После писања Новости буран протест професора, песника, читалаца, држава реаговала: Десанка остаје у програму гимназије

Д. Богутовић - М. Мирковић

07. 06. 2020. у 07:00

После писања Новости буран протест професора, песника, читалаца, држава реаговала: Десанка остаје у програму гимназије

Десанка Максимовић

Професор Филолошког факултета у Новом Саду, песникиња и критичар др Бојана Стојановић Пантовић, каже за наш лист да са својим колегама писцима и стручњацима дели огорчење

БУРНЕ реакције на вест о избацивању поезије Десанке Максимовић из наставног програма за више разреде гимназије, сустижу једна другу. Студенти, универзитетски професори, књижевни критичари, писци воде расправе и покрећу петиције, док читаоци преплављују друштвене мреже огорченим реакцијама и изражавањем подршке Десанки, качећи њене слике и стихове. Одлучно је реаговала и премијерка Србије Ана Брнабић, која је са свог твитер-налога јуче поручила: "Никада се Десанка Максимовић неће избацивати из образовног система Србије. Никада. Тачка".

Сви одреда сврстали су се на страну задужбине која носи име велике песникиње, а која се најоштрије супротставила "новитетима" у настави, приспелим из Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Студенти IV године Српске књижевности и језика Филозофског факултета у Новом Саду покренули су петицију насловљену према тексту у јучерашњем броју "Вечерњих новости" - "Тражимо помиловање за Десанку Максимовић", коју је за врло кратко време потписало више од 5.000 људи.

- Након што је Задужбина реаговала на овакву измену, комисија је предложила да се збирка "Тражим помиловање" обрађује у оквиру наставе за први разред гимназије, где би се то дело представило као "одјек књижевне епохе средњег века" - каже се у петицији: - Овакви аргументи су понижавајући. Управо ванвременост јесте квалитет збирке "Тражим помиловање". Њена књижевна вредност је огромна и као таква она се не сме искључити из програма, али се не сме ни сврстати у поетику средњег века. Идеја да ученици могу погрешити у вредновању a priori је понижавајућa и за ученике и за наставнике.

Шарчевић: Нећемо дозволити ОДЛУКА Завода за унапређивање образовања и васпитања није коначна, казао је за Танјуг министар просвете Младен Шарчевић и додао да Министарство неће дозволити да се ни на који начин смањи учешће Десанкине поезије у оквиру програма наставе предмета Српски језик и књижевност. Како је објаснио, процедура је да предлог Завода иде Националном просветном савету на даљу процену. - Завод је стручно тело, њихове комисије када донесу одлуку даље предлог шаљу саветодавном телу, које мора да донесе одлуку о прихватању или неприхватању. У Националном просветном савету седе струка и стручна друштва која када дају на усвајање предлог, ја могу да реагујем - објаснио је Шарчевић.

Потписници петиције траже и моле комисију Завода да промени своју одлуку и врати поменуте наставне јединице, као и да се при свим наредним изменама консултује са универзитетским стручњацима.

Поводом текста у нашем листу, јуче смо из Завода добили саопштење које је потписала координатор комисије Дејана Милијић Субић, професор књижевности.

- Не желећи да маргинализујемо дело вољене српске песникиње, морали смо да узмемо у обзир одређени број часова који је намењен обради књижевног дела, као и савремени концепт наставе - наводи се у писму. - Такође, у досадашњем програму није било места за песника Ивана В. Лалића, као ни за значајан циклус Стевана Раичковића "Записи о црном Владимиру". Није било места ни за великог Борислава Пекића, а та "неправда" исправљена је предлогом новог програма. С обзиром на то да се у четвртом разреду гимназије обрађују канонска дела српске и светске књижевности, били смо принуђени да понешто из програма одстранимо. Узели смо у обзир чињеницу да је Десанка Максимовић веома присутна у основној школи. Предложили смо такође да се "Тражим помиловање" обради у првом разреду гимназије у оквиру теме "Дијалог књижевних епоха", како би ученици могли да схвате како то књижевна дела из далеких епоха могу утицати на савремене токове.

У комисији која је, вођена оваквим аргументима, донела одлуку која је у јавности дочекана као скандалозна, јесу проф. др Зона Мркаљ (Филолошки факултет), др Слађана Јаћимовић (Учитељски факултет), др Драган Ђорђевић (13. београдска гимназија) и троје упосленика Завода: Ката Мишић, др Наташа Анђелковић и Дејана Милијић Субић.

Добитник Десанкине награде, академик Милован Данојлић, за "Новости" каже да га више ништа не чуди, и објашњава:

- Живимо у таквом времену, и такав је правац образовања. У ТВ квизовима млади људи не знају како се презивао Хајдук-Вељко, али зато могу побројати називе свих америчких бејзбол клубова. Епидемија англицизама је надмашила насртљивост ковида 19. Треба видети ко те програме саставља, а пре свега ко састављаче плаћа. Добро је да нису унели Шарлоту Бронте, или Жорж Санд. Десанка је наша, родом из Рабровице, она може да чека. А и ми са њом, да се опаметимо, да дођемо себи.


Универзитетски професор, члан УО Задужбине "Десанка Максимовић" др Бошко Сувајџић истиче да је Десанка неизоставни део канона српске књижевности, и за "Новости" каже:

- Управо збирка "Тражим помиловање" показује до које је мере Десанка Максимