Дачић: Трибунал није хтео помирење, већ кривицу Срба; Фила: Заједнички злочиначки подухват измишљен за Србе; Биљана Плавшић скандализована пресудом

Агенције

22. 11. 2017. у 12:26

Дачић: Трибунал није хтео помирење, већ кривицу Срба; Фила: Заједнички злочиначки подухват измишљен за Србе; Биљана Плавшић скандализована пресудом

Фото: Танјуг,Бета/АП

Хашки трибунал осудио је Ратка Младића на доживотну казну, што је изазвало реакције у нашој земљи, као и у региону
ХАШКИ трибунал осудио је Ратка Младића на доживотну казну, што је изазвало реакције у нашој земљи, као и у региону.

Председник Александар Вучић рекао је данас да је пресуда генералу Ратку Младић очекивана, да он као председник државе не може да коментарише неправоснажну пресуду, а грађанима Србије поручио је да од данас почнемо да гледамо у будућност и размишљамо како ће нам живети деца и како очувати мир и стабилност у региону.

Кад је реч о пресуди Младићу, председник Србвије је поновио да Србија поштује жртве других народа, те да зна да не можемо да очекујемо поштовање за наше жртве и да ћемо то морати сами да учинимо.

Прочитајте још - Младић осуђен на доживотну казну

Вучић је рекао да су сви очекивали пресуду какву је изурекао Хашки трибунал, али и да зна колико су емоције узавреле, и додао:

"Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност, да размишљамо где и како ће нам живети деца, како и на који начин чувати мир и стабилност у региону, како да отварамо више фабрика и да се не гушимо у сузама прошлости већ да од радничког зноја стварамо другачију и бољу будућност за све нас", рекао је председник државе.

Додао је да је уверен да српско друштво има снаге да иде напред.

На питање о изостанку правде за српске жртве, рекао је да то што нису одговарали они који су убијали српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили, али и да то не сме да умањи, нити тиме смемо да правдамо злочине које су неки починили у име Срба.

"За све што нису одговарали они који су убијали српске жртве, а за то постоје живи сведоци, то на срамоту онима који су такву правду делили, али то не сме да умањи нити тиме треба да правдамо злочине које су неки починили са српским именом и презименом. Зато треба да будемо одговорни према будућности и да не спуштамо главу ни пред ким и да идемо право будућност", поручио је председник.

Председник Србије Александар Вуцицћ рекао је данас и да је државна застава светиња, а да је до инцидента испред Хашког трибунала дошло због узаврелих страсти.

"За нас је застава светиња, али да верујем да су пред судом били чланови породица жртава, али и Младићеве породице, те да су вероватно страсти биле узавреле, што је довело до инцидента", рекао је Вуцицћ упитан да прокоментарише инцидент испред зграде суда у Хагу, где су жене из Сребренице "напале" мушкарца који је дошао са српском заставом пред изрицање пресуде Ратку Младићу.


Прочитајте још - СИН РАТКА МЛАДИЋА: Ово није правда, жалићемо се на пресудуФИЛА: ЗАЈЕДНИЧКИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ИЗМИШЉЕН ЗА СРБЕ

Адвокат Тома Фила сматра је формулација "заједнички злочиначки подухват” смишљена само за Србе, а да је због тога ратни командант Војске Републике Српске оптужен за сва убиства и прогоне, чак и тамо где ВРС није ни била.

"Младић је одговоран за логоре, за убиство било ког муслимана који је убијен или протеран на територији БиХ а где је била Војска РС, па и тамо где није била. И то само зато што је то ''заједнички злочиначки подухват'', а та формулација је смишљена само за Србе, и нигде није тако суђено осим мафији у Америци, и то пре 2006. године", казао је Фила.

У новом кривичном трибуналу који је сада формиран, истиче он, не постоји формулација "заједнички злочиначки подухват", јер је то, напомиње, правно немогућа прича.

"Међутим, применом ове формулације, генерал Младић је одговоран за све што се десило, без обзира на то да ли је негде био или не или да ли је знао за нешто", каже Фила.

Према његовим речима, правни положај Србије није угрожен данашњом пресудом Младићу пред Хашким трибуналом.

ДАЧИЋ: ТРИБУНАЛ НИЈЕ ХТЕО ПОМИРЕЊЕ, ВЕЋКРИВИЦУ СРБА

Хашки суд није имао за циљ да постигне помирење, већ да докаже да су Срби једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије, изјавио је данас у Буенос Ајресу министар спољних послова Србије Ивица Дачић коментаришући пресуду којом је тај суд осудио Ратка Младића на доживотну затворску казну.

“Хашки суд завршава своје постојање на исти начин на који је све то време и постојао, а то је да није имао за циљ да постигне међусобно помирење, већ да докаже и покаже да су Срби били криви и да су они једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије”, рекао је Дачић за Танјуг након што је са шефом аргентинске дипломатије Хорхеом Марселом Форијем потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између Србије и Аргентине у престоници те земље.

Како је нагласио, на Србији је да прихвати грешке које су биле у прошлости, ”али да не дозволи да будемо оптужени за нешто за шта нисмо криви, а нарочито да не дозволимо да они који су остали без осуде, то користе као оптужбу против целог једног народа”.


БОРОВИЋ: МЛАДИЋ СВЕ РАДИО ПОГРЕШНО, НИЈЕ СЕ ПОНЕО КАО ГЕНЕРАЛ

Београдски адвокат Боривоје Боровић каже да је Ратко Младић требало да, у име српског народа, благовремено изађе и објасни на прави начин ако сматра да није био крив.

Требало је то да уради као један генерал, а не да се крије по војвођанским селима док момци од 18 година гину на фронту, рекао је Боровић гостујући јутрос на телевизији Пинк пре изрицања пресуде Младићу у Хагу.

Боровић каже да је њега, као припадника српског народа, "веома срамота због оног што се десило у Сребреници", те подсећа да су Срби у Другом светском рату и у ранијим ратовима увек били жртве.

Упитан да ли, ако је, како каже, Младић могао да спречи догађаје у Сребреници, али није, из тога произилази да је он крив, Боровић одговора да није дан да се о томе прича "сада када човек тамо чека пресуду", али подвлачи да је све што је Младић радио - радио погрешно.

"Од тог тренутка - да ли је спречавао, могао или није - па до тренутка када се крио по војвођанским селима док су момци од 18 година гинули тамо на фронту... Није смео да то уради, да би га овако с неким пиштољчићем иза врата ухапсили и одвели га у Хашки трибунал", наводи адвокат.

Насупрот томе, како каже, Слободан Милошевић је достојанствено бранио права српског народа, српског руководства и правио дистанцу према злочинима.


БИЉАНА ПЛАВШИЋ СКАНДАЛИЗОВАНА ПРЕСУДОМ МЛАДИЋУ

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић, рекла је данас да је "скандализована" доживотном пресудом која је у Хашком трибуналу изречена ратном команданту Босанских Срба Ратку Младићу.

Једина жена осуђена у Хашком трибуналу за злочине током сукоба у Босни Биљана Плавшић (87) била је потпредседница Републике Српске за време рата пре него што је преузела председништво 1996.

Осуђена је 2003. на 11 година затвора. Она се изјаснила кривом пред Хашким трибуналом и одобрено јој је раније ослобађање 2011. године на велико незадовољство жртава.

"Скандализована сам чињеницом да таква једна институција игнорише правду и истину. Нисам уопште против тога да се криминалцима суди али овде нема ни правде ни истине", рекла је Плавшић за Франс прес телефоном из Београда где станује од када је ослобођена.

Плавшић је, међутим, додала да није очекивала "ништа друго, познајући рад Трибунала".

Хашки трибунал данас је првостепено осудио бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића на доживотну затворску казну због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

Младић (74) проглашен је кривим за геноцид над неколико хиљада Муслимана из Сребренице прогон Муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, од 1992 до 1995. године.

БРНАБИЋ: ПРЕСУДА НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ, ГЛЕДАТИ У БУДУЋНОСТ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да пресуда Ратку Младићу није изненађење за српски народ и поручила да се треба окренути будућности, како бисмо коначно имали стабилну државу.

"Треба да гледамо у будућност.. како би смо коанчно имали стабилну државу", рекла је Брнабић, преноси Ројтерс.

ДОДИК: ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ ИСТИНСКИ ХЕРОЈ И ПАТРИОТА

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за српски народ генерал Младић је истински херој и патриота и да пресуда Хашког суда генералу Ратку Младићу, у условима неjеднаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење.

"Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа", нагласио је Додик.

Он је истакао да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

"Из уџбеника треба избацити све о неправедном Хашком трибуналу", рекао је Додик, додавши да је данашњом пресудом и досадашњим односом Хашког трибунала према Србима задат ударац, пре свега, Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да ће историја једног дана потврдити да је Хашки трибунал основан искључиво да суди Србима и са намером да их сатанизује.

"Морамо се окупити око наших вредности, око наше Републике Српске, а генерал остаје легенда српског народа. Треба да се окупимо и око његове породице, да им помогнемо у овим тренуцима и да заједно пребродимо ово тешко време - нагласио је Додик.


ВУЛИН: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ЛОШЕ ГОВОРИ О ТРИБУНАЛУ И ПРАВДИ

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да је пресуда генералу Ратку Младићу, нажалост, била очекивана, што, како каже, лоше говори о Хашком трибуналу као суду правде.

"Јер не треба заборавити да је у питању првостепена пресуда и да ако право није само реч онда би тек остало да се види шта ће суд одлучити у другом степену", навео је Вулин у изјави достављеној медијима.

Подсетио је да је тако хрватски генерал Анте Готовина у првој пресуди био осуђен као ратни злочинац на више деценија робије а у другој ослобођен свих оптужби.

Прочитајте још - Радончић: Жао ми је што не постоји смртна казна; Би-Би-Си: Младић босански крвник

"Пречесто судећи по политичкој сили а премало по правди, Хашки трибунал нас није помирио нити је довео до пођеднаког поштовања свих жртава и упорно је означавао Србе као једине кривце за злочине и ратове", навео је.


МАРКОВИЋ: ВЕЛИКА СРАМОТА

Председник Јединствене Србије Драган Марковић казао је поводом пресуду Ратку Младићу да је то "велика срамота".

"Данашњом пресудом генералу Ратку Младићу Хашки трибунал спушта завесу на највећу срамоту у историји светског правосуђа. Резултат рада Хашког трибунала је да су они који су највише страдали, највише и осуђени. Срби су укупно осуђени на 12 векова робије, а Хрвати, Муслимани и Албанци на око 200 година. С тим да су Хрвати углавном осуђени за злочине над муслиманима и обрнуто. То значи да за злочине над Србима нико није крив. Од убиства породице Зец у Загребу, кристалне ноћи у Задру, протеривања Срба из хрватских градова, преко Миљеваца, Медачког џепа, Равних котара до Бљеска и највећег етничког чишћења у Европи од Другог светског рата – Олује, па преко Подриња, Кравица, Братунца, Сарајева до Старог Грацка, Подујева, Обилића, Гораждевца и протеривања Срба са Косова и Метохије" изјавио је председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма.


ИВАНИЋ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ НЕ ДЕЛИ ПРАВДУ, ВЕЋ ПОЛИТИКУ

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је Хашки трибунал данашњим изрицањем пресуде ратном команданту Војске РС Ратку Младићу показао да се "наставља с негативним односом према Србима" и да ће трибунал "остати упамћен по томе да није делио правду, већ политику".

"Хашки трибунал је уместо поверења, донео неповерење. Уместо помирења довешће до нових политичких сукоба", рекао је Иванић за агенцију ФЕНА.

Рекао је да је, не рачунајући данашњу пресуду Младићу, Хашки трибунал Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину.

"Ништа друго није се могло ни очекивати. Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора, то о том суду довољно говори", оценио је Иванић.

Он је нагласио да "никако не треба одустати од подршке генералу Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку".

КУБУРОВИЋ О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ - ТЕЖАК ДАН ЗА СРБИЈУ

Пресуда Ратку Младићу је тежак дан за Србију, а многи грађани наше земље се осећају повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић, уз оцену да неће коментаришати пресуду пошто је, како је рекла, првостепена, а не правоснажна .

Многи грађани Србије осећају се повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала којим су, сматрају они, српске жртве проглашене мање вредним од других жртава", рекла је Кубуровић новинарима.
Ипак, она, како каже, одговорно тврди да Србија не бежи од своје одговорности што су, како је навела, показали њени правосудни органи који су процесуирали и водили поступке yа ратне yлочине, без обзира на националност оптужених.

"Као члан владе Србије и као министар правде и даље ћу се залагати да сви српски држављани који се налазе у Хашком трибуналу, било да је реч о оптуженим или осуђеним лицима, имају обезбеђене све неопходне услове за здравствену негу, и даље ћемо се залагати да Ратко Младић има адекватну лекарску негу и да му се омогући да га прегледају српски лекари", рекла је министарка.

ШАРОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ УЗБУРКАЋЕ СТРАСТИ И ПОЛАРИЗОВАТИ БиХ

Заменик председавајућег Савета министара БиХ и високи функционер Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић је рекао да је разочаран данашњом пресудом Хашког трибунала бившем команданту Војске РС Ратку Младићу на доживотну казну затвора и да очекује да ће то "узбуркати страсти" у БИХ.

"Разочаран сам, јер сам очекивао другачију одлуку. Она није коначна и није правоснажна, а у суштини ће узбуркати страсти у БиХ и неће допринети оном због чега је основан Хашки трибунал, а то је помирење у БиХ", рекао је Шаровић.

По његовим речима, после изирицања првостепене пресуде Младићу, "сви унутар БиХ" ће се сврстати на две стране: једну у Републици Српској, гђе ће већински изнети негативан став о пресуди Трибунала, и "остатку БиХ" где ће је "коментарисати на други начин".КАНДИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ПРАВЕДНА

Оснивачица Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташа Кандић оценила је данас да је пресуда ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу пред Хашким трибуналом најзначајнија пресуда до сада и да је праведна у односу на почињене злочине, у мери у којој је то могуће с обзиром на законе и међународно право.

У изјави агенцији Бета, Наташа Кандић је оценила да је казна доживотног затвора адекватан одговор суда на злочине које је починио официр на највишој позицији у ВРС и да је посебно важно што је у сажетку пресуде наведено који су све страшни злочини почињени и у оним општинама у којима суд није нашао да је Младић одговоран за геноцид.

ЉАЈИЋ: ОЧЕКИВАНА ПРЕСУДА МЛАДИЋУ

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић рекао је данас да пресуда Ратку Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима.

Љајић је подсетио да су на доживотне казне пред Хашким трибуналом већ осуђени Вујадин Поповић, Љубиша Беара и Здравко Толимир, а Младић се и у тим предметима спомињао као део удруженог злочиначког подухвата."Овом пресудом ће породице жртава вероватно добити делимичну сатисфакцију, али у јавности земаља региона неће престати расправе о интерпретације ове одлуке Трибунала, у зависности од етничке призме из које се она посматра", казао је Љајић.ОБРАДОВИЋ: НЕ ПРИЗНАЈЕМ ТРИБУНАЛ, МЛАДИЋ ХЕРОЈ

Лидер опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да одбацује све пресуде Хашког трибунала као антиправне, неправедне и антисрпске и додао да је за њега Ратко Младић херој.

Обрадовић је новинарима у Скупштини Србије казао да је пресуда Хашког трибунала по којој је Младић осуђен на доживатну казну врхунац антисрпског деловања тог суда, који, како каже, он не признаје јер је антисрпски.

"Што се мене тиче Ратко Младић и Радован Караџић треба да буду на првим страницама уџбеника јер су оснивачи републике Српске, а пресуде Хашког трибунала ме не интересују", рекао је Обрадовић и додао да је трибунал продужена рука НАТО-а.


Одлуке Хашког трибунала, како је рекао, сматра скандалозним, наводећи да уместо Младића треба да одговарају судије тог суда који жели да од Срба који су жртве направи злочинце.

ШЕШЕЉ: ПОЛИТИЧКА ПРЕСУДА, УСМЕРЕНА ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА..

Лидер СРС Војислав Шешељ оценио је да је пресуда Ратку Младићу политичка.

"Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске", рекао је Шешељ за Пинк телевизију.

Све тачке оптужнице говоре о удруженом злочиначком подухвату, што, наводи Шешељ, за Трибунал значи да нема потребе да се објашњава како је шта урадио и где је директна веза.

У СРЕБРЕНИЦИ И БРАТУНЦУ ПЛАКАТИ ПОДРШКЕ РАТКУ МЛАДИЋУ

У Сребреници и Братунцу данас су се појавили плакати подршке хашком оптуженику Ратку Младићу коме Хашки трибунал изриче пресуду за ратне злочине почињене током рата у БиХ.

Чланови Удружење "Источна алтернатива" Републике Српске су у овим градовима полепили плакате са натписом "Ти си наш херој".

Прочитајте још - ОВАКО ЈЕ ГЕНЕРАЛ УДАЉЕН ИЗ СУДНИЦЕ: Младић викао "Лаж!" (ВИДЕО)

У Меморијалном центру у Поточарима изрицање пресуде Ратку Младићу пратили су преживеле жртве злочина у Сребреници.


У ПОТОЧАРИМА ЈАКЕ СНАГЕ ОБЕЗБЕЂЕЊА

Јаке снаге обезбеђења распоређене су у и Меморијалном центру у Поточарима и око њега, где су чланови бошњачких удружења који су чекали пресуду генералу Ратку Младићу.

У Поточарима су новинарске екипе, а у Меморијалном центру је био телевизијски пренос изрицања пресуде Младићу.

ПОПОВИЋ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОБИЧАН ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ


Пресуда, коју је Хашки трибунал изрекао Ратку Младићу, потврђује да овај суд нема везе са правом и правдом, већ да је реч о обичном политичком инструменту, формираном са циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну, изјавио је данас председника Српске народне партије и министар Ненад Поповић.

Зато је, и поред свих могућих доказа који су му пружени, "овај суд свесно ослобађао крвнике попут Насера Орића, Готовине и Харадинаја", док је с друге стране, осудио све српске политичке и војне лидере који су се нашли пред овим трибуналом, навео је Поповић у саопштењу.

За Хашке судије и тужиоце, сматра он, убијена српска деца и старци, ископане очи, преклани вратови и извађени органи нису доказ никакве кривице. "Одрубљене српске главе, које су носили по Босни муџахедини Изетбеговићеве војске за те људе и тај суд не представљају ништа".Када је испунио своју политичку мисију овом срамном пресудом, наводи Поповић, Хашки трибунал завршава свој рад, мислећи да ће оваквим пресудом додатно нанети штету српским интересима.

Српски народ је својом слободарском традицијом и херојством створио Републику Српску, а Србија је данас независна и слободна држава, која брани интересе Срба где год да се налазе, наведено је у саопштењу.

ДС: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ЗАДОВОЉЕЊЕ ПРАВДЕ

Демократска странка (ДС) саопштила је данас да је пресуда Ратку Младићу дугоочекивано задовољење правде и предуслов помирења и да "скида љагу са Србије".

ДС наводи и да Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и позвали учеснике јавног живота да се уздрже од промовисања, оправдавања и ратнохушкачких изјава.

Из те странке истичу да је неопходно наставити процес помирења у региону и да се свакодневно види колико је тај процес нестабилан јер је само једна изјава довољна да га уруши.

Прочитајте још - Лажирали налазе о здрављу Младића

"Србија и цео регион и данас се суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана. Нови изазови су пред нама и време је да се коначно неке књиге затворе. Неоспорно је да ће много болних речи и догађаја остати у тим књигама, али ми имамо обавезу према генерацијама које данас расту", истичу из ДС-а.

Управо из обавезе према тим генерацијама, ДС сматра да нема више ниједног оправдања за било кога у било којој од земаља бивше Југославије који ће славити злочинце.

ЖИВКОВИЋ: ПРЕСУДА РАТКУ МЛАДИЋУ НОРМАЛНА И ОЧЕКИВАНА

Председник Нове странке Зоран Живковић оценио је данас да је пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу нормална и очекивана и да је лоше што се кривци за догађаје из 90-их тек сада кажњавају.

"Наравно да је било криваца на свим странама, али то не оправдава никога", рекао је Живковић.

Прочитајте још - Младић: Невин сам, душу ми не могу узети!

Он је додао да је Младић сигурно имао командну одговорност.

"Ту није било дилеме да ли је он крив што се то догодило и да ли је могао да спречи злодела која су чињена наводно у наше име и ту ја пресуду тумачим као нормалну и очекивану", рекао Живковић.

ОМЕРОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ОЧЕКИВАНА, МИСИЈА СУДА НЕДОВРШЕНА

Народни посланик из Социјалдемократске партије Србије, Мехо Омеровић, изјавио је да је пресуда изречена бившем генералу ВРС Ратку Младићу данас у Хагу очекивана, али и да трибунал није успео у оном што му је био основни задатак - помирење народа у региону, правда за све жртве и преживеле у ратовима на територији бивше Југославије..

"И даље смо сведоци говора и речи мржње, звецка се и оружјем често. Никако да се сучимо са прошлошчу. У државама бивше Југославије имамо развијене десничарске организације и удружења која величају освеочене злочинце! Све што је усмерено против других је на цени а сваки криминалац и злочинац који долази из сопственог народа је херој. Све што негира постојање других је изгледа и званична политика", навео је Омеровић.

У изјави достављеној медијима, Омеровић констатује да не могу постојати геноцидни народи, већ само појединци.

ДСС: ПОЛИТИЧКА ПРЕСУДА СРПСКОМ НАРОДУ И РС


Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да је пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу формално правно пресуда једној особи, али политичку гледано то јесте и пресуда српском народу и Републици Српској.

Јовановић је новинарима у Скупштини Србије је рекао да он негира тезу да је у Сребреници учињен геноцид, наводећи да то није исправна квалификација.

“То је злоупотреба правне квалификације у политичке сврхе. Не може се злочин у Сребреници дефинисати као геноцид”, рекао је Јовановић.

Поводом пресуде Младићу, Јовановић је казао да ништа мање није очекивао од таквог суда или “пародије суда”.

ЈОВАНОВИЋ: ПРЕСУДА ДА БУДЕ ОСНОВА ЗА НОВЕ ОДНОСЕ


Пресуда Ратку Младићу треба да буде основа на којој морамо градити нове односе, политику помирења у целом региону, а пре свега у Босни и Херцеговини, оцењује лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

"Ово не сме да буде повод за распаљивање мржњи и сукоба, него опомена и позив на одговорност пред самима собом, пред прошлим и будућим генерацијама", поручује он.Сматра да казна која је данас изречена Младићу представља делимичну сатисфакцију за породице жртава злочина за које му је суђено, али и све оне који су се годинама борили за правду и помирење у региону, јер ништа не може вратити изгубљене животе и умањити несрећу милиона људи који су страдали у ратном лудилу деведесетих, чији је Младић један од најистакнутијих симбола.

Према његовим речима, оваква пресуда је подсетник колика се цена плаћа када се проблеми решавају ратом и додатни разлог да у будућности водимо политику која ће онемогућити да нам се страшна прошлост опет понови, наводи се у саопштењу странке.

САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА: СРАМНА ОДЛУКА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу срамна, неморална и дубоко неправедна.

"Генерал Ратко Младић је српски херој који је часно бранио свој народ и то неће да промени никаква пресуда лажног суда званог Хашки трибунал", наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона.

Линта је додао да "не постоји ниједан доказ да је Ратко Младић наредио неки злочин" и оценио да "то није занимало Хашки трибунал јер је осуђујућа пресуда унапред била написана".

"Посебно је срамно образложење Хашког трибунала да је генерал Младић значајно допринео извршењу непостојећег геноцида у Сребреници", навео је.

Он је додао да је јасно да је "Хашки трибунал обичан инструмент западних сила које 27 година воде штетну и погрешну политику према западном Балкану".

"За западне силе Срби су и даље колективни кривци и злочинци за оружане сукобе на простору бивше Југославије, а Хрвати, Бошњаци у Албанци тобоже невине жртве", оценио је Линта.

СТАМАТОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ УПЕРЕНА ПРОТИВ ЦЕЛОГ СРПСКОГ НАРОДА

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић оценио је данас да је пресуда Ратку Младићу пред Хашким трибуналом "пресуда против целог српског народа" и позвао председника Србије Александра Вучића да "коначно узме у заштиту сопствени народ и државу".

Стаматовић је у саопштењу оценио и да је "једина добра ствар у пресуди што није успео покушај Избетбеговићевих фундаменталиста да у Младићеву, али и колективну кривицу Срба припишу и измишљени геноцид у још седам општина на подручју БиХ"."Генерал Младић је бранио и одбранио српски народ од најезде страних плаћеника, исламских џихадиста и озлоглашених војних формација БиХ које нису мариле ни за старе и немоћне а Војска Републике Српске није водила освајачки већ одбрамбени рат, бранећи сопствена огњишта, имања и невине људске животе", навео је председник Иницијативног одбора Здраве Србије.

