Капетан Драган после пресуде за Новости: Борићу се и даље, доказаћу истину (ВИДЕО)

Ј. КЕРБЛЕР

26. 09. 2017. у 13:51

Капетан Драган, за "Новости", пошто је у Сплиту осуђен на 15 година затвора. Пресуда за злостављање затвореника у Книну и напад на полицију у Глини

Капетан Драган после пресуде за Новости: Борићу се и даље, доказаћу истину (ВИДЕО)

ИСЦРПЉИВАЊЕ Драган Васиљковић током изрициња пресуде

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ДРАГАН Васиљковић, Капетан Драган, осуђен је данас пред Жупанијским судом у Сплиту на петнаест година затвора. Он је разочаран јер сматра да сведоци нису били веродостојни и да му је суђено под политичким притиском:

- Нисам очекивао такву пресуду, бирићу се и даље да докажем истину - кратко је поручио за "Новости".

Слађана Чанковић, адвокат Капетана Драгана, каже да је он стоички поднео читање пресуде, и да ће одбрана, чим добије писaно образложење, поднети жалбу Врховном суду Хрватске. Адвокатски тим, у којем је и Томислав Филаковић, затражиће условни отпуст, јер је Капетан Драган већ готово дванаест година у притвору у Аустралији и Хрватској и све време се примерено понашао у затворским условима.

Васиљковић је осуђен по првој и трећој тачки оптужнице - за злостављање затвореника у Книну и напад на полицијску станицу у Глини - док је ослобођен по другој, у којој је оптужба тврдила да је наређивао ликвидације. Суд је установио да доказа за то нема, а суђено му је као заповеднику Јединице за посебне намене у саставу паравојних јединица, те као заповеднику Наставног центра за обуку специјалних јединица "Алфи".

Оптужба га је теретила да је поступао против одредаба Женевске конвенције, а на терет му се стављало да је у лето 1991. у книнском затвору на тврђави и у фебруару 1993. у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције. Био је оптужен и да је у јулу 1991. у Глини израдио, са заповедником тенковске јединице ЈНА, план напада на полицијску станицу и приградска насеља, током којег је било убијених, међу којима и један страни новинар.

Одмах након изрицања пресуде упућен је поново у затвор, где ће бити све до одлуке Врховног суда, када ће се знати другостепена пресуда. Нико од адвоката засад не може да каже када би то могло да се догоди и хоће ли суд уважити чињеницу да је дуго у затвору и да треба да буде пуштен на слободу до изрицања другостепене пресуде. Правно је нејасно по којем закону се може тражити условни отпуст, јер има тумачења да то може након издржаване трећине казне, а по другом тумачењу после две трећине казне.- И у жалби ћемо оспорити све на основу чега је Драган Васиљковић осуђен - поручују адвокати, а у поруци за наш лист Капетан Драган каже да ће се борити до краја. Цело суђење поднео је изузетно добро, иако је током боравка у сплитском затвору имао проблема са срцем.

- Нећу се сломити, нисам ни свих ових дугих година како сам у затворима. Наставићу да доказујем да су оптужбе против мене лажне - каже Капетан Драган. Он тврди да није крив ни по једној тачки оптужнице, а поготово га је погодило што је изречена пресуда на основу исказа крајње неверодостојних сведока.


АДВОКАТ: КАЗНУ ВЕЋ ИЗДРЖАО

ВАСИЉКОВИЋЕВ адвокат Томислав Филаковић данас је изјавио да је његов клијент, с обзиром на то да је 11 година и 11 месеци био у екстрадиционом притвору и истражном затвору, практично већ одслужио казну. Филаковић сматра и да, ако Васиљковић затражи упућивање на издржавање казне затвора пре правоснажности пресуде, може одмах да захтева и условни отпуст, јер је за то испуњена законска претпоставка.


ЂУРИЋ: ПРЕСУДА СРБИМА

ПОТПРЕДСЕДНИК Главног одбора СНС Марко Ђурић поручује да је пресудом Капетану Драгану пресуђено и свим Србима који су почетком деведесетих стали у одбрану својих колективних права и своје државе.

