АТЕНТАТ на Франца Фердинанда скупо је коштао Гаврила Принципа и његове најближе помагаче Вељка, Бранка и Васа Чубриловића, Недељка Чабриновића, Данила Илића, Трифка Грабежа, Мехмеда Мехмедбашића и Цветка Поповића.

- После атентата бечки двор је судио атентаторима, пунолетне послао у смрт, а малолетне на дугу робију. А чланови њихових породица и потомци су протерани из царства или ухапшени, а многи су завршили у аустроугарским логорима - прича данас Гаврило Принцип Трећи, потомак Гаврила Принципа.

И мада су у атентат била уплетена и тројица браће - Вељко, Бранко и Васо Чубриловић, који су драконски кажњени, први вешањем, други са 16 година, а најмлађи са 14 година тешке тамнице, Беч је прогонио и њихову најстарију сестру Стаку Чубриловић.

- Након што је аустријска полиција једно Стакино писмо брату Бранку у Бањалуку тајно отворила и прочитала, Окружни суд у Сарајеву је 26. јуна 1915. године „због величања злочинства“ Стаки Чубриловић изрекао 15 дана затвора „без права приговора“. Сматрајући то недовољним, Врховни суд је 1. октобра 1915. ту казну повисио на шест недеља - открива хроничар Јован М. Бабић.

Вељко, Васо, Бранко и Стака, добровољка у два балканска рата, били су деца Јове и Савке Чубриловић, који су изродили десеторо деце. Једно иза другог на свет су долазили Јованка, Чедо, Здравко, Стака, Вељко, Лепа, Вида, Милорад, Бранко и Васо. На њихову велику жалост, прворођена деца су нагло почела да умиру: прво Јованка, мало касније Чедо, затим и Здравко. Живот преживеле деце је протекао у страху од одмазде бечког двора.

ДЕЦА У ЕМИГРАЦИЈИ Вељков и Васин брат Миолорад Чубриловић је имао сина Јову, а доктор Бранко Чубриловић је имао сина Велимира - Цицу Чубриловића, који данас живи у САД. Ожењен је Американком и има сина Бранка Чубриловића млађег и ћерку Марису.

Вељко Чубриловић је рођен 6. јуна 1886. године, у Босанској Градишки. Школовао се и радио у Новом Саду, Сомбору, Тузли, где се оженио Јованком Адамовић. Брачни пар Чубриловић 1910. године долази у Прибој, где је Вељко радио као професор и где се родила њихова ћерка Нада.

- Вељко је обешен 3. фебруара 1915. године, када је његова ћерка Нада имала само осам месеци. Власти су Јованку и Наду протерале у Сарајево, па уз пратњу агената у Тузлу и потом у Прибој. Биле су смештене код свештеника Софре Гашића, који је био добар Вељков пријатељ, али су и одатле отеране уз пратњу жандара у Градишку. Када је ћерка Нада завршила школу преселиле су се у Београд, где је Нада уписала Правни факултет, а Јованка је радила као наставница у Мешовитој грађевинској школи. У пензији од 1944. године Јованка Чубриловић чувала је ћеркино двоје деце и дочекала дубоку старост - пише професор Здравко Антонић у својој књизи о Чубриловићима.

Удајом, сестре Вељка Чубриловића су промениле презиме. Сестре Стака Бокоњић, Вида Копривица и Лепа Митраковић биле су школоване и успешне жене.

- Др Стака Чубриловић Бокоњић је била прва српска докторка у Босни. Била је дерматовенеролог. Школовала се у Прагу, Београду, а радила је и у Крагујевцу и ратовала за слободу српског народа. Постала је супруга др Јове Бокоњића, педијатра, и мајка др Ненада Бокоњића, неуропсихијатра, и др Рајка Бокоњића, интернисте. Живели су у Сарајеву - казује Јован М. Бабић.

Вељков брат Васо Чубриловић је био најмлађи атентатор. Није осуђен на смрт и зато је имао прилику да створи породицу. Рођен је 1897. у Босанској Градишки, а тамновао је у зеничком затвору.

- Млади Васо Чубриловић се 1926. године у српској цркви у Сарајеву оженио Радунком, која му је крајем године родила сина Милоша Чубриловића. Већ наредне године Чубриловићеви су морали да напусте Сарајево и преселе се у Београд, где је Васо направио професорску и академску каријеру. У међувремену је њихов син Милош Чубриловић преминуо у езгилу - бележи Здравко Антонић.

Васо Чубриловић је постао декан Филозофског факултета, члан САНУ, министар пољопривреде (1945-1946) и министар шумарства (1946-1950). Обновио је рад Балканолошког института у Београду 1970. године и био редовни професор на катедри Историја Југославије. Дао је безброј интервјуа о сарајевском атентату, али је врло ретко говорио о свом приватном животу. После раставе од жене Радунке, академик Васо Чубриловић се оженио професорком Даницом Трипковић, са којом није имао деце. Умро је 19. децембра 1990. године у Београду. н