Стаматовић је упитао и како је могуће да су "сви злочинци из редова бошњачког и хрватског народа, укључујући и најпознатијег међу њима, муслиманског војног команданта Сребренице, Насера Орића, ослобођени у том исто Трибуналу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (149)

Vasa S. Tajčić

22.11.2017. 12:45

Voleo bih da vidim ko će me natera da opet uzmem pušku u ruke ako dotle dodje. Pa mi ko da smo branili i služili Honduras, a ne Srbiju. Mi krivi, a oni cvećke za mirisanje!!!

Spomenka

22.11.2017. 12:45

Oni su sa svojim sudjenjem najveci zlocinci u 21 veku u miru. A srbi su izgleda sami sebe ubijali i nestajali. Predpostavljam da je ove sudije sramota pred samim sobom, jer ovako se nesto ne uci na bilo kom pravnom fakultetu. Bice svi oni osudjeni, jer ne verujem da nemaju nimalo ljudskosti i savesti u sebi. Nece moci mirno spavati. Tako ja smatram.

opštinski genocid

22.11.2017. 12:55

Bolje ukinite predmet na Pravnom fakultetu tzv. "medjunarodno javno pravo" jer kako budućim pravnicima objasniti pojam "opštinski genocid" a ne ispasti budala u sopstvenim očima. Uopšte, taj predmet MJP je jedna besmislena fikcija koja služi samo da bi postojali neki kabineti, redovni i vanredni profesori i asistenti i njihove plate i honorari. "Međunarodno pravo" je samo atomska bomba koju ima Severna Koreja i ništa drugo!

Марко1990

22.11.2017. 13:18

Ђенерале Ђенерале, нек ' је твојој мајци хвала, што јунака родила је да се Српству врати слава!!!

Марко1990

22.11.2017. 13:18

Ђенерале Ђенерале, нек ' је твојој мајци хвала, што јунака родила је да се Српству врати слава!!!

Joka

22.11.2017. 13:56

Ostaje jedan gorak ukus u ustima i bol u dusi, jer jos jednom nase zrtve nisu docekale pravdu, cak sta vise ceo svet je ostao slep samo za njih.

Milica

22.11.2017. 17:21

@Joka - Za nepravdu prema srpskim žrtvama za koje niko nije osuđen od strane ovog nazovi suda, možemo da zahvalimo nedovoljnom zalaganju naših političara.

Verica

22.11.2017. 14:28

Pravda treba da postoji, ali nikada ne moze biti jasno kako je Oric oslobodjen za istovetna zlodela?!

Неша

22.11.2017. 14:35

Бла бла трућ. Континуирано гажење наших жртава се наставља. Да није било етничког чишћења Кравица и осталих села око Сребренице не би било ни Сребренице.

Rale

22.11.2017. 14:45

Ogorčena sam i besna na ovu odluku Haga,ali smo to svi očekivali. Možemo da kukamo zbog nepravde,ali ne vredi.Umesto toga,i zbog generala Mladića i brojnih srpskih žrtava treba gledati u budućnost i težiti miru.

Saša Ranđelković, Beograd

22.11.2017. 14:57

@hristina - Samo napred, čekaju nas još mnogo bolnije odluke... nije još sve gotovo.

Milan Radojčić, Kragujevac

22.11.2017. 15:12

@hristina - Meni je najviše žao što će toliko građana Srbije, naročito Beograđana, morati da bude streljano posle oslobođenja od zapadne okupacije. Ali šta da radimo, izgleda da neki u Srbiji još nisu naučili šta čeka kvislinge za vreme okupacije.

Vesna

22.11.2017. 14:48

Naviki smo da je svet nepravedan prema nama ali mi uprkos svemu moramo graditi nasu buducnost i nase bolje sutra.

Trbsek

22.11.2017. 15:28

@Nikola - Sud u Hagu je NATO sud, sebe brane, zbog stotine milijardi evra nanete štete Srbiji.

rade

22.11.2017. 14:55

Od danas sam definitivno protiv ulaska Srbije u EU i zalažem se za ulazak Srbije u ODKB. Nemamo mi šta da tražimo na zapadu.

Miljan

22.11.2017. 15:03

General je izboro mjesto u istoriji i kod srpskog narod! Nije strasno ni prvi put da heroju srpski odlaze u kazamate svjetskih zlotvora, ali ovi izrodi sto podrzavaju bjelosvjetske zlikovce i ove nevladine kucke, njih ceka bozija kazna to je sigurno! Generale moj! Zivjeces vjecno!

CrniGruja

22.11.2017. 15:05

Kako lako se odričemo svojih ljudi i prepuštamo jih na milost i nemilost "sudu pravde" po aršinima onih koji su celu stvar i zakuvali. Isti taj Ratko Mladić je bio po naredbi JNA premešten prvo u Hrvatsku, pa u BIH, penzionisan u Srbiji, međutim mi smo bezgrešni i kriv je samo on. Vučić govori o gledanju u budućnost i potrebi, da žalimo naše žrtve mi sami ali kako napred bez čistih računa i stalne pretnje mača nad glavom. Biće tako sa svim Srbima za koje se postavi dobra "odkupna cena".

pedja

22.11.2017. 17:30

@David - Molim te objasnimi kako izvuci pouku. U prvom svetskom ratu smo bili uz saveznike pa smo desetkovani, unisteno nam vise od pola muskog stanovnistva. U drugom svetskom ratu, oni koje smo izvukli iz austrougarskog ropstva, poklase nam nejac, U ovom ratu samo smo ih sprecavali da nas opet kolju, pa smo proglaseni krivim. Znaci, kadija te tuzi kadija ti sudi, nevoli nas zapad zbog verske pripadnosti, da smo katolici, bili bi smo zasticeni kao I komsije, ovako neka nam dragi bog bude u pomoci.

