И геј заједнице признате законом?

В. Црњански Спасојевић

07. 11. 2014. у 22:00

Које све револуционарне новине доноси преднацрт грађанског законика који ће бити готов до краја месеца. Мајка са троје деце имаће право на месечну демографску накнаду до пунолетства најмлађег

ЖЕНА и мушкарац који живе у ванбрачној заједници имају права и дужности као и супружници који су венчани, а заједница лица истог пола уређује се посебним законом.

Овако гласи један од чланова преднацрта Грађанског законика у делу који се односи на породичне односе. Њиме се први пут у домаћем законодавству помиње могућност да лица истог пола живе заједно!

Осим ове револуционарне новине, Законик доноси низ сасвим нових предлога: изједначавање црквеног и грађанског брака, озакоњење сурогат мајке, забрану физичког кажњавања деце, увођење алиментационог фонда, прецизирање брачног уговора, либерализацију усвојења кад су у питању странци... Ту су и значајне новине у општем делу, као што су озакоњење еутаназије, забрана клонирања људских бића или забрана примене биомедицинских техника ради избора пола детета.

Држава и општине ће убудуће, ако тај члан прође, морати да финансијским, пореским и социјалним мерама подстичу наталитет, а мајка која је родила троје деце имаће право на месечну „демографску надокнаду“ до пунолетства трећег детета. Деца су, генерално, заштићена далеко више него пре, па се, између осталог, забрањује свако злостављање, а нарочито физичко кажњавање. Законодавац децидно наводи: „Родитељи не смеју физички кажњавати дете и дужни су да га штите од таквих поступака других. Дете које је способно да формира мишљење има право и да га слободно изрази о стварима које га се тичу, и том мишљењу се мора посветити дужна пажња.“

Родитељ који је власник стана или куће у којој породица живи више не сме да је прода или оптерети без писане сагласности другог супружника све док и најмлађе дете не постане пунолетно.

Код насиља у породици, осим досадашњих мера као што су забрана приближавања или исељење насилника из стана, законодавац сад предвиђа и могућност усељења жртава у стан без обзира на то што је насилник његов власник.

Преднацртом је предвиђено да ће брак моћи да се закључује у свечаном грађанском или верском облику, што значи да би судбоносно „да“ пред матичарем и пред свештеником били изједначени. Брак може да се поништи, између осталог, и када је на његово закључење супружник пристао у заблуди о личности другог супружника или о некој његовој битној особини. Као битне особине наводе се: трајна, опасна или тешка болест, полна немоћ, сексуална оријентација, родни идентитет, бременитост жене од другог мушкарца, нечасно занимање...

Чланом који каже да је „мајка детета жена која га је родила, изузев рађања за другог“ уводи се у нашу земљу појам сурогат мајке. Она не сме то радити за новчану награду, али јој трошкови одржавања трудноће и рађања могу бити надокнађени. Уговор о рађању за другог може бити закључен између сурогат мајке и супружника односно ванбрачних партнера који ће гајити дете само ако између пара не може доћи до зачећа природним путем или уз помоћ биомедицинских помагала, или ако би се тако пренеле тешке наследне болести на дете. Уговор се склапа пред нотаром.

УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА ДОГОДИНЕ

ПИСАЊЕ Грађанског законика почело је пре осам година, а до краја овог месеца требало би да буде објављено свих пет књига: породични односи, општи део, наследно право, облигациони односи и стварно право, објашњавају у Комисији за израду преднацрта. Он ће имати око 400 алтернативних чланова, од којих више од 250 само у породичном и наследном делу. Следеће године требало би да се нађе на јавној расправи и у Скупштини, а планирано је да примена почне 2016.

Закон наводи и да је мајка детета зачетог уз биомедицинску помоћ она жена која га је родила. Ако је дете зачето уз биомедицинску помоћ дарованом јајном ћелијом, материнство жене која је даровала ћелију не може се утврђивати. Као алтернативни члан предлаже се и онај који каже да, ако је у питању жена чија је јајна ћелија коришћена без њеног пристанка за оплодњу друге жене, она има право да оспори материнство оне друге, али истворемено мора да тражи да се утврди да је она мајка.

Странци ће убудуће моћи лакше да усвајају децу у Србији, али под условом да се не могу наћи усвојиоци међу нашим држављанима и да се министар надлежан за породичну заштиту сагласио са усвојењем, каже преднацрт Законика.

Законодавац новим уређењем породичних односа предвиђа и оснивање алиментационог фонда, где би се деци из разведених бракова чији родитељ не плаћа алиментацију три месеца у континуитету или пола године с прекидима, обезбеђивала надокнада из буџета.

