada treba kinjiti Srbe! Zato- što pe prekid svih odnosa sa Hrvatskom, bojkot njihovih firmi i proizvoda dok se, ako to ikada mogu, ne urzume!

MatijaBG

23.08.2015. 18:17

Trebalo bi se pozabaviti i sa svim hrvatskim knjigama,delima,kiparskim radovima i ostalome koje su Srbi uništili prilikom postojanja tzv.Krajine.Brojne Crkve,palilo se i rušilo sve,tako i u BIH muslimansko...veliki broj takvih stvari je završio u podrumu srpskog Alkaponea Arkana i na vratu jedne pevaljke...s toga,ova kampanja može samo da škodi preostalim Srbima u HR.

Zorzy

23.08.2015. 19:54

@MatijaBG - 90 % tih stvari je i vraceno u neostecenom stanju. Jedno vreme , pre nekih 7g, je vladala prava trka ko ce pre da vrati ukradeno. A sve su otkrili upravo Srbi koji su posteni i ne kradu. Bas da vidim da ce neko sa one strane da prijavi i ukaze gde se kriju blaga, ako ih ima nespaljenih. vo, prodje 20g i nista nije vraceno , a ni prijavljeno verovatno.

Сингидон

23.08.2015. 19:58

@MatijaBG - Немој ти, познати наш душебрижниче, ништа о томе да бринеш! Да је промил од небулоза које си ти овде нажврљао истинит већ би о томе брујали и по нама пљували и утеривачи демократије са Запада и локални аутошовинисти запослени по такозваним невладиним организацијама! То што се нико од њих није огласио по овом питању јасно говори да нема ни мрвице елемената за то, иначе би већ хорски гракнули!

goca

23.08.2015. 18:19

hrvati imaju Mariju Juric Zagorku, nje se ne nogu odreci, a dovoljno je napisala istorijsko/ljubavnih romana i ostalih naslova koji prikazuju sta se i kako desavalo na podrucju austrougarske, divni romani procitajte, na latinici, a da su i na cirilici imali bi istu vrednost...

goca

23.08.2015. 22:37

@goca - onaj ko je spalio samo jednu knjigu (bilo ciju), spalio je svoju kulturu, etiku i moral, svoju vrednost kao bica, svoje -pre i svoje -posle, nazalost

Rade S.O.S. 820044

23.08.2015. 18:20

Ja mislim da nije spaljeno vec je uglavnom otislo u stari papir.Tako ti je kada izgubis rat.Isto je bilo i u Sloveniji.Bilo je mnogo knjiga na Srpskom npr u bibliotekama po osnovu obaveznog primerka pa po garnizonskim bibliotekama...itd.Ja sam npr kamionom po Evropi cesto vozio nove knjige kao stari papir.Sve sto se ne proda ide u stari papir.Na relaciji Belgija -Francuska zadnjih godina sam to cesto vozio.Stari papir iz Engleske za VPK Oudegem Belgija o novi odmah nazad za Englesku.Trziste...

Mile Zlatousti

23.08.2015. 18:26

Znači muka mi je od ovih diktiranih i naručenih ratnohuskackih članaka i u Srbiji i u Hrvatskoj

Флавије Јовијан

23.08.2015. 18:40

Све ово што сте прочитали, и што није изазвало никакву критику од стране "наших западних пријатеља" или локалних такозваних невладиних организација упоредите са неким поступком неког члана покрета Наши или 1389 и осудама које су одмах уследиле! Изгледа да су већи фашисти, расисти, ксенофоби, мизантропи, шовинисти, неонацисти момци из покрета Наши због некаквог безазленог списка србомрзаца (који је уз то и крајње реалан) од оних који спале 3 милиона књига написаних ћирилицом!

Srboljub

05.10.2018. 10:05

@Флавије Јовијан - Oni tamo spaljivali knjige, ovi ovamo cfrtali mete živim ljudima. Ma sveje to bezazleno, dečja igra. Sve je to fašizam, samo što njihov smrdi, a naš ne.

