Сахрањен Зоран Жижић

Тањуг

06. 01. 2013. у 17:01

Сахрањен Зоран Жижић
Некадашњи високи црногорски функционер и премијер Савезне Републике Југославије Зоран Жижић сахрањен је данас у Подгорици, на градском гробљу Чепурци

ПОДГОРИЦА - Некадашњи високи црногорски функционер и премијер Савезне Републике Југославије Зоран Жижић сахрањен је данас у Подгорици, на градском гробљу Чепурци, а последњем испраћају присуствовао је и председник Владе Србије Ивица Дачић.

Опраштајући се од Жижића, Дачић је казао да је некадашњи савезни премијер дао велики допринос развоју добрих односа и заједништва Србије и Црне Горе.

"Жижић се увек борио за добре и братске односе између српског и црногорског народа", истакао је Дачић, додајући да је са Жижићем има одличне политичке и личне односе.

Он је додао да, као председник Социјалистичке партије Србије (СПС), има посебну обавезу да ода признање Жижићу, јер је поднео оставку на место савезног премијера када је Слободан Милошевић изручен Хашком суду.

"Ми у СПС-у високо ценимо морални чин који је Жижић предузео, односно када је поднео оставку на место савезног премијера, због изручења Милошевића Хашком трибуналу, пошто је Савезни уставни суд то изручење прогласио неуставним", казао је Дачић.

Према његовим речима, Жижић је, за СПС, био једна од најомиљенијих политичких фигура у Црној Гори.

"Жижић и ја смо били дугогодишњи пријатељи и могу потврдити да се ради о човеку који је био искрени пријатељ Србије. Зато сам и ја данас овде да искажем поштовање владе и свих грађана Србије према човеку у коме смо имали искреног и великог пријатеља", рекао је Дачић.

Сахрани је присуствовало неколико хиљада грађана Подгорице, као и представници политичког живота те државе и амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац.

Жижић је преминуо у петак увече у Клиничком центру у Подгорици у 62. години. Био је функционер Демократске партије социјалиста, а након поделе у тој црногорској владајућој партији 1997. године приступа Социјалистичкој народној партији.

Жижић је био премијер Савезне Републике Југославије од 4. новембра 2000. до 24. јула 2001. године, а оставку је поднео због изручења Слободана Милошевића Хашком трибуналу.

Током 2005. године напустио је СНП, након сукоба с Предрагом Булатовићем, после чега је основао ДСЈ, која је сада део опозиционог Демократског фронта, који предводи Миодраг Лекић. Жижић је активно учествовао у кампањи Блока за очување заједничке државе Србије и Црне Горе уочи референдума 2006. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

investitor

07.01.2013. 12:00

crnogorac, da li si primetio pored one ljudske osobine da si umoran, imas jos jednu situaciju sta je karakteristicno za karakter koji ti imas, ostao si sam bez ikoga.