Miljan

22.11.2017. 15:11

Nije mrtav vojnik ako zivot da braneci Otadzbinu, mrtav je ako izgubi svoje vjekovno ognjiste! General Ratko Mladic

Milivoje

22.11.2017. 15:22

Ni jedan jedini Srbin ne bi bio osuđen u Haškom tribunalu da ne postoje takozvani "Srbi" koji žele u EU. EU je propast Srbije u svaom pogledu - ekonomskom, kulturnom a ponajviše nacionalnom i državotvornom. Domaći kvislinzi, to jest "evropljani" su glavni i jedini krivci za Haški Tribunal. Da nema želje pojedinih "Srba" za ulazak u EU i spremnost na saradnju sa njima po cenu odricanja od sopstvenih nacionalnih interesa, ne bi bilo ni ovih političkih presuda.

Predrag

22.11.2017. 15:23

Srbski junaci nikad nisu padali u ruke neprijatelju.... Stevan Sindjelic je pravi primer toga.... Neznam samo zasto odavno nije izvrsio samoubistvo.... Imao je vreme dok se je krio.... a dok smo mi postali svi posledja beda na ovom svetu....

Mina

22.11.2017. 15:39

Slava generalu Mladicu ! Da nije bilo njega, ne bi bilo ni Srpske ni spasenja mnogim bosanskim Srbima koji su nakon proterivanja iz svojih domova spas nasli u Republici Srpskoj !

emili

22.11.2017. 15:46

Jesmo ocekivali na neki nacin ali je ovo veoma losa vest za nas. Smatram da je ovo veoma tezak dan za sve nas .Treba se uzdrzati od negativnih komentara i bitno je da ostanemo pribrani jer je Haski tribunal usmeren negativno samo prema Srbima i to je postala praksa vec.

Bojan74

22.11.2017. 18:20

@emili - Uvek sam smatrao da dobar ukus ne dozvoljava damama da zvacu alpsku salamu, posle pordiguju i smrde na beli luk. Emili, stvar ukusa, sendvic bez alpske salame.

sloba

22.11.2017. 17:39

@SS - U BiH, Mladic je branio srpski narod od unistenja. S. Nemanja je pobio deo srpskog naroda koji je odbio da placa poreze i finansira njegove osvajacke ratove.

Braco

22.11.2017. 16:22

KAKVA GOD DA JE PRESUDA ONI GA NE BI PUSTILI ZIVOG IZ HAGA. GENERAL JE BIO I OSTAO HEROJ I DA NIJE BILO NJEGA SAD BI REPUBLIKA SRPSKA BILA DZAMAHIRIJA. NAKA MU DRAGI BOG DA MIRA I ZDRAVLJA DA PODNESE SVE OVE SRBOMRZACKE AKCIJE PROTIV NJEGA I SVEG SRPSKOG NA OVOJ PLANETI.

S.R

22.11.2017. 16:26

Rukovodioci Srbije nista ne rade na primeni vladavine prava u vidu procesuiranja srpskih zrtava, cinicno zarad toboznjeg brzeg postizanja EU vrednosti poput vladavine prava. Vise je nego jasno iz kojih pobuda i gde nas to vodi.

ma nemogu da verujem

22.11.2017. 16:34

G Kuburovic,osvrnite se oko sebe,ima ih vise koji nisu pogodjeni,koji netuguju.Pesjednik vise se usmjerava kada ce ponovo sresti Magerini,Ji-a,Sorosa juniora,Bramerca,Bakira nego sta ce biti sa Mladicem.

Rajko

22.11.2017. 16:39

Mucno je gledati kako se samo Srbima sudi ali je takodje vreme da zatvorimo taj deo nase istorije i okrenemo se buducnosti.

General Heroj

22.11.2017. 16:50

Cim se Srbija oslobodi od okupatora i njihovih slugeranja podice se ispomenik Srpskom Heroju zrtvi natocistickoj.

Nina

22.11.2017. 16:51

S obzirom na dosadašnje odluke Haškog tribunala, ovakva presuda Ratku Mladiću je težak dan za Srbiju, i s pravom se građani naše zemlje se osećaju povređeno.

koalicioni

22.11.2017. 16:57

Haski tibunal je politicka institucija koja je produzena ruka velikih sila i njihovih interesa tako da nista drugo nismo ni mogli da ocekujemo.

Zora

22.11.2017. 17:00

Шта брига Боровића, који стврди да је Црногорорац а не Србин, за Србију?

miloš

22.11.2017. 17:07

Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Д. М.

22.11.2017. 17:07

Баровић "критикује" рад генерала. ја сам веровао да је Баровић адвокат, а не генерал. Он је могао да оцењује рад његових колега у Хагу, а мало је необично да се адвокат бави ратном техником и стратегијом. Можда човек зна све!?

SaleA

22.11.2017. 17:09

Srbi su prvi u svetu po broju izdajnika. Prodali bi veru za veceru pa tako za saku dolara prodaju i drzavu i narod. Citava politicka garnitura su placenici i lopovi!

Branko

22.11.2017. 18:38

@SaleA - Nazalost, potpuno ste u pravu. Dogadjaji devedesetih kada su nakon barbarskog bombardovanja Srba ma gde se oni nalazili, uspela CIA da u Beogradu pokrene placenike i izdajnike na ulice. Apsolutno je pogresno isporucivati bivseg Predsednika neprijateljima svoga naroda. Ako je kriv merodavno je da mu sudi njegov narod. Indikativno je da su vlade Srbije odvojile tek deseti dio sredstava koje je ulozila Hrvatska u odbranu svojih ljudi.

tarot

22.11.2017. 17:13

Očekivana presuda Haškog tribunala, nažalost. Ali Srbija mora da se okrene budućnosti.

Predrag the Pobunjenik

22.11.2017. 19:27

@Mala - Zelimo buducnost gde cemo za krvavu odbranu svoje zemlje biti proglaseni herojima, a ne zemlju koja ce nas isporuciti fasistima da odlucuju o tome...

Mijona

22.11.2017. 17:28

Naravno da smo znali kakava ce biti presuda zasto sto je Mladic Srbin.Da nije Srbin vec Musliman ili Hrvat, ne bi mu se ni sudilo.To je Haski tribunal pokazo kako je pravedan. Ali svakoga ce stici njegova kazna.

Miki - Zg

22.11.2017. 17:28

Evo osudiše čovjeka -heroja što je branio srpski narod u HR. i Bosnu od hr. fašizma -ustaštva i od svjetskih mudžehedina -talibana -glavosjeka .Pa u Bosni bi bila Islamska država ,kao što se bila uspostavila u Siriji i Iraku pod pokroviteljstvom Zapada ( Amerike ) ! Mjesto da su mu zahvalni Evropljani ga osudiše ?

