Индекс важи у Приштини

И. МИЋЕВИЋ

17. 11. 2014. у 19:00

Нова Уредба Владе омогућиће признавање факултетских диплома на Космету. Срби ће лакше моћи да се запосле у институцијама јужне покрајине

ФАКУЛТЕТСКЕ дипломе са било ког универзитета из целе Србије, укључујући и Косово и Метохију, биће коначно признате на територији целе ове аутономне покрајине. Процес је двосмеран, па ће тако важити и приштинске дипломе у институцијама Републике Србије. Ово омогућава Уредба о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије Аутономне Покрајине Косово и Метохија, који обављају делатности у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, коју је у петак усвојила Влада Србије.

Како је саопштено из Владе, универзитетске дипломе ће најпре сертификовати Комитет европских академских стручњака, који је основала Европска универзитетска асоцијација (ЕУА), а онда разматрати стручни самостални органи високошколских установа.

За Србе на Косову и Метохији ово је важна вест, зато што ће им отворити веће шансе за запошљавање. Јер, без договора администрација из Београда и Приштине, предвиђеног Бриселским споразумом, и без овакве уредбе, Срби са севера Космета не могу да конкуришу за радна места у институцијама такозване државе Косово.

Овај проблем се одавно решава. Споразум о признавању диплома постигле су делегације Београда и Приштине још крајем 2011. године. Договорен је реципроцитет, тако да и у Београду и у Приштини буду донети документи који ће уредити ову област. И то је и учињено 2012. године. Али Уставни суд Србије прогласио је уредбу коју је донела Влада Србије неуставном, и то априла ове године. Објављена је са чак шест месеци закашњења. За то време, иако уредба званично није поништена, овај део Бриселског споразума прећутно је готово престао да се примењује са обе стране.

У међувремену, да исту судбину не би доживела и нова уредба, изменама Закона о високом образовању, које је предложило Министарство просвете, а усвојила Скупштина Србије, предвиђено је да Влада може да донесе овакву уредбу. Нова уредба нема посебних новина у односу на стару, али је утемељена у Закону и олакшаће свакодневицу Србима на КиМ.


МАЊИНАМА СВАКО ДЕСЕТО РАДНО МЕСТО

ВЛАСНИЦИ диплома стечених у образовном систему Републике Србије нису до сада могли да конкуришу за радна места у такозваним косовским институцијама. А, закон предвиђа да је десет одсто радних места у овим институцијама загарантовано мањинским народима, у овом случају пре свега Србима. Убудуће ће моћи да искористе ту могућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miki

17.11.2014. 19:30

A ko je to zainteresovan za zapošljavanje u institucijama Kosova. Kome vi farbate oči, očigledno je da je to urađeno zbog Albanaca na jugu. Ne podcenjujte našu inteligenciju.

napreDNO

17.11.2014. 19:36

O cemu pricate? Ne priznajete nezavisnost KiM ali priznajete sve njihove institucije? Sraaamno! Pa recite priznajemo Ksovo i jednom za svagda resite problem,a ne ovako potpisivanjem raznih "sporazuma" .

Косовац

17.11.2014. 20:47

А у пракси, шта ће то да значи? Шиптари ће моћи да се запошљавају у целој Србији, имаће заједно са гејевима и предност над Србима, да би се "међународној заједници" доказало да нема дискриминације. А Срби на КиМ и у Прешеву, Бујановцу? Моћи ће да конкуришу...

Milovan

18.11.2014. 20:14

Nemam reci. Mene su oterali iz moje kuce na Kosmetu i sada zivim u drvenoj baraci memlivoj , dok oni zive u mojoj kuci u koju ne mogu ni da pridjem a kamoli udjem da zivim i tamo ne placaju ni struju ni vodu ni telefon. Oteli su moje a nasi politicari cute da ih ne naljute i ovo rade da bi se dodvoravali EU. Moje vapaje niko ne cuje moracu u strajk gladju pa u Nemanjinu ispred nase Vlade. Sramota za nase politicare.