- Капетан Драган је у Хрватској осуђен у политичком процесу. Уместо што политички мотивисаним пресудама настављају да потхрањују шовинистичку мржњу према српском народу, правосудни органи у Хрватској могли би да учине нешто поводом табле са усташким поздравом у Јасеновцу или чињенице да је више од четврт милиона људи протерано, а више од две хиљаде убијено и нестало током "Олује" и "Бљеска", а да нико од најодговорнијих није за то кажњен - навео је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (74)

* КОМЕНТАР *

26.09.2017. 13:59

Држи се капетане !!!Докажи да си увек био, да јеси и да ћеш увек бити јачи од њих !!!СРЕЋНО !!!

mića

26.09.2017. 14:00

Sramota ! Smesna optuznica i ovakva presuda. Nisu ni trebali da priredjuju ovakvu farsu, mogli su da ustede vreme i novac i odmah osude coveka cim su ga preuzeli. Ali sta drugo i moze covek da ocekuje od njih ?

MB

26.09.2017. 14:00

Sad bi mi trebali da zarobimo nekog hrvata pa nek traže razmenu. Šta smo mi kao država, pomogli našem nedužnom čoveku? Mene je sramota kao građanina Srbije.

Милан

26.09.2017. 14:04

Борио се за Србију, а та иста Србија га испоручила непријатељу да му суди. Шта даље рећи о срамоти и суноврату нашег народа..

Šumadinac73

26.09.2017. 15:29

@Милан - Rekao bih da si patriota ali to je po tebe gore jer sokole nemaš pojma da ga nije izručila Srbija nego AUSTRALIJA... Ona zemlja gde ima kengura... Ono št skače i boksuje :)

Krajisnik

26.09.2017. 14:05

E moj kapetane,ostavljen i zaboravljen od svih!Da tebe nije bilo,ponovila bih se 41' god.Niti je u Kninu,a ni u Glini pocinjen zlocin!Svi znamo da je zlocin i izdaja pocinjena 95' god.Tuzna je sudbina srpskog vojnika od 1990-1999!!!!Neka nam je Gospod u pomoci!!!

Tokyo

26.09.2017. 14:06

Nemam pravo da komentarisem ceo slucaj, jer ne poznajem detalje i ne znam sta je istina. Znam samo da imam fotografiju sa njim iz perioda osnovackih dana u Beogradu, 90-ih godina, kada su ga vodili od skole do skole da se fotografise sa nama decom, kao sa drzavnim herojem.

ns

26.09.2017. 14:11

Шта ово значи? Да ли може да изађе за две године,пошто је 13 година већ чамио по затворима?

CifaDk

26.09.2017. 14:13

Svi smo mi malo Kapetan Dragan, i po babi i po stričevima i po kruni i srpskoj veri...Da su mogli osudili bi 10 miliona Srba a ne samo njega

Hrvoje

26.09.2017. 15:04

@CifaDk - Ne boj se @CifaDk - na neki način ste i osuđeni. Izjureni ste iz Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Kosova.... Tako da, dok god ste vi svi Kapetan Dragan, nemojte se pitati zašto svi mašu puškama kada se vi približite!

Nick

26.09.2017. 16:30

@CifaDk - Mozda su Srbi "najureni" samo se lijepa vasa prazni od Hrvata Stotine hiljada Hrvata je u posljednjih par godina otislo iz Hrvatske od dobra kaj ne? Na Kosovu i Metohiji Siptari umiru ko zecevi od raka zbor osiraomasenog uranijuma jer su im njhovi prijatelji Amerikanci fino "ocistili" Srbe od Kosova... Good deal nema staU "federaciji" gdje ste u koaliciji sa muslimanima Hrvati se od rata na ovamo iseljavaju na hiljade > Nesto ti ta opaska ne nije tacna

DankeDeutschland

26.09.2017. 17:06

@CifaDk - Ne znam Hrvo u kom paralelnom univerzumu ti živiš, ali od raspada SFRJ samo je Slovenija nešto postigla. A što se loših odnosa sa susedima tiče, nije Srbija u sporu sa Slovenijom, Bosnom, Crnom Gorom ...nego Hrvatska. I to pored sve podrške u neoliberalnim krugovima koji drmaju EU i Vašigntonom. Ništa više ne može da prikrije alavo i ustašoidno lice Hrvatske. Packe stižu čak iz Berlina

Thor

26.09.2017. 17:50

@CifaDk - @Hrvoje zato smo se izborili za Srpsku, za razliku od vasih Hrvata u BiH koji tek imaju da lome koplja sa islamistima, svojim ratnim saveznicima protiv Srba. Tek ce se videti ko je i na koliko osudjen.

