У цртању граница укинули Метохију, а предали Косово

Борис Субашић

24. 09. 2013. у 21:30

Како су цртане републичке границе, на штету Србије: Да би постао делегат, Петар Стамболић припојио Лепосавић КиМ

У исто време док су у Србији формиране аутономне области као државе у држави, Милован Ђилас одбија захтев далматинских комуниста да и Далмација добије аутономију. Они су то образлагали чињеницом да она никад у историји није била под влашћу Загреба, а Ђилас је одговорио да је Далмација најхрватскији део Хрватске.

Ђиласова комисија је разграничавање Војводине обавила за само недељу дана, колико је потрошила на обилазак неколико села од Срема до Барање. Одлучено је да вуковарски округ и Барања, у којима је сеоско српско становништво било већинско, ипак треба да припадне Хрватској. Оправдање је пронађено у податку да је 1945. Хрвата било више у градовима. Потпуно је занемарено да је у градским срединама током рата дошло до највеће промене националне структуре због убијања и покатоличавања Срба, као и због колонизације коју су извеле власти НДХ.

- Сада чујем да је та (хрватска) већина настала тако што су усташе бежале из Херцеговине и Босне и насељавале се тамо. То је за наша тадашња гледања био наш народ. Зликовце смо обично стрељали, они су бежали пред нама, а о женама и деци - ми нисмо бринули - казивао је Ђилас 1989. године.

Хрватска је тада водила спорове и око линија разграничења са Словенијом, БиХ и Црном Гором, које су решавале комисије на челу са Ђиласом. Спорови су, по правилу, решавани у корист Хрватске.

- Броза и структуру око њега интересовало је првенствено како што више увећати Хрватску не марећи ни за етнички, ни за историјски принцип, осим онога који је био развијен код хрватске мегаломаније. А да би се овај план реализовао требало је претходно што више размрвити српски простор - наводи др Момчило Диклић из Института за европске студије.

Он истиче да ипак није успео план хрватских комуниста о колонизацији Војводине.

- По првобитном плану колонизације било је предвиђено да три петине колонизованих буду хрватске националности. Како није дошло до међурепубличког разграничења у потпуности сходно хрватском плановима, акценат насељавања стављен је на Барању, да се у њој измени национална структура у корист хрватског становништва - открива др Диклић.

Упркос протестима Барањаца, да никад нису били део Хрватске и да су се 1918. први прикључили Србији, Ђиласова комисија их је ставила под шињел Загреба.

Комисије које је водио Милован Ђилас с неколицином комунистичких функционера, после само неколико дана боравка на трену, изводиле су „одокативно“ импровизоване закључке, али са далекосежним последицама, сматрају историчари.

Тито и Ђилас

- На тај начин су границе Србије из 1918. анулиране, јер их комунисти нису признавали. Разграничење с Војводином и Македонијом решавале су комисије и не помишљајући на референдум и мишљење грађана - указује др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

Он подсећа да је Македонија направљена као држава повлачењем границе на импровизован начин, због чега су се побунили Срби из општине Вратничке и села око Тетова.

- Писали су писмо Петру Стамболићу, али кад су кренули код њега у Београд ухапшени су. Тиме се отприлике завршава разграничавање република. Затим се доноси Устав који каже да је Југославија федерација коју чине републике које имају право на самоопредељење укључивши и отцепљење и уједињење с другим народима. То практично значи да је Македонија могла да одлучи да се прикључи Бугарској - објашњава др Павловић.

За име Петра Стамболића везује се и отцепљење дела Рашког округа и његово припајања „аутономној области Косово и Метохија“. Територијална промена на простору северног Косова изведена је 1959. тако што су Косовској Митровици припојени срезови Лепосавић и Лешак, где су већином живели Срби. Званично образложење било је да тај део гравитира ка Митровици због рудника. Стварни разлог било је обезбеђивање довољно гласова за избор Петра Стамболића међу делегате Савезне скупштине.

ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ Адвокат Горан Петронијевић, члан тима бранилаца Радована Караджића, недавно је открио да Република Српска и данас има проблем с границама због дебелих линија.
- У време министровања шефа српске дипломатије Горана Свилановића, из строго поверљиве архиве Министарства спољних послова Србије, нестало је много докумената, који су, наводно изгорели у пожару. То је врло сумњиво, јер према информацијама које имамо, изгорела је чајна кухиња на спрату где се налазила архива, али не и архива. Том приликом је нестало много докумената, а између осталог и оригинал Дејтонског споразума, па зато Република Српска данас не може да утврди своје границе због дебљине линија фломастера - рекао је Петронијевић.

