Балистичари: Људе побиле две бомбе на даљински!

Милијана Рогач

17. 12. 2015. у 22:01

Зорица Суботић и Миле Попарић, за "Новости", о злочину на сарајевској пијаци: Пронашли смо доказе да је званична верзија намештана да би Србе приказали кривима. Да је граната долетела ударила би у кров тезге

Балистичари: Људе побиле две бомбе на даљински!

Миле Попарић и Зорица Суботић показују нашем новинару резултате свог вештачења / Фото М. Анђела

ЉУДЕ на сарајевској пијаци Маркале није убила граната која је долетеле са српских положаја, неко две експлозивне направе, даљински активиране. Установили смо да мина никако није могла да долети на место на коме је активирана а да претходно не удари у кров тезге. Пронашли смо и доказе да је постојала друга експлозија у исто време на овом месту...

Овако, за "Новости", причају Зорица Суботић и Миле Попарић, коаутори експертизе "Маркале 1 и 2", гранатирања Сарајева и снајперских дејстава у предметима Радована Караџић и Ратка Младића. Након што су проучили документа са сведочењима, детаље истрага Унпрофора и Центра служби безбедности Сарајева, као и видео-записе евакуације после крвавог напада у Сарајеву, ови стручњаци недвосмислено су утврдили да постоје манипулације у вези са овим инцидентом.

- Прва експлозија окренула је тезгу за 180 степени. Друга, која тада није ни истраживана, догодила се у суседном пролазу, под правим углом. Чињеница је да је немогуће да буде онолико жртава на Маркалама од једне гранате од 120 мм која има 2,6 кг експлозива. Наше анализе су то и потврдиле када смо приметили трагове на објектима на месту на којима они никако не би могли да се нађу од прве експлозије - објашњава дипл. машински инжењер Зорица Суботић, иначе судски вештак за балистику.

ИНЦИДЕНТ ВЕЧЕ ПРЕ МАРКАЛА САМО један дан пре него што су експлодирале бомбе на пијаци, догодио се сличан инцидент на игралишту у Добрињи, где се делила хуманитарна помоћ. Бачене су четири мине, а исте вечери Алија Изетбеговић обратио се народу речима да је тражио од међународне заједнице да интервенишу. Одбили су га уз обећање да ће реаговати уколико се нешто слично понови, откривају саговорници "Новости".

Њихов колега из Босне и Херцеговине Берко Зечевић на основу положаја стабилизатора (репа гранате) одредио је упадни угао и на основу тога проценио одакле и са које удаљености је долетео пројектил. Суботићева оспорава његове методе и каже да су - непрофесионалне.

- Не може се одредити правац долета једне мине на бази тога како се забио стабилизатор - каже Зорица Суботић. - То су физички немогући докази. Експлозија откине један део гранате, зависи и од структуре и чврстоће материјала, дејства ударног таласа... Он ће или наставити да лети напред, или ће се пасти негде у близини. Зечевић је одредио правац и упадни угао на основу тог стабилизатора који је он сам ставио у разривени кратер!?

Суботићева и Попарић су у оригиналним видео-записима које су добили након прве експертизе у предмету Караџића приметили да је репни део пројектила накнадно стављен на место где је после наводно и пронађен. То је била само једна од околности која им је учврстила уверење да је манипулисано траговима на месту масакра.

- Комисија је прво истраживала то место док је кратер био потпуно затрпан, а после извесног времена у њему се појављује стабилизатор. То значи да су га они откопали и ставили под угао који им је одговарао. Исти "метод" примењен је у случају Тузланске капије - каже Попарић. - Неки истражитељи Унпрофора, попут капетана Вердија и мајора Расела, напоменули су још током истраге, иако се у званичним документима не појављује - да мина не би могла да долети ту а да не удари у кров. Расел је то написао у свом личном дневнику, а сведочио је и на суђењу Ратку Младићу. Тада је написао - мој је утисак да су Муслимани гађали сами себе, али то је јако тешко сада рећи људима након оволике трагедије.

Наши вештаци тврде да једна граната тог калибра није могла да убије толико људи


Тог крвавог фебруарског дана на лице места су изашли и истражитељи УН, који су, како тврди Попарић, закључили да не може да се утврди са ког положаја је испаљена мина.

- У тој комисији био је и руски пуковник који је касније рекао украјинском колеги Сергеју Морозу да је по његовом мишљењу на том месту експлодирала подметнута бомба - открива Попарић. - Мороз је прошле недеље сведочио у предмету Младић и рекао је да је он изашао на лице места и да је уверен како ту није могла да пролети мина, а да не удари у кров! Дакле, обојица потврђују нашу тезу.