Вук Србин Гробар

26.09.2017. 14:14

Да, видим држава га је бранила. Народ се дигао да брани човека који је бранио и народ и државу. Оставили смо га усташама да му они суде. Још једна срамота .Живела Србија.

Dejan Stanojević

26.09.2017. 14:17

Jadna li si moja Srbijo, jadna ti a još vise tvoji ratni veterani, oni koji su branili časno i pošteno srpski živalj po celoj bivsoj Jugi a sad rasuti po sudovima neke kvazi Evrope... Gospod Bog će suditi vašim zlocincima kad već pravde za Srbe nigde nema!!!

Kant

26.09.2017. 14:29

Pogledajte moj komentar na ovom portalu od 22. juna na vest koja pocinje sa: "Kapetan Dragan: Svedoci potvrdili da nisam kriv". Tamo sam rekao sve sto se potvrdilo kao istina.

Brajović

26.09.2017. 14:34

Нема правде на земљи, нити је икада било.Нарочито за Србе патриоте.Држи се Капетане, Бог ће свима судити по делима.

Дуле

26.09.2017. 14:35

Капетан Драган није тамо због чега је наводно доведен, већ да би лажним оптужницама оправдали сопствене злочине и највеће етничко чишћење у Европи од 2. свестког рата. Хаг је идентичан само се тамо оправдавају злочини северноатлантске терористичке алијансе. Капетан Драган се оданде жив вратити неће јер се то ради по истом рецепту као и за све хашке великомученике који су подједнака жртва као што је и истина. Оне тамо то неинтересује.

Београд

26.09.2017. 14:43

Срамота !!! Где су сви они за које се он борио ? Где су сада Српски политичари ? Јел журе Српски политичари да уђу у Европску Унију па ово не виде?? Где је Српска црква, историчари, САНУ ?? .. можда и треба да нестанемо као народ кад смо оволико лоши

Bojana Cirovic

26.09.2017. 14:54

Ustase poklale sta god su srpsko stigle i niko ih ne dira niti odgovaraju. Po logorima zvjerstva cinjeli od srba a nama sude. NDH se izivljavao pa onda ustase ali sve nama sude. Bruka!

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

26.09.2017. 14:59

Моја теза је, НИКАД И НИКАД НЕ СМЕМО УЛАЗИТИ НИ У КАКВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СА УСТАШАМА, два пута смо то учинили ваљда смо извукли неке поуке.

MatijaBG

26.09.2017. 17:15

@СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА - Ko ti ljubitelju Majčice Pussia-e nudi bilo kakav savez od Hrvata?

komandant 1001

26.09.2017. 15:03

E, moj Dragane Kapetane, umesto divljeg zapada gde si se sklonio ostavio si slobodu tamo na Moskovskim ulicama.....još bi ti dao 10 godina više zatvora samo zato što si verovao Zapadu.....

Pobunjenik

26.09.2017. 15:03

"Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam"... Interesantna mu je ta recenica. Sta to treba da znaci? Da ga je CIA angazovala da obezbedi rat, a posle ga je prodala ustasama kao jos jedan udarac Srbima? Uvek sam se pitao zasto se Srbija nije bolje angazovala u njegovoj odbrani.

Лика СРПСКА дика

26.09.2017. 15:10

Жив био Капетане,волимо те!Државо,помози својој деци!!!

Dijana

26.09.2017. 15:17

Sramota, sramota, sramota! Gde si drzavo Srbijo, hrlis u zagrljaj onima koji su te stavili u zakon da si agresor? Ne smes ni da se branis.