Касније је Стамболић негирао да је он увећао територију Косова и Метохије на северу, тврдећи да је то учинио Слободан Пенезић Крцун „да би повећао број Срба у покрајини“, која то још није била. До данас нису пронађене писане државне одлуке којима је увећана територија Косова и Метохије за 197 квадратних километара.

- Када је 1959. године донета одлука да у Косово и Метохију уђе и Лепосавић, то је учињено тако што су срезови Лепосавић и Лешак из Рашког округа припојени Косовској Митровици и посредно унели свој атар у покрајину. То значи да Косово није имало „територијалну целовитост“, нити је промена територије коју обухвата извршена одлуком о „померању граница“ - истиче др Павловић.

Без обзира на објашњења, Стамболићево изборно померање граница скупо је коштало Србију. Наиме, тек после тог проширења област Косова и Метохије уздиже се на ниво аутономне покрајине 1963. године.

- Две године после Брионског пленума име ове српске покрајине је преполовљено. Из њеног назива избачена је Метохија само зато што подсећа на њено порекло - српско црквено имање. Политичко руководство Србије, које је предводио председник републичког централног комитета Петар Стамболић, препустило је да се „о имену АП Косова и Метохије одлучи у покрајини“. Тих дана косметски Шиптари су одлучили да се убудуће зову Албанци - наводи публициста Перо Симић.

Тренутно је актуелно питање да ли административна линија - граница између Србије и Косова, на северу, „пролази“ врхом Копаоника изнад скијалишта и хотела, тик уз војну базу и маузолеј Јосифа Панчића или тешко приступачном дубодолином неколико стотина метара ниже.

Наиме, у документацији се, из непознатих разлога, појављују обе административне линије. Сумња се да је можда реч о „феномену фломастера“ који се појавио и приликом цртања мапа у Дејтону. Наиме, после окончања рата у БиХ, на терену се појавио проблем ничије и свачије земље, коју су својатале или је се одрицале обе стране. На мапама су се појављивале с линијама раздвајања које су биле паралелне, али удаљене и по неколико километара. Нјихова тајна је откривена јавности тек једанаест година пошто се у свом стану на Палама убио Никола Кољевић, некадашњи потпредседник РС-а и предратни члан Председништва БиХ.

Он је био очевидац да су линије разграничења на мапама малих размера у Дејтону цртане дебелим фломастером. Кад би се мапа увећала, ради примене у пракси, те линије постајале су широки коридори.

ИБ ПОКВАРИО ТИТОВ ПЛАН Тито је 1945. и 1946. у интервјуима страним медијима отворено говорио да ће Аутономна област Косово и Метохија бити припојена Албанији. На питање новинара „Асошијетед преса“ шта ће бити с овим делом Србије, Броз одговара:
- Зависи какав ће режим бити у Албанији. Ако дођу комунисти на власт оно може бити припојено Албанији. Енвер Ходжа је у својим успоменама навео да му је Тито крајем јуна 1946. обећао да ће Косово и друге крајеве Југославије где живе Албанци уступити Албанији чим се створи балканска федерација. Едвард Кардељ је приликом посете Москви 1947. најавио Стаљину да ће КиМ бити уступљени Албанији. Тај план није остварен због резолуција Информбироа.

- Гужва, паковање, и у гужви у ходнику срећем Владу Лукића, који је требало да остане још један дан ради преношења разграничења на карту већих размера. Јер последњи трик је био у томе што су линије разграничења извучене дебелим фломастером на малој мапи - забележио је Кољевић атмосферу пред повратак у Београд, кад је све већ било завршено.

О „фломастер“ границама говорило се и у Хагу. Амерички генерал Весли Кларк, сведочећи против Слободана Милошевића, показао је увећану карту с две паралелне црте.

- Коју сам ја црту од те две повукао генерале Кларк, не разумем, нисам ваљда повукао обе, а паралелно су једна поред друге - питао је Милошевић.

- Сећам се да сте узели фломастер и уцртали линију на карту - објаснио је Кларк.