Осим основних података о детету, уз предлог за примања из овог фонда мораће да се достави и доказ да принудно извршење није успело.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Aaaaa

07.11.2014. 22:24

Gej brakovi u cilju konacnog i totalnog unistenja Pravoslavlja, ali od toga nema nista. Ako je prezivelo 500 godina turskog zuluma, prezivece i sodomite.

ivan galic

07.11.2014. 22:39

Uzas! A da li ste citali kako taj zakon o "zastiti" dece funkcionise u Nemackoj? Tako sto svakoga dana od roditelja drzava otme tri-cetiri deteta kojima se posle gubi svaki trag i koje roditelji nikada vise ne vide! To je kao u doba inkvizicije: ti si vestica i spalicemo te na lomaci. Ovo su sve zakoni koje nam silom namecu Amerika, EU i Vucic, njihov izvrsni sluga u Srbiji, i svi zakoni ce jos vise ubrzati unistenje osnovne celije drustva, srpstva i morala, tj. ubrzace propast Srbije.

Guy

07.11.2014. 22:52

Грађански законик, део "koji se odnosi na porodične odnose"! Муж и муж - породица? Боже, има ли те! Срби, има ли вас?

Jana

08.11.2014. 00:51

Eto, dobili su "zakonski priznatu zajednicu" i sad vise ne moraju da setaju i da se "bore za svoja prava". Znaci, zavrsili smo sa gejevima!

Да ти узме сина за жену?

09.11.2014. 00:32

@Jana - Мислиш да смо завршили? А шта ћеш кад неки брка дође да проси твог сина за жену?

Баш и нисмо

09.11.2014. 08:30

@Jana - Можда смо завршили са Парадом, али ето њих код тебе ако имаш сина за удају!

21. vek

09.11.2014. 10:44

@Jana - Je l' vi mislite da deca, bilo ženska ili muška, još uvek moraju da se "prose" od roditelja?

Цица

10.11.2014. 00:53

@Jana - Тебе не бих просила ни да си "мушко"!

из главе

08.11.2014. 07:44

значи и даље смо на безалтернативном путу у ЕУ, а хоћемо да живимо боље

borisav

08.11.2014. 08:49

Ja sam zapazio iz teksta da dete ne moze da se fizicki kaznjava i da treba da se stiti od zlostavljanja i da se uvazava pametno misljenje deteta i ne vidim sta je tu lose. Sto se tice istopolnih brakova niko nas ne tera da ih sklapamo to je za one koji to zele da bi se zastitila njihova prava.Nama to izgleda grozno zato sto je takav zakon bio do sada ali videce te kako zakon menja svest .Istina mi necemo to moci da prihvatimo ali novim generacijama ce to biti normalno.

El Gibbor

08.11.2014. 09:29

O mnogim stvarima ovde necu komentarisati, mada neka svako radi ono sto hoce, na volju mu! No imam 3 zamerke: 1) zabrana fizickog kaznjavanja dece od strane roditelja - veoma losa praksa! Od dece pravi male "bogove" i razmazene despote! Ne moraju se svi sloziti sa mnom, no ja sam za ono Solomonovo: "ko stap svoj stedi mrzi sina svog"; 2) dobro je da su gradjanski i verski brak izjednaceni! Danas, da bi se sklopio vazeci verski brak obavezno je da se prvo zakljuci gradjanski (ostatak iz doba...

El Gibbor

08.11.2014. 09:36

... komunizma). Ovo ce biti lakse: ili opstina ili crkva, ne obavezno oba. Jedino sto bi kao klauzula trebalo da stoji da je zabranjeno sklopiti vise nego jedan istovremeni verski brak (da bi se sprecile zloupotrebe vehabija); 3) klauzula da se uvodi zabrana primene biomedicinskih tehnika radi izbora pola je ok, osim ako se ne moze utvrditi da bi odredjeni pol neminovno imao neku genetsku anomaliju, a u ovom slucaju po meni bi trebalo pozitivno jednoglasno misljenje komisije i dozvola ministra.

Baba

09.11.2014. 08:50

@El Gibbor - Može da se izjednače građanski i crkveni brak, ali tek: 1. kada se promeni ustavno uređenje zemlje i Srbija prestane da bude sekularna država 2. kada i druge nevladine organizacije budu mogle punopravno da obavljaju poslove države, na primer, svoj sud, svoji brakovi, svoji ugovori... Dakle, ne lupetaj, ovaj zakon je prostivustavan u tom delu.

Zoran1

09.11.2014. 04:03

Ciji su to zakoni koji idu protiv volje naroda? Ocito robovlasnici imaju neke svoje zakone koje forciraju iako robovi ne zele takve zakone. A da mi svi kao zivimo u "demokratiji" a ne u ropstvu. Makat nam to komesari i njihove medije tvrde. :(

Србољуб Димић

13.11.2014. 15:59

ЖЕНА и мушкарац који живе у ванбрачној заједници имају права и дужности као и супружници који су венчани, а заједница лица истог пола уређује се посебним законом ? Примиће ово сатанисти своју плату од Господа. Бог душу да им прости.