МАГОВИ "Тојоте" су представили нову верзију популарног градског аутомобила "јарис". Четврта генерација једног од најомиљенијих компактних аутомобила у Европи, али и Србији, доживела је светску премијеру а прве фотографије показују да је ово возило још лепше, углађеније.


Нови "јарис" је и први модел "Тојоте" развијен на потпуно новој "ТНГА-Б" платформи, а на тржишту се очекује током јесени 2020. године.

- Потпуно нова "тојота јарис" креирана је да одговори на све веће изазове свакодневног градског живота и све веће захтеве данашњих купаца компактних аутомобила. Од градског возила очекује се да пружи и стил и практичност, да буде једноставан за паркирање, окретан у граду, а опет удобан на дужим путовањима. Да пружа водеће стандарде сигурности и најниже могуће трошкове одржавања. И, наравно, да све то има приступачну цену - каже се између осталог у саопштењу "Тојоте" достављеног "Новостима".

Како би одговорио на ове, све веће захтеве, нови "јарис" се ослања на "филозофију" такозване "Нове глобалне архитектуре Тојоте" (ТНГА) по први пут у овај сегмент возила, као и најсавременији "Тојотин" хибридни погон четврте генерације. Овај приступ, допуњен напредним активним и пасивним системима сигурности тежи да створи најсигурнији аутомобил у класи.


Спољни дизајн новог "јариса" описују у јапанском гиганту као "компактан и окретан", увек спреман за кретање и уживање. Циљ је наводи се у саопштењу,да се створи аутомобили који је окретан у градској вожњи и лаган за паркирање, али који је задржао сав унутрашњи простор на који су купци навикли, што је суштина "јарисове филозофије "велики - мали". Дизајн унутрашњости следи принцип у дизајнерским студијама "мање је више", стварајући отворен и простран простор за возача и сувозача, а висококвалитетни материјали нуде пријатан амбијент у кабини.


Нови "јарис", поред 1,5-литарског хибридног погона нове генерације, биће доступан и са 1,5 и 1,0-литарским бензинским моторима. Почетак продаје новог "јариса" очекује се на јесен следеће године.