"Границу" на Копаонику Албанци не могу злоупотребити

НЕКО је, давно, покушао и успео да границу севера Косова са Србијом „нацрта“ Панчићевим врхом. Касније је то, пре догађаја на Косову, исправљено, Рашка и Лепосавић су заједнички утврдиле тачну границу коју су верификовали и надлежни државни органи и која је уписана у катастру и другим званичним документима. Кфор то зна и поштује, а ни из Приштине није било никаквих захтева да се било шта мења - тврди Драган Јаблановић, бивши председник општине Лепосавић, а однедавно председник Привременог општинског већа.

Он сматра да чак и уколико граница „на папиру“ стоји и даље на врху Копаоника, не би било никаквих проблема, јер на косовском (лепосавићком) делу планине без дозволе Општине Лепосавић нико ништа не може да гради.

- Будућа Заједница српских општина на Косову имаће све ингеренције у области просторног планирања и градње и биће брана сваком покушају да Приштина злоупотреби овај део Копаоника за неке своје циљеве - сматра Јаблановић.

Он подсећа да Копаоник никада није био део Косова, док Петар Стамболић није педесетих година прошлог века овај део планине, заједно са Лешком, Врачевом и добрим делом општине Лепосавић припојио Косову. Сви каснији покушаји да се овај део Косова врати Србији остали су без резултата, јер ни у Београду, упркос захтевима из Лепосавића и Лешка, за то није било политичке воље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (54)

Made in Srpska

24.09.2013. 22:00

Gdje je Srbima bila nacionalna svijest u prošlom vijeku, kad su ih skoro svi susjedni narodi namagarčili, pod firmom komunizma.

Немања

25.09.2013. 07:38

@Made in Srpska - У петособним становима на Славији,које је Тито делио,нам је национална свест.Други део чека да буде ископан из неке касарне и сахрањен уз опело

М

25.09.2013. 09:18

@Made in Srpska - Где нам је данас свест национална или било која друга кад нас магарче под фирмом ЕУ?

zoks

25.09.2013. 10:32

@Made in Srpska - Bilo je i te kako onih sa pravom svescu,ali su ih upravo svoji najrodjeniji sunarodnici prozivali Cetnicima(hvala im)velikosrbima,srpskim nacionalistima u negativnom smislu,pa su i mnoge likvidirali,jer su ukazivali jos onda sta se sprema Srbiji i Srbima,sto automatski potvrdjuje da se jos tada sve ovo, sto je u zadnjih 20godina isplivalo na povrsinu, spremalo!Zato se tada to nije smelo pominjati!Oni koji su ovo spremili nisu to spremali u zadnjih 20 godina,nego u zadnjih najmanje 70 godina!

srem

25.09.2013. 10:33

@Made in Srpska - Ukomunisticka doba Srbija je bila na konja.Kad se to promenilo,tranzitne promene od konja pao na magarca,u vremenskom periodu od 90 tih do 2000 dite. Kako sada stfari stoje pasce na zeljke.Kad ovo kazem baziram se na neke brige koje vodite o Hrvatskoj i sfe ostale sporne teritorije po vasoj proceni.

gagom

25.09.2013. 13:45

@Made in Srpska - Кека,кујтим или срем,не пије ти воде то што мењаш име на коментарима!Не труди се више,срчка ће те стрефити!

mile

27.09.2016. 13:42

@Made in Srpska - ko je pitao Srbe 1945. za nacionalnu svest, kada su bili označeni kao glavni problem u Jugoslaviji (Kominterna, Drezden, 1928.), a treba znati da su 1944/45 komunisti okupirali Srbiju, i ta okupacija i dalje traje, pod drugim nazivom, ali istо komunisti...

Ja

24.09.2013. 22:05

Nije komunizam kriv za nepravdu prema srpskom narodu, vec poslusni srpski politicari koji su cutali zarad svoje fotelje...

Srki

25.09.2013. 08:42

@Ja - Poslusni srpski politicari su brizno birani negativnom selekcijom tipa Koce Popovica koji je bio Cincar ili poltrona Draze Markovica i sl.

zoks

25.09.2013. 10:28

@Ja - Ja@ Pa upravo komunizam je te i stvorio,,nacin na koji deluje,vaspitava ovakve mentalne sklopove!Na prstima jedne ruke mozete nabrojati politicare i visoke oficire koji su branili i bili spremni braniti Jugoslaviju!To je komunizam!U komunizmu nema patriotizma,nacije,naroda,nacionalnih interesa......njima,komunjarama,je bilo vaznije da se komunizam internacionalizuje nego nacionalni interes u ovom slucaju srpskog naroda! Da nisu bili vaspitani u duhu komunizma znali bi sta je nacionalni interes.

