Сарадња гиганата на аутономном возилу: Вожња без возача 2022. године

П. ЖИВКОВИЋ

четвртак, 17. 10. 2019. у 10:15

Сарадња гиганата на аутономном возилу: Вожња без возача 2022. године

Фото Промо

Концерн "Hyundai Motor Group" (HMG), који чине "Хјундаи", Кија" и "Хјундаи Мобис" и компанија "Аптив" објавили су оснивање заједничке компаније

КОНЦЕРН "Hyundai Motor Group" (HMG), који чине "Хјундаи", Кија" и "Хјундаи Мобис", који је добављач делова за прву уградњу у возила "Хјундаи" и "Кија", и компанија "Аптив" објавили су оснивање заједничке компаније ("joint venture") за развој аутономне вожње.

Ово партнерство здружује једну од најиновативнијих компанија на подручју аутомобилских технологија и једног од највећих произвођача аутомобила на свету.

Предузеће у заједничком власништву ће развијати системе 4. и 5. степена аутономне вожње, намењене комерцијалној употреби.

Предузеће ће унапредити досадашњи рад на подручју дизајна, развоја и комерцијалне употребе 4. и 5. степена аутономне вожње и на тај начин ојачати водећи положај партнера у глобалном екосистему аутономне вожње.

Платформа за аутономну вожњу већ 2022. биће расположива понуђачима роботских таксија, управљачима флоте и произвођачима аутомобила. У предузећу крећу са тестирањем система без возача већ идуће године, док ће 2022. године бити расположива платформа за аутономну вожњу - спремна за масовну производњу - која ће бити на располагању понуђачима роботских таксија, управљачима флоте и произвођачима аутомобила.Укупни износ партнера у новом предузећу је чак 4,0 милијарде долара - обе стране са пола власничког удела. Аптив ће уложити своју технологију аутономне вожње, интелектуално власништво и око 700 запослених, који ће бити фокусирани на развој различитих решења са подручја аутономне вожње. Концерн "Hyundai Motor Group", уложиће 1,6 милијарди долара у новцу, а преосталих 400 милиона у различитим услугама, истраживањима и развоју, као и приступу до интелектуалног власништва. Ова инвестиција представља највеће финансијско улагање овог онцерна изван Јужне Кореје.

Партнерство јача заједничку визију безбедније, еколошки прихватљивије, повезаније и приступачније мобилности.

- Ново предузеће означава почетак путовања са Аптивом ка заједничком циљу, а то је комерцијална употреба аутономне вожње, рекао је Еуисун Чунг, извршни потпредседник "Hjundai Motor Group" - Заједничким снагама створићемо непроцењиву синергију и добити лидера на подручју аутономне вожње. Задовољни су, наравно, и у Аптиву.- Партнерство ће оснажити снагу Аптива у развоју напредних система асистенције возачу, решења повезивости, као и конструкције паметних возила - рекао је о заједничком предузећу Кевин Карк, претседник и извршни директор Аптива

Ново предузеће, чије седиште ће бити у Бостону, водиће Карл Лагнема, претседник Аптивовог одељења за аутономну мобилност. Предузеће ће имати технолошке центре у САД и Азији, а оба партнера ће имати једнак број директора.

Предузеће ће у Јужној Кореји имати главни технолошки центар, базу за прераде возила и тестирање платформе за аутономну мобилност. За очекивати је да ће групација ХМГ,која је изузетно моћна на домаћем корејском тржишту, које је као прво на свету добило 5Г мобилну инфраструктуру, дати додатни елан развојним напорима новонасталог предузећа и направити квантни искорак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

17.10.2019. 10:56

Mogu da uloze i 100 triliona dolara, autonomno vozilo nije za komercijalnu upotrebu dok se ne rese problemi koji nemaju veze sa novcem, a to je nemogucnost kompjutera da oponasa odredjene ljudske sposobnosti koje su trivijalne za coveka a neobjasnjive za kompjuter. Ni da stave superkompjuter u autonomno vozilo, ono nece biti sposobno da vozi na nivou coveka.