ПРЕПРЕЧЕНА УЛИЦА

ГЛАВНА саобраћајна артерија код пијаце Маркале је улица Маршала Тита. На видео-материјалу полиције и телевизије који смо прегледали, види се да је та улица запречена са три реда постављених тезги, да би цела евакуација била вођена кроз малу паралелну улицу Џенетића чикме. Питање је зашто? На крају евакуације на снимцима се види да се те запречене тезге расклањају - говори Зорица Суботић.

ИСПИТИВАЊЕ ЗАШТИЋЕНОГ СВЕДОКА ОДБРАНЕ ЗАТВОРЕНО ЗА ЈАВНОСТ!

НАВОДИ заштићеног сведока који је био члан обезбеђења Алије Изетбеговића, да је управо лидер муслимана са верским поглаваром Мустафом Церићем организовао страдање Сарајлија на пијаци Маркале 1994. године, на суђењу Ратку Младићу у Хагу имао је толиког одјека, да је у среду тужилаштво своје унакрсно испитивање затворило скоро потпуно за јавност. Под наводима да се штити сведок, преноса није било, а суштина је да јавност не чује шта прича.

Тужилаштво и судско веће су у среду на све начине, чини се, покушавали да дискредитују сведока, ипак према речима адвоката то им никако није успевало.

Горан Петронијевић, пуномоћник заштићеног сведока, који брине да се не открије његов идентитет, каже нам да га је неуобичајено судско веће баш жестоко унакрсно испитивало и било много оштрије него тужилаштво.

- Међутим, кад неко говори истину нико на свету га не може збунити - каже нам Петронијевић. - После овог сведочења нико више не може да сумња у истину да су "Маркале" муслиманске власти организовале и наместиле да се напакости непријатељу жртвујућу свој народ. Сва тројица судија из Већа су сведока провокативно испитивала и он је прошао. Ниједан покушај рушења његовог кредибилитета није успео. Да је било шта слагао, они би то открили.

НАСТАВАК У ФЕБРУАРУ

У четвртак се завршава суђење Ратку Младићу у овој години. Следеће недеље суд неће радити, нити за Божићне празнике. Процес српском генералу наставиће се у фебруару 2016.

(С. Ј. МАТИЋ)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

strelok

17.12.2015. 22:12

Ovo da nije zalosno bilo bi smesno. Meni nije jasno kako jedna toliko naivna podvala moze da se odrzi 2 decenije, pa to ni teoretski nije moguce. Da minobacac ubije i rani sve zajedno preko 200 ljudi, pa to u filmu sa Rambom niko se ne bi usudio da snimi. Da su svi obrazovali pravilan krug oko epicentra udara opet bi bilo previse. A ovo sa stabilizatorom necu ni da komentarisem, pa ne pada mina na stabilizator, samo ime mu kaze cemu sluzi. Ovo u crtanom nema, a prema tome nam kroje sudbinu

sn

17.12.2015. 22:53

@strelok - uvek tako kroje sudbinu.ni u Libiji 2011 nije bilo nikakvih mirnih demonstranata nego naoruzanih dzihadista , ubacenih sa strane ,koji su u toku noci napali policijske stanice u Tripoliju i zatvor kako bi oslobodili zatvorene dzihadiste i odgovoreno im je pucnjavom.svi svetski mediji a i nasi su javili da Gadafi cak bombarduje mirne demonstrante.znaci,nije bilo mirnih demonstranata,nije bilo aviona ni bombi ,znam posto sam bila tamo i odmah sam znala sam da im se sprema vojna intervencija.

Ne pravda

17.12.2015. 22:17

I kakve su sada posledice po muslimane? Koga će da hapse? Da imaju imalo ponosa i pameti rasturili bi SDA sa Izetbegovicem na celu.

Petar Popara

17.12.2015. 22:33

Sve je vestacki, neprirodno, lazno.. Nikad laz nije pobedila istinu.. Za 20 godina o nato paktu ce se pricati kao o nacistima i sve njihove lazi ce se razotkriti. Pravda uvek pobedjuje, mrak mora da prodje.. Izdrzi Generale!

istinoljubitelj

18.12.2015. 18:29

@Petar Popara - samo se ti nadaj da će pravda i istina da pobedi nad NATO. Nema od toga ništa...ajte vi koji živite u Belgiji pitajte svoje domačine Belgijance koliko im je žao i krivo im je što svoj napredak duguju Suverenoj Državi Kongo od pre 100 godina !!! Da li je današnje Belgijance sramota što još uvek stoji u Briselu spomenik kralju Leopoldu II iz krvoločne dinastije Saxe-Cobrug? Taj kralj pobio je 10 - 15 miliona Kongoanaca da bi mu napisali pod spomenik: Sve sam uradio za civilizaciju i dobro Belgije.