Miki - Zg

23.08.2015. 18:45

ISIL -džihad je davno došao i potekao iz HR. 1990.god.Odvođenje ljudi s posla u smrt ,odvođenje onih koji su išli na posao ,iz domova ,masovno spaljivanje knjiga i bacanje u smeće -kulturocid i zabrana ćirilice ovih dana u Vukovaru i faktički u HR,je vrhunac anti srpske politike i histerije ovih 25,god.Ovih djela -nedjela nebi se posramio ni poglavnik -kalif Ante Pavelić koji je ćirilicu ukinuo u NDH-u 26 .4.1941. god.

El Gibbor

23.08.2015. 19:01

Uzgred jedno pitanje za Novosti!!! Kada vidite sta Krvati rade se cirilicnim knjigama pitam zbog cega se osnovna stranica novosti po defoltu otvara na latinici a na na cirilici!?!?! Ok je to sto imate opciju za promenu pisma, no 90 posto citalaca jednostavno zaboravi ili ih mrzi da menjaju jezik!!! Ispraviti ovaj bug pod hitno!!!

ap0qalypto

23.08.2015. 19:05

ima da se spali sta. gorelo bi danima, tolika nam je knjizevnost ako se meri u plamenu. njihova jedva za potoalu

Djuka

23.08.2015. 20:36

Svet je doživeo okolnost da zemlja koja u XXI veku sprovodi kristalnu noć biva nagrađena od EU.

karate

23.08.2015. 21:13

Pametni ljudi Hrvati . I ja da se pitam sve sto je hrvatske knjige bi zapalio i ocistio svoje dvoriste ( mislim na drzavu ) . Takodjer i makedonske, crnogorske , bosanske .... . Jesmo se razisli ? Jesmo . Imamo li nesto zajednicko ? Nemamo . Jesmo li isti narod, vera .... ? Nismo . Oni svi svoje a Srbi bi opet Jugoslaviju . Nece moci narode . Srbiji niko neda ni preko ograde da proviri . Boli istina , ali je istina . Da citaju Hrvati Dobricu Cosica ..... smesno.

Srboljub

05.10.2018. 10:02

@karate - Ti si brate isti kao oni što su tamo palili. Niste isti narod, ali ste isti karakter.

Micki

23.08.2015. 21:57

Fasizam i ustastvo nikada nisu potpuno iskorenjeni!I danas zive u pojedinim zemljama koje se kunu u demokratiju!

Александријски библиотекар

23.08.2015. 22:20

Ово је само за наше новине, или би требало да буде ударна вест у светским медијима? Имамо ли ми мало памети или је сва нестала са спаљеним, давно написаним књигама?

Bubi

23.08.2015. 23:46

"HVALA"sto ste "objavili"moj komentar,valjda su ostali "prihvatljiviji",BAS VAM HVALA.

Iain

24.08.2015. 01:17

Sve se to znalo odavna, nista novo. Meni samo smeta sto je hHrvatska dozvolila samo 4 srpske kompanije da posluju u Hrvatskoj dok je Srbija prodala skoro cetvrtinu drzave hrvatskim tajkunima. Sad Hrvati mogu namjerno slabiti srpsku ekonomiju i privredu kao vlasnici dok su Srbiji vezane ruke zbog dobrosusjedski odnosa, poslovni ugovora i udovoljavanja Evropi. Srbi ne samo da znaju sve oprostiti nego i zaboravljaju sto im se desava. Dok se Srbi opamete vise ih nece ni biti.

Feud

24.08.2015. 02:01

Kako bese onaj film iz sedandesetih farenhajt 187.Na toj temperaturi naci vatrogasci spaljuju knjige.E jevrepo,cud je gadna stvar.

Zoran1

24.08.2015. 02:56

Gde se knjige pale tu ce se i ljudi paliti. :) Paljenje knjiga je samo simptom netoleracije.

mile

24.08.2015. 03:46

Treba pročitati ponovo "Gričku vješticu" Marije Jurić Zagorke pa bi sve ovo bilo još jasnije.

Адвокат Бели Манастир

24.08.2015. 08:31

Нису сви Хрвати склони овом понашању, већина није! Међутим постоји једна група Хрвата која жели уклонити истину да су Срби и Хрвати скоро један народ! У овим књигама које они пале је управо о томе и писано. Ово је комплекс и бежање од истине!