радисав

26.09.2017. 15:17

Кад постанемо савезници са Хрватском , вратићемо достојанство. Заборавићемо хашке сужње и овога. Једино што прво морамо да променимо химну. Мислим оно Боже правде...

kapetane kapetane

26.09.2017. 15:21

sjecam ga se kad je 92 bio u zv.na vidkovcu smjetena njegova jedinica,pokusase da uzmu vlast posle zauzimanja mjesta al ga ovi srbi otjerase iz bih.Onda ga ganjase i na kraju pritvorise.Nekako su te vlasti iz BG lako pustile niz vodu ko da im nisi nikad ni trebao.Tako dobijam neki dojam o svemu

нс

26.09.2017. 15:21

Није 12 већ 13 година у притвору. И сами сте написали, они су чекали 12 година да му суде + целу годину се води поступак. То је 13!

zaliv.net

26.09.2017. 15:23

Trebao je covek da ode u neku suverenu i nezavisnu zemlju a ne u Australiju. Sta ce nasa vlast po ovom pitanju da uradi, nista, oni cute i pricaju nam kako su nam Hrvati saveznici i slicno...nije cudo sto nas sve manje ima, normalan covek bezi odavde kad vidi sta se desava

Анти Антифа

26.09.2017. 15:31

Послушајте Вучићеве изјаве од јуче и данас за Хрвате.Глуп смо наеод,гласајте опет за СНС.Ево Београђани имају прилику ускоро

Seka

26.09.2017. 15:35

Čoveka koji je branio svoj narod i svoju zemlju, naša vlast je predala ustašama da mu sude.... Sramota! Imamo li mi Srbi imalo mozga? Pa mi smo sami sebi najveći neprijatelji! Nama stvarno ne treba opet vojni rok - i tu decu bi ova vlast ostavila na milost i nemilost nekom okupatoru!

Dejan

26.09.2017. 17:01

@Seka - Jedinu legitimnu i priznatu državu u tom trenutku na tom prostoru. Nisu Srbi bili pobunjenici - nego Hrvati.

Hrvoje

26.09.2017. 20:48

@Seka - @Dejan - koju legitimnu i priznatu državu? Na kojim je granicama on branio tu državu? A ti @Lepi Pera - kada je ta zemlja bila u sastavu ikakve srpske države da bi se mogla nazivati srpskom? Ta zemlja je srpska isto koliko je i Beč danas "srpska zemlja", jer u njemu već imaš više Srba nego što je tada živjelo tamo! Pa onda predlažem da tamo pošaljete nekog novog Kapetana da radi ono što je ovaj Dragan radio po Hrvatskoj! Pa nam javite kako će Austrijanci reagirati....

Srboje

02.10.2017. 13:31

@Seka - A kad je bila "hrvatska zemlja", osim za vreme NDH. Hrvatska bi I Burgenland napala i popalila u nekoj "Oluji" da joj se moze.

Ljubica

26.09.2017. 15:51

E jadna zemljo! Nesto nisam cula da se javio bilo ko od politicata zbog svega ovoga.... A samo da je bio obrnut slucaj??? Pa hrvati bi se digli svi do jednog...a mi??? Mi se utrkujemo da se pridruzimo sotonskom kolu pnom istom koji nam je slao bombe..ubijao nasu mladost i nevine gradjane. Ovo je vise nego sramotno sta se radi sa Srbima !!!

Сораб

26.09.2017. 15:54

Кеп, освета је најслађа кад се сервира хладна. Хвала за све велики човече и велики Србине. Воле те твоји крајишници иако су те твоји београђани заборавили и продали. Треба да вас је срамота што сте се оваквог човека одрекли. Да су нам сви генерали и остали били као он не би било ни Легије ни Аркана, ни Станишића ни Симатовића, ни пљачки ни злочина, а сачували би Српски народ и све наше земље. Капа доле јуначино!

MatijaBG

26.09.2017. 19:08

@Сораб - Bio je u traktoru ili se sunčao po Beogradskim kafićima slušajući Olivera Dragojevića:)

Smijesno

26.09.2017. 16:13

A od koga ocekivati pomoc, od onoga ko je u 95 u Glini govorio da nikad ustaska noga nece u Glinu?!

Европо шта се домунђаваш

26.09.2017. 16:48

Да... хрваћани сачекали резултате избора у Немачкој како би усташки потпис "верификовао" већ написану "пресуду" уз поновљену флоскулу: ..." danke Dojchland" !!!

