ЗДРАВСТВЕНО стање генерала Ратка Младића је алармантно. Поред старих болести, оптужени генерал добио је и изузетно јаке срчане аритмије, од којих умире више од половине болесника са овим симптомима. На наша упозорења и молбе да му се помогне, међутим, Хаг остаје слеп и глув.

Прочитајте још - Младић: Лажни суд осудио ме на правди бога што сам бранио народ од НАТО

После појављивања бившег команданта Војске Републике Српске на Статусној конференцији Хашког суда, ово тврди генералов син Дарко Младић. Он наводи да је генералово здравље далеко слабије него што то суд жели да призна.

Прочитајте још - Оптужују 22.000 Срба за Сребреницу, међу "злочинцима" кувари, чистачице и возачи

- Добро је што је после 2014. године први пут добио прилику да говори у Хагу - наводи Дарко Младић.

- Скандалозно је што суд, упркос свим нашим упозорењима, игнорише чињеницу да му је због нарушеног здравља и живот угрожен.

Дарко Младић истиче да је током конференције судија Теодор Мерон покушао да спречи да се јавности представи какво је тренутно стање здравља генерала Младића. На крају је то ипак дозволио, али у врло краткој форми.

- Тражили смо најмање пола сата, а дао нам је 10 минута и због тога нисмо изнели све што смо хтели, али су ипак адвокати успели да суштински пренесу да генерал Младић пати од срчаних и можданих проблема, који се слабо или уопште не лече. Он има и озбиљне мождане сметње због којих тешко хода и отежано артикулише мисли - каже Дарко Младић и наводи да генерал током боравка у ћелији, због малаксалости и немоћи, време углавном проводи у кревету.

ПРЕКРЕЧЕНИ МУРАЛИ АКТИВИСТИ Иницијативе младих за људска права у среду су на више локација у Бачкој Паланци и Бору окречили графите са ликом Ратка Младића. Поједини графити са Младићевим ликом су и на јавним установама као што су основне школе и гимназије у Бачкој Паланци, али до данас није било праве реакције институција да се уклоне.

Док је генералов адвокат Драган Иветић описивао тегобе свог брањеника, судија Теодор Мерон имао је подсмешљив израз лица, што су забележиле и ТВ камере.

- Судија Мерон, као и остале судије из већа, очигледно су пристрасни. То је разлог што смо захтевали изузеће. Они су судили у другим предметима у којима су пресуђивали на основу Младићеве кривице, која у том тренутку није била ничим доказана. Јасно је да они имају унапред формирану слику о генераловој одговорности, што их дисквалификује за вођење поступка против њега - тврди Дарко Младић.

Одбрана Ратка Младића води двоструку борбу. Осим што трага за начином да генерал добије адекватан лекарски третман, адвокати истовремено припремају жалбу на првостепену пресуду којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора.

- Следећа статусна конференција одржава се тек за 120 дана. Пробаћемо на сваки начин да спасемо генерала Младића и да га изведемо на лечење како бисмо му спасли живот - каже Дарко Младић.