Miki

22.11.2017. 17:51

neka vam sad alahu ekber. pa evropljani niste bezbedni ni u svojim gradovima. general se borio protiv islamista. a one protuve sto streljase zarobljenike u srebrenici je trebalo povesati .mada su mnogi od tih metak i zasluzili.

Maja

22.11.2017. 17:53

Haski tribunal je pokazao da za nas Srbe,uvek sledi najstrozija kazna i mi moramo da se okrenemo buducnosti i pokazemo da smo ispravan narod.

Maja

22.11.2017. 17:57

Ne treba da se komentarisu ove nepravosnazne presude,pretpostavili smo da ce doci do ovoga.

darko

22.11.2017. 17:59

Naši političari su ovim stavom pokazali gde nas vode.Pa ovo je očekivano ali nije očekivana izdaja koji sada čitam.NIKADA MOJ GLAS NEĆETE DOBITI I NIKAD SRBIJA U EU.

Trifke

22.11.2017. 17:59

Osudili ga ili ne za mene je on Herojčina jedini Srbin koji je nesto napravio i ostavio Srbima hvala mu.

maniks

22.11.2017. 18:06

General Mladic za nas prave Srbe je nacionalni heroj , a to sto nije heroj za podguzne muve, izdajnike, podanike, petokolonase i za jos kakav sljam samo je dokaz da je pravi heroj i junak.. A ovaj nazovi advokat Boorovic da nije mozda iz Milo Gore..

viki

22.11.2017. 18:12

Nažalost presuda je takva kakva jeste. Mi kao drzava moramo napred , radi bolje buducnosti nase dece. Od proslosti niko ne moze da zivi niti da je promeni.

Risto Mecava

22.11.2017. 18:14

Haski sud gleda od devedesetih godina,neulazi da je kod Srba za Isano da su muslimanski srbi od srpskih ustanaka bili protiv svoje krvne brace.Halakali su ti muslimanski srbi preko Drine u pomoc turcima da uguse u krvi dizanje naroda za slobodom.Pamte Srbi i veliki rat,kad muslimaniu pocerekovoj vojsci opet halakase preko Drine.Za osvetu se pripremise i pomogose NDH da ponovo satiru Srbe.Ucinili bi to oni i sa Alijom ali Srbi ponovo ne dopustise da izrod zavlada njima.

Ogorčen

22.11.2017. 18:15

Ako mi kao narod poštujemo tuđe žrtve,onda zašto drugi ne poštuju nas? Zašto su žene iz Srebrenice napale muškarca koji nosi srpsku zastavu? To je njegovo pravo . Zašto ako nas već toliko poštuju one ne zaborave prošlost?Nego još i napadaju nedužne.

Светлана

22.11.2017. 18:23

Боже, колико оних који цитирају Вучића! "Да заборавимо прошлост и кренемо у будућност"? Па садашњост нам је оваква зато што смо заборављали прошлост и опраштали својим крвницима! И сада ширимо руке и идемо "путем без алтернативе" у загрљај са онима који желе да нестанемо!

драгана

24.11.2017. 15:00

@Светлана - Baš tako!Bravo za komentar!"Oni koji zaboravljaju prosšlost,osuđeni su da je ponavljaju."

Killer

22.11.2017. 18:25

Da imamo svijest kao Hrvati, danas Hrvatska i Bosna ne bi postojale.Granica Srbije bile bi u Beču na sjeveru i do Soluna na jugu...Ali dok god imamo deesovce, Jovanoviće i Kandiće srbi će biti ponižavan narod...Zato je svaka Negoševa zlatna, a najsjajnija :“Da trijebimo gubu iz torine!“Smrt fašizmu i ustaštvu Sloboda Srpskim Herojima!!!!

Ludviga

22.11.2017. 18:28

I sada ce Haski tribunal da se ugasi kao organ jer nema vise sta da radi, kako da jos uvredi Srbiju i srpski narod.

драгана

24.11.2017. 14:59

@Milan - Komentar Vam je sasvim na mesti,osim ako nije obojen jugonostalgijom ili nekom patologijom koja izvire iz nekakvog lažnog zajedništva sa bilo kimne od "njih tamo preko".Ne dao Bog više nikada.Žrtve Jasenovca i žrtve u Bosni i Hercegovini 41. trebalo je da budu poslednje.Taj zaborav smo plaćali novim žrtvama 90.

Branko

22.11.2017. 18:30

Sud u Haagu je samo produzena ruka zapada i nato koji su izrazito antisrpski. Retorika zapadnih medija koja se koristila danas me podsetila na devedesete. Haski tribunal je po decenijskoj inerciji ponizio i uvredio Srbe i srpske zrtve. Desetine hiljada Srba je ubijeno, muceno i nitko zato nije odgovarao ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Albanci ni mudzahedini. Pritisci na srpski narod jednako kao i na ruski se nastavlja - vojni, politicki, ekonomski, psiholoski i sportski.

Bojan74

22.11.2017. 18:37

Ispada da je u BiH pre ratatata zivelo 33 miliona mujaga. Kad saberes sve navodne zlocine, zrtve, tako ispada. Ako je bio genocid u Srebrenici, otkud svedoci, otkud one bule u Potocarima, otkud zivi svedoci?

драгана

24.11.2017. 14:55

@Bojan74 - Tako je.Svake godine u Potočarima,na godišnjicu,jel,donesu još i još posmrtnih ostataka.Kao da ih je,kako rekoste,živelo 33 miliona,pre 90.godina.Sačuvaj me ,Bože.

Filip

22.11.2017. 18:49

Svesni smo da ne mozemo nista protiv presude Haga. Moracemo dalje da radimo na sebi i jacamo da bismo se izborili sa nepravdom koje u danasnje vreme ima na pretek.

Branko

22.11.2017. 18:52

Nazalost ovo smo i ocekivali, samo smo se nadali da presuda nece biti bas ovako drasticna. Jer retko ko se od nasih izvukao odande bez presude.

Stratimir

22.11.2017. 19:24

Pobedili su ali koštalo ih je na milijarde dolara. Pitam se samo ko bi pobedio da smo mi imali te milijaarde.

Podan Smigic

22.11.2017. 19:38

Gospodine Gnjenelare raportira vojnik Smigic hvala sto si bosnjake sveo na 5 entiteta samo toliko jos jednom hvala!!