ZavršiIZapali

24.09.2013. 22:09

I šta da očekujemo od budućnosti kad na krivce u prošlosti ne smemo da upremo prstom a novi ološi i zdajnici se svaki dan rađaju ? Postoje nesrećnije zemlje, ali ne znam da li postoji zemlja sa ovoliko štetočina i autošovinista kao u ovoj današnjoj Srbiji?

Miro Markovic

24.09.2013. 22:18

Ono sto su srpski hrabri vojnici u Prvom svetskom ratu oslobodili od AU kolonijlne uprave pripalo je bez ikakvog zakonskog osnova fasistickoj Rvatskoj, jer je sibicar Tito delio srpske zemlje uz pomoc Djilasa i Pijade kao da te zemlje bile njegova dedovina. Drubrovnik sa okolinom postojao kao nezavinsa republika pre nego sto je Rvatska postojala, Dalmacija je Istra su bile uvek italijanski prostori. Dobila je ih je Srbija kao pobednica u I Svetkom ratu, a Tito ih dao Rvatskoj. Jos cemo se cerat

kujtim

25.09.2013. 10:55

@Miro Markovic - Sto preterujete sovim budalastinama koje sfakako pripadaju proslosti.Niste valjda samo vi srbi nezadovoljni pa da samo vi gledate na tudje vrhove i doline,pljane,reke i mora.Zalite Leposavic a ni reci o dolinom Preseva,kako je ovaj deo otkacen od Kosova i pripojen Srbiji?Budite malo realniji jer znaju sfi kako se to odvijalo.

gagom

25.09.2013. 13:41

@Miro Markovic - "kujtim" или "кека",свеједно!Коментар ти није вредан помена! Мењаш име да би изгледало како вас има више истомишљеника?!Проваљен си,'ајд здраво!

geri

25.09.2013. 16:33

@Miro Markovic - Vi ste pokfarene duse zato i bog vas kaznjava.Sta tebe interesuje ko sam sta sam i dali menjam i ne menjam ime izasto.Sta tebi ulazi mozak? Pa to je ludilo??? Ti i jos koji u mesto da se bavite sustinom teme pricate nesto sasfim drugo.Znate sigurno posle balkanskih ratova Srbija se prosirila na sfe albanske,makedonske,crnogorske i bosanske teritorije.Sfe se to zvalo Srbija,a te teritorije bile pod osmanskom imperijom,oni otisli vi ste usli!.Tako ste postupili i u sledecim ratovima.

gagom

25.09.2013. 19:05

@Miro Markovic - Опа,сад си и гери а био си кујтим,срем,кека...а можда некада и Ристо!?Ко зна?Није теби лако са таквим мозгом,препуним мржње,лажи,измишљотина,бајки,,,а све само против Срба!Осим у Албанији,нигде више таква "историја" не постоји,јадничак!

Don Hihot

24.09.2013. 22:22

Ovo je razlog zbog kog nam se sugerise da zaboravimo proslost i okrenemo buducnosti. Lakse je masu odvesti na streljanje dok se jos nadaju da im se nista nece desiti, a svi odgovori na temu buducnosti leze u proslosti.

zoks

25.09.2013. 10:45

@Don Hihot - DK@ Govorili su posle Balkanskih ratova zaboravimo proslost (i mi zaboravili)pa su nam nametnuli Prvi svetski rat!Pa su posle Prvog rata opet govorili da zaboravimo proslost(i mi zaboravili),pa su nam nametnuli Drugi svetski rat.Pa su nam posle Drugog rata govorili da zaboravimo proslost(i mi zaboravili)pa su nam nametnuli devedesete!I opet nam govore danas da zaboravimo proslost(i mi nazalost zaboravljamo)pa nam nametnuse ekonomsko ropstvo,jer ratom to nisu mogli da urade niti ce ikada moci!

keka

25.09.2013. 11:42

@Don Hihot - Da ne bi pisao zadnju recenicu koja lici vise na srpsku megalomaniju nego na stfarnost,mozda bise neko prevario i poverovao. I posle sfih pomenutih ratova vi ste se prosirili na teritorije susednih naroda.Znam da to neodgova tebi jer se kosi sa tfojom tfrdnjom ali tako je.