Nauta Brodic

24.08.2015. 09:37

Treba izbaciti Hrvate pre svega iz srpske prehrambene industrije jer stavljaju kancerogene dodatke koji su zabranjeni u Evropi (E407) i tako nas truju! Proverite ako ne verujete!)

Nauta Brodic

24.08.2015. 09:37

Treba izbaciti Hrvate pre svega iz srpske prehrambene industrije jer stavljaju kancerogene dodatke koji su zabranjeni u Evropi (E407) i tako nas truju! Proverite ako ne verujete!)

munja

24.08.2015. 18:35

Devedesetih godina na prostorima bivše nam zemlje primat preuzeše fukare,i nakon dvadeset godina ne zadovoljiše lične egoizme,nastaviše istu retoriku, pa sve podseća da je na pomolu novo krvoproliće.Svi teraju po svojim principima i idejama,a narod bezvoljno bavulja u sopstvenom mulju.Preplavlje smo kvazi istinama, poluistinama a najviše lažima.

Ja BL

24.08.2015. 23:11

To je prije radila inkvizicija I smatra se primitivizmom kroz istoriju.Hrvati ocigledno prate primitivnu ideologiju. Unistavanjem svetinja bavi se jos I isil I siptari, pa ne cudi sto su im se pridruzili. Narod koji ne cijeni svoju istoriju ne cijeni ni tudju. Ako neko smatra da Hrvati kroz istoriju imaju icim da se ponose molim nek napise.

Naissus

25.08.2015. 05:24

Ovo treba po svaku cenu plasirati u svetske medije. Mi domaci to znamo.Jos jedna potvrda da je danasnja Hrvatska ustanovljena na NDH a ne na nekoj antifasistickoj borbi u kojoj su ucestvovali u manjini.

most

25.08.2015. 11:06

"25. i 26. augusta 1992. godine od strane JNA i VRS zapaljena je zgrada Vijećnice, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog nacionalne i sveučilišne knižnice Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o povijesti BiH. Unutrašnjost vijećnice je gotovo potpuno uništen u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja"

milan

25.08.2015. 13:11

Ima li kraja vašim manipulacijama. Kad tad vaše djece će morati suočiti sa istinom a to će biti bolno. O kakvim piscima vi pišete u Beogradu. To su sve partizanska i četnička piskarala koja su nakon rata po direktivi partije postali pisci, glumci, umjetnici a sve skupa ništa nije vrijedilo pažnje. Naravno da smo mi nakon oslobođenja od komunizma i vas Srba sve to pobacali. Evo otvaram raspravu koji to srpski pisac u 19. i 20. stoljeću imaju umjetničku vrijednost iznad lokalne rezine.

Mengy

26.08.2015. 23:54

@milan - Moj Milane, jabuko sa grane, ako ti u djelima Andrića, Crnjanskog, Kiša... i da ne nabrajam dalje ne vidiš umjetničku vrijednost, onda se stvarno brinem za tebe! PSPišem latinicom, ukoliko si zaboravio ЋИРИЛИЦУ.

Gradimir

24.02.2017. 16:56

@milan - Proveri, Milane, srpsko ime naše... ima li ijedna ĆIRILIČNA knjiga u hrvatskim "knjižnicama" nekog Gradimira Stojkovića (četnikog i parizanskog piskarala rođenog posle II sverskog rata), nekada načitanijeg pisca za decu i u tvojoj lijepoj, na likalnoj razini?

Slobodan Radojev Mitric

27.04.2016. 04:31

Hrvatska je zbilja glupa - Srbija to radi pametnije od njih = Jednostavno nednozvoljava da se objave knjige Srpskih pisaca u Srbiji..

Radnik

05.10.2018. 10:12

Tekst je dobar, ali je nevolja što otkriva koliko potencijalnih palitelja imamo i na našoj strani. Literarni radovi u komantarima pokazuju da fašizam na jednoj izaziva fašizam na drugoj strani. Dajte nešto normalno i ljudski iz Hrvatske, dajte nešto o Borisu Dežuloviću na primer.