Srbin

22.11.2017. 19:57

Sta prica ovaj vucko kakva bre budućnost, mmf, tajkuni, male plate izrabljivanje u privatnom sektoru za male pare. izdaja jednog velikog Srbina kakva bre budućnost...

Nikola Pasic

22.11.2017. 20:10

Jasno je da Haski tribunal presude donosi po politickoj osnovi, a ne na osnovu dokaza...

gole

22.11.2017. 20:28

Ovo danas je bilo samo čitanje onoga što je donešeno još pre njegovog hapšenja.

Milos

22.11.2017. 20:38

Od Haškog tribunala se drugačije nešto nije ni očekivalo. Svi znamo da je taj sud napravljen isključivo za Srbe, ali moramo biti svesni činjenice da iza njega stoje najveće države sveta. Mi se moramo okrenuti svojoj budućnosti, izgradnjom jedne nove i savremene države.

Jasmina

22.11.2017. 21:21

Haski tribunal je i napravljen da bi na ovakav nacin sudili Srbima, velika nepravda prema ovom coveku.

Bojan

22.11.2017. 23:15

Bovoljno je pogledati koliko su Srbi osudjeni do sada, a koliko ostali i sve ce vam biti jasno...

драган

23.11.2017. 15:59

@Bojan - Po zaslugama je i Srbima pripalo pola Bosne,a vi se guzvajte u 20 i 30 %

драгана

23.11.2017. 16:15

@Bojan - Znaju oni veoma dobro da ni tih 20-30 posto nije njihovo,osim što ne znaju i ko su (pitanje identiterta stvara rascepe u duši).

kiki

23.11.2017. 00:13

Svi smo ovakvu odluku i ocekivali i smatram da se u proslost ne trebamo vracati vec da gradimo i zivimo u sjajnoj buducnosti.

Zurkolomac

23.11.2017. 01:51

Ne zelim buducnost sve dok se ne zadovolji pravda za Srbe iz proslosti. Srbija treba da osveti svaku svoju zrtvu pojedinacno, jer druge pravde za nas nema...

Džoni

23.11.2017. 03:46

Hajde sada da vidim evropljane kako će zauvek pomiriti bošnjake i srbe...sramota.

Maki

23.11.2017. 04:22

Svima je jasno da je Hag antisrpski nastrojen, tako da je presuda bila u skladu sa tim.

mladen

23.11.2017. 06:50

Ovo je sramota, dal ovo svet vidi?! Stiće pravda i drugu stranu, patiće i oni na drugi način!

mias

23.11.2017. 07:13

Situaicja u regionu je uzvrela, to nam je jasno ali moramo da gledamo napred u buducnost kako nas tako i nase dece

gaga

23.11.2017. 07:34

Uvek prema Srbima budu upucene najstrozije kazne.Sta smo toliko lose uradili,branili smo svoj narod kao i svi ostali!?

Evica

23.11.2017. 07:40

Dragi DS-ovci. Vidim da podrzavate ovakvu presudu i kazete da ce se tom presudom skinuti ljaga sa Srbije. Ali ja mislim da niste u pravu jer ovakva presuda kao i sve dosadasnje presude tog Suda kojima su osudjivani Srbi a oslobodjeni svi oni koji su ubijali Srbe ima samo jednu jasnu poruku: slobodno ubijajte Srbe jer za to necete odgovarati a Srbi nece smeti ni da se brane.Ako se pogledaju sve dosadasnje presude tog Suda jedino sto se moze zakljuciti jeste da je rad tog Suda genocidan.

Duda

23.11.2017. 07:40

Ratko Mladić je bio i ostaće veliki heroj i patriota koji se istinski borio za svoj narod i svoju zemlju. U ovoj presudi ima svega, samo ne i pravde.

Анико

23.11.2017. 07:47

Треба бити свестан чињеница и да се другачија пресуда није ни очекивала.

Analiza

23.11.2017. 09:52

Borovic missil da je pametan, nije se Ratko Mladic skriva lego ga je drzava skrivala i bila je u pravu ser je prozivio jos mnogo godina dok je bio mladi i zdraviji. Mladicu ocigledno nije ostalo mnogo od zivota tako da kazna 10 godan ili dozivotno neigra neka ulogu. Spomenik i orden narodnog heroja je najmanje sto ce dobiti a sigurno ce ostati poznat kao Milos Obilic jer se suprostavio NATO zlocincima.

Dejo

23.11.2017. 10:39

@Analiza - Mislio sam da je taj borovic neki covek a sada je pokazao da je mali coveculjak..nikada da bude iskren..zao mu sto se velikiRatko nije predao i zvao njega da na srpskoj muci uzima bogatstvo..i jos kaze Ratko se krio dok su ginuli mladici od 18 god..cuj lazi mladici ginuli od 2005 do 2011 na frontu..e moj mali covece

Сви осумњичени су невини, док се не докаже...

23.11.2017. 11:47

... да су Срби.

Lazar

23.11.2017. 15:29

Slicnost u Vucicevom i Ljajicevom misljenju u vezi presude Mladicu,nisu slucajne. Takodjer, Ceda Jovanovic i Vojislav Seselj. Poziv da se narod okrene buducnosti, uz napred navedene slicnostiu misljenjima oko presude, upozorava vise nego ikada do sada.

Sanja

23.11.2017. 19:00

Ratko heroj i ljudina casno ode u legendu ponos Srba.A ti Borovicu o njemu da se izjasnjavas lose..dok se on borio za narod ti si se sunjao da zaradis na nesreci pare..zet Vuka D..beskicmenjaku

Dane Zvezda

23.11.2017. 23:02

@MarkoBgd - Ti neki marko kazes veliki Ratko nije heroj a svi saglasni da je uz Misica i Putnika najveci..a na sta li ti licis kad on nije tebi heroj mogu misliti kakva si psiha i pojava

joja

24.11.2017. 07:57

E moji ljudi pitao bi ja vas kako je generalu bilo braniti Rs svski dan glava u torbi ,samo znate da pricate zasto vi niste isli kad ste tako pametni

драгана

24.11.2017. 14:46

@joja - On zato i jeste i general i heroj.I zato je narod uz njega,bez obzira na televiziju i internet i Hag.Zbog istine,koja se ne može sakriti niti se može krivotvoriti.