aurelio

25.09.2013. 12:34

@Don Hihot - Ja te molim da me prosvetliš, i kažeš na čije smo se to mi teritorije proširili.Hvala.

zoks

25.09.2013. 12:38

@Don Hihot - keka@ Ti "susedni narodi"su svi do jednog bili na strani fasista kad god je trebalo!I kad izgubite rat onda gubite i teritorije!Mi jesmo za sada izgubili Kosovo i Metohiju,ali kolo srece se okrece!

gagom

25.09.2013. 13:36

@Don Hihot - keka / После успешног "дешифровања" твог коментара,питање - "На које територије и којих народа се Србија проширила"?!

milutin srpski

25.09.2013. 14:04

@Don Hihot - Kome sad nije jasno da su i fasisticki i komunisticki pokreti rodjena braca, rodjena u sedistu Rimske jeresi u Rimu, nikada mu nece (bas nista) biti jasno!

Stojan

25.09.2013. 06:55

Svako ko je mislio drugarcije od plana i programa je trpeo sankcije ,, Pisali su pismo Petru Stamboliću, ali kad su krenuli kod njega u Beograd uhapšeni su.,, Zar je bilo moguce imati nacionalno osvescenu vlast ,bez sluganskog refleksa . Vecina nacionalno osvescene Srbske inteligencije je streljana ili otisla u emigraciju ,tako da potezi politicara iz Beograda nimalo ne iznenadjuju. Biti politicar ne podrazumeva biti intelektualac , danas imamo dovoljno primera .

iz glave

25.09.2013. 07:08

na sve ovo će titovci i subnorovci da ispale jedini argument protiv - to nije tačno... a Djilas, titova papirna maramica iz olovnih vremena, je posle kajući pisao da cgci so Srbstva

Bozidar Cosovic Javorski

25.09.2013. 07:44

- I dan danas kada uprete prstom u komuniste i njihove naslednike i pokusate pisati protiv njih nece vam objaviti u novinama u Srbiji (demokratskoj)?. Po pitanju rehabilitacije M.Djilasa licno sam napisao da je bio zasluzan za mnoga pasija groblja po CG, ali taj tekst nije objavljen.... - U vezi P.Stambolica sam takodje pisao da je kriv za pripajanje 6 opstina KiM da bih se udodvorijo Shiptarima i da bih se dodvorio J.B.T. ali ni to nezele da objave... O cemu pricamo? "I posle Tita Tito"

isitina

25.09.2013. 07:54

Ovo za granice u Bosni je ziva isitna, ima vise svjedoka koji znaju za to. To je strasno.

Sydneysider

25.09.2013. 07:55

A bre braco Srbi nismo u stanju ni sa ovim sto je ostalo da upravljamo. Povlacimo se sa juga Srbije, sela i plodna zemlja nam ostaju pusta, a d nam zinulo za vise teritorija. Ne zasluzujemo vise ne zbog istorijskih zasluga nego zato sto nismo sposobni.

Selimir

25.09.2013. 07:56

U dnevnom listu Politika je skoro vodjena kampanja da drug-demokrata Milovan Djilas dobije ulicu u Beogradu. Pored granica dug je spisak njegovih grehova. Moj komentar nisu hteli da objave.

ars

25.09.2013. 09:04

Ne samo u proslosti da nismo znali ko smo i sta je nase tako nam je i sada mozda i gore nego u proslosti.

Krle

25.09.2013. 09:21

Zanimljivo je pogledati malo gde su potomci politicara koji su prodavali Srbiju. Potomci npr, Pasica koji je posle teskih gubitaka u prvom svetskom ratu, umesto da Srbija odredjuje uslove, pristao na Jugoslaviju, dakle potomci mu zive u Americi. Tako je i Djilas koji je delio Jugu za racun Broza otisao van, tako ce i danasnji Djilasi, Dacici, Jovanovici ili neki drugi, oni ili njihovi potomci, puni dolara, negde u Svajcarsku, USA...

Jeremija Krstic

25.09.2013. 09:37

Srbija je krunjena sa svih strana svsno ilui nesvesno .Znam za slučaj na jgu Srbije granica sa Makedonijom nikad tu granica nije bila između Preševa i Kumanova .Sela okolina Kumanova su naseljena srbima poreklo Gornja Pčinja ,Sopot Tabanovac ,Karabičane Četirce i mnoga sela su se pobunila posle rata i bili u maršalt u Beograd ,odgovorili su im da je top samo onako neobavezna granica ,,ada su građani slobodni kao da nema granice ,tako je nekima kuća u Srbiji a poljski WC u Makedoniju.

pcinja

25.09.2013. 11:55

@Jeremija Krstic - Ti pa lupas bez veze,ti mozda trazis granic nu liniju posle balkanskih ratova?.Pitao bi ja tebe koj ce ti k...Srbija tamo u sred albanaca,a odmah preko plota Presevo i dalje sto km prema centrale albanke teritorije.

gagom

25.09.2013. 09:37

Ово је само мали подсетник за "заборавне",какво нам је "добро" донео непоменик са својом терористичком камарилом по "ослобођењу" од страног окупатора 45.г.!А и какве је пионире оставио да нас "воде" после његове смрти!

Snouden

25.09.2013. 09:50

I tako nam je drug Djido govorio kako je Dalmacija "najhrvatskiji deo Hrvatske". A da je bio nekakav intelektualac kao sto se predstavljao, uzeo bi knjige i procitao sta su etnolozi u XIX veku pisali o Dlamaciji i ko je naseljava. I jos sada lobiraju da mu se dodeli ulica u Beogradu.... Moze ali iskljucivo na antisrpskom Dedinju zajedno sa ulicom Pavelica, Luburica, Francetica i slicnih!

Lazarikus

25.09.2013. 10:01

Ocenio sam ovaj tekst kao "Dopada mi se", ne zbog sadrzine, vec zbog same sustine i kvaliteta teksta! Jedan od boljih i bitnijih clanaka u poslednjih nekoliko meseci! Naklon do poda autoru teksta, nista manje postovanja gospodinu Ratku Dmitrovicu, kao uredniku. Od njegovog dolaska na celo "Novosti", sve je vise i vise tekstova koji se bave ovakim i slicnim srpskim zabludama. Nadam se da ce uspeti u nameri da Srbima izbije iz glave komunizam i jugo-nostalgiju. "Novosti" su u pravim rukama!

Robin Hood

25.09.2013. 10:04

Realne granice Srbije su granice Kraljevine Srbije: Beograd -Vranje. Sve ostalo je naklapanje i vracanje lopte na 1989 god kada je Srbija zaratovala sa svim svojim susedima. Da se ovo slucajno Srbija ponovo ne priprema za rat jer slicna zvakanja su bila i 1989/90 god.

Grobar nego šta

25.09.2013. 12:21

@Robin Hood - Robine, 'ajde ti u svoju šumu a nemoj nama ovdje pametovati.

nn

25.09.2013. 10:29

Zahvaljujuci internetu informacije mogu biti dostupne i obicnim ljudima,tako da budzama sve teze da prikrivaju istinu. Podelicu sa Vama pricu koju sam cuo pre par godina,a ako neko ima ista saznanja nek podeli nove detalje. Te noci Kad je Petar Stambolic sa Kosova krenuo za Beograd posle postignutog dogovora poneo je sa sobom čizmu punu zlata koju je dobio od Albanaca, na putu od Raske za Bgd kod mosta na Biljanovcu vozac je stao da ga presvuku jer se upišao u pantalone,znajuci sta je uradio

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 11:43

Glupavi i beskorisni tekstovi nemaju svoj kraj na ovim stranama.....Da se Srbi nisu odlucili crtati granice po Kninu i Vukovaru,vec od pocetka da je crveni tiranin iz Pozarevca,koji je objavio rat NATO paktu i dobio "po turu",resavao na miran nacin pitanje Kosova,da je lobirao u Americi,da barem slusao Dobricu Cosica i ostale po tom pitanju,danas bi i Prokletije bile Srbija.Srbija je u SFRJ bila najveca,danas je isto,imala je sansu da Kosovo sacuva,ali SPS je drzavu uveo u rat koji je izgubljen!