баунти

26.09.2017. 17:02

Осуђен је, јер је био бољи од њих. Човјек који је од руље направио ефикасну и ефективну војску, наспрам хрватских "генерала" који нису ни са петоструко већом армијом успјели да освоје ни педаљ српске земље...

RATIMIR BOŽE ZVANOG BRACO VOJVODIĆ

26.09.2017. 17:26

JA NEZNAM ZAŠTO TOLIKE JUNAČINE I JUNAKINJE KOJI SE JAVLJAJU NE KRENU NA SPLIT I OSLOBODE DRAGANA I JA ĆU SAM ZA NJIMA SKORO U DEVETOJ DECENIJI ŽIVOTA VAKVO U PROTIVNOM ŠAJZIRANJE NA SRBIJU SRBE I SVE OSTALO VREDJA I DOSTOJANSTVO KAPETANA DRAGANA DOLE ŠAJZERAŠI NAPRED JUGOSLAVENI NAŠI

Dragojlo

30.09.2017. 23:04

@RATIMIR BOŽE ZVANOG BRACO VOJVODIĆ - Ratimire gde su unucad jugoslavena iz hrvatske i BiH???Razbacana od Murmanska do Australije zato sto su im dedovi bili jugoslaveni a ne srbi!!!

VEC SU GA ISPRATILI NA BEOGRADSKOM AERODROMU

26.09.2017. 19:46

@bodili - Poslali ga za Tiranu, ko i onog americkog sipca na dan pustanja drona.

ветеран

26.09.2017. 20:08

Човек је осуђен,да се спаси хрватско правосуђе, а Богами и аустралијско. Осуђен је таман толико да могу да га пусте, одмах по правоснажности пресуде.Обзиром да је непуних дванаест година у притвору, издржао је више од две трећине изречене пресуде.Овим правосуђе обе земље пере савест, једна због изручења, а друга због оптужбе коју није могла доказати.

vlada

26.09.2017. 21:03

Živećeš duže nego "rvacka", jer Ti si pobednik, a oni iskompleksirana fašistička mizerija! Nisu ni svesni da oni SEBI izriču kaznu, a ne onom koji ih je "viteški" ponizio u borbi za srpsku Krajinu! Imali su ČAST da budu u tvojoj blizini i vide kako izgleda DOSTOJANSTVO, ako uopšte i znaju šta to znači!

nibrS

26.09.2017. 21:40

Kep,za sve njihove oficire ti si Maršal... Junak,heroj i poštenjačina koji je branio svoj narod od povampirenih fašista... Uskoro si ti na slobodi,dobri čovječe...

Sale

27.09.2017. 13:18

Zamisli pravdu kad ti ustasa sudi? Proklet da je sav hrvatski narod, i onaj neodjeni. Ko je odgovarao za Jasenovac i ostala stratista, Bog vas kaznio satrapi!!

MUNGOS

28.09.2017. 17:22

Sramota što smo dozvolili da našem borcu sude Hrvati. KAKO NI JEDNOM NE IZRUČIŠE HARADINAJA NAMA? Još jedno poniženje za Srbiju. Kapetane oprosti nam! Sad shvataš za koja si se govna borio

Davor Rozic

01.10.2017. 08:30

Bilo je za ocekivati. Sto bi se dogodilo u Hrvatskoj da ga je sud oslobodio? Ovako, vrlo kulturno. Osudjen na 15 godina i odmah oslobodjen. To je nase drago pravosudje.

Najjače mi je

01.10.2017. 13:26

@Davor Rozic - što su se pojavili svedoci koji su rekli da je lično tukao dvojicu "branitelja"... ko god je znao Kapetana Dragana, zna koliko je ta laž gnjusna. I to što je bio u zatvoru, nije morao... Vaša sujeta, što vas je razbucao, ga je osudila.

Desimir Momcilovic

06.02.2018. 11:04

Dobro kaže Djuric politicko sudjenje srbin jer je stao u odbranu svoga naroda nije problem da mu se pripisuju stvari koje nije počinio jer i svaki srbin koji se branio bice proglašen zločincem i uhapšen u Hrvatsku greh kapetana DRAGANA je štp je u haškom sudu govorio istinu u korist pokojnog Miloševića i sada mu se to svete