Berlin

18.12.2015. 19:15

@Petar Popara - Tacno je da istina uvek izadje na videlo, tako je i oko namerno zrtvovanih radnika RTS-a.

Stradali su

19.12.2015. 08:27

@Petar Popara - zbog svog poltronstva... ne znam sto su ostali u zgradi, kad su svi znali da ce biti bombardovana.

jova

17.12.2015. 22:44

Mi,koji smo bili tamo - od momenta desavanja pa do danas,znamo da je to namestaljka,ljudi su jednostavno zrtvovani ali...veliki reziser je vec dobio nagradu i jos laz ponovljena milion puta...ovde istinu ne moze zastititi ni Kineski Zid!

Милош

17.12.2015. 22:58

Па јесу их побили Срби, јер је Изетбеговић Србин ( муслиманске вере ).

Dze ce ti dusa Alija

17.12.2015. 23:05

To vam i ja govorim celo vreme , muslimani su inscenirali i Srebrenicu i pobili se sami samo da bi osudili nas naivne Srbe .A sto se tice tz.opsade Sarajeva ,Sarajevo nije bilo u okruzenju vec mi ,jer su nas muslimani drzali u dvostukom obrucu ,jedan iz Sarajeva a drugi oko nasih polozaja ,van Sarajeva tako da smo mi bili u stvari u "sendvicu" od muslimanskih mudzahedina.jasno je k'o dan .

Petar

17.12.2015. 23:06

Molim ove balističare da ispitaju činjenice u vezi paljenja guma u Dubrovniku koje su Ustaše nazvale bombardovanje od strane JNA brodova.Hvala unapred

Milan Mladenovic

17.12.2015. 23:07

Strucnjaci varate se,ima onih koji jos sumnjaju i to medju onim od koji bi se i najmanje nadali,da bude veca tragedija jedni su od onih koji su preuzeli obaveze o odrzanju i sprovodjenju Dejtona.Taman su se uklopili u ovu reziranu zavjeru da bi se docepali EU,prihvatajuci sve optuzbe svih vrsta,izvinjavanjem za sve i svasta,postavili su tuzioce koji su placeni po broju isporucenih sunarodnika i bas sad da dodje istina na vidjelo.Svojim ekspertima nevjerovase ali Cedo i Biserco su se slusali.

tom i dzeri rat

18.12.2015. 01:11

Svako iole skolovan moze da vidi da to jeste namestaljka.Ali to nije nikakav izolovan slucaj. To je metoda ratovanja koju su oni obilato koristili zahvaljujuci naklonosti NATO medija.Ipak neverovatna je nonsalantnost i pasivnost na nasoj strani.Debela knjiga moze da se napise od svih propagandnih stoseva i dogadjaja koji su bitno doprineli vojnim porazima devedesetih.

Срки

18.12.2015. 07:51

Полако истина излази на видело. Надам се да ће се и истина о Сребреници и њеној околини,шта се тамо дешавало,такође открити

Sredoje

18.12.2015. 19:57

@Срки - Recimo d istini uspe da se probije i izadje na videlo. I sta onda? I o Racku se sve saznalo, takodje i o Sadamovom otrovu kojim je mogao da unisti ceo svet, pa opet nikom nista. Budio istinu ili je ne budio, isto ti se ´vata. Do konacnog obracuna.

boban USA

19.12.2015. 03:30

@Срки - Znam da ne smijete objaviti ovo,,CEMU SVE OVO,,zasto i za koga,,jesteli to tek sada dobili odobrenje da pisete o ovome, optuzivali ste i gosp.Rajica,,cime je to on mogao gadjati Sarajevo,,prackom,,cemu sve ovo,licemerje,"strucnjaci''Vasi'imaju puno 'propusta',,kao i za Vase Miskina ,,a posebno o pokolju na igralistu u Dobrinji 3...kada shvatite sta je 'E' 'SDU',,,znacete sta se desilo na Markalama..ti Vasi strucnjaci NIKADA nisu dozivjeli eksploziju 120mm na betonu/asvalt,provaljuju se ovde..

Dino

05.02.2019. 23:38

Bio sam dijete od 15 godina te '94 u Sarajevu i dobro se sjećam svih detonacija granata koje su nasumice padale svakodnevno po svim dijelovima grada. Ko je ispaljivao sve te granate? Čak smo gađani modifikovanim avio-bombama po stambenim naseljima.