Sale

25.09.2013. 17:07

@MatijaBG LDP/DS - Mogu samo da ti zamislim facu kad pritisnes "posaljite komentar"... Pucas od neznanja

Mihailo Krunić

25.09.2013. 11:49

Kratko. Šta je to od kraja II svetskog rata, pa sve do danas, rađeno u korist Srbije i naroda u njoj? Ako neko dokaže da ima i dobro rađenog za Srbiju i njene žitelje, a na štetu drugih područja bivše JUGE, povlačim ovaj komentar i priznajem da grešim u procenama.

Patru Pupulesku

25.09.2013. 11:50

Ne zaboravite, da je Petar Stambolic bio crnogorski Afrikaner, kao i svi Albanci. On je samo pravio veliku Albaniju a sabotirao Srbiju kao i svi Afrikaneri. To potvrdjuje da "Vrana vrani oci ne vadi".

Radoje

25.09.2013. 12:05

Taj čovek je prethodnica zla koje je snašlo SFRJ.Ne treba ga rehabilitovati,već ga prikazati u sličnom obliku kao Kvislinga.

Vito Raski

25.09.2013. 12:08

Jasno je da su Hrvati i Slovenci radili za sebe i svoje drzave, ali oni nisu ni blizu bili toliki Hrvati i Slovenci koliko su to bili Djilas, Stambolic, Rankovic i da ih dalje ne nabrajam jer bi, sa ovim danasnjim, koji se deklarisu kao Srbi, zauzeo sve stranice "Novosti" nabrajajuci ih. Mogu samo da kazem, gledajuci nasu, pogubnicku istoriju: Blago nama sa nasom pamecu! Jer je nikad nismo ni imali. Uvek cotav, pameti jos krace; U Srbalja tak'e ti je brace.

Vracevo

25.09.2013. 13:09

Ja sam imao kartu Srbije iz 51-52, gde su granice sa srezovima, na kojoj se lepo vidi teritorija Kosova bez Leska i dela Leposavica ( na zalost ne mogu da je pronadjem ). Bilo bi dobro da istoricari izvuku te karte po Arhivama...

Niki

25.09.2013. 13:22

Dobar deo ovog sveta i danas bi se radovao da je Vestac kojim cudom ziv, verno bi mu i dalje sluzili i klanjali.Stvar je u tome sto ovaj narod voli 'gospodara' a upravo zbog specificnog poluhajduckog mentaliteta i bas zato obozava kolektivisticke ideologije i politike.Komunizam je samo jedna od njih.Nazalost kolektivizam se pokazao kao istorijski udes.On je doprineo samo da budemo solidarni u bezizlazu.A vidimo i da ne postoji po drzavu toliko steten i razvratan zadatak za koji se nece naci Srba

pjotra

25.09.2013. 15:18

Nisu Srbiju podelili i osakatili ni Tito ni Kardelj vec njihovi srpski i crnogorski podrepasi Stambolic , Djilas , Krcun , Draza Markovic. Koliko je makedonaca ucestvovalo u kumanovskoj bitci , a Kumanovo je danas Makedonija i carinici nas ............ Dovoljno je samo da nam je potreban zeleni karton za vozila.

Perica Pasic

25.09.2013. 16:56

Ovo je samo jos jedan dokaz,da kad got u novijoj istoriji su crnogorci upravljali Srbijom Djilas,Milosevic,Tadic u Srbiji nikako nije valjalo,zato greske u proslosti netreba nikako da ponavljamo u buducnosti i ovoj nemani od takozvanog naroda kojih ima ukupno oko 350 000 sa dijasporom netreba nikada vise da dozvolimo da vladaju Srbijom !!!

maja

02.10.2013. 21:25

@Perica Pasic - Prvo ne treba se pise odvojeno, drugo, zar su ti j Pera Stambolic ili Draza Markovic Crnogorci? Pa mi Srbi smo sve aminovali. Iste greske smo napravili devedesetih kada smo obozavali Slobodana, pa Seselja, pa Tomu Nikolica i Vucica i Dacica. Agde su nas danas doveli. Prodali su Kosovo za vlast. A prodace i Vojvodinu ako im Evropa zatrazi...

LOLA

28.09.2013. 23:18

Zaboravili su hiljade Srba iz Slavonije koji su ubijeni u Jasenovcu, te da su mnoga srpska sela zauvek ugašena.

Марко Миљанов

01.03.2014. 23:38

Србин ти је увијек био и оста Србин. То што су Срби чинили раније, и сад чине црногорске и србијанске удворице, продајући дио власти и подручја арбанашким, бошњачким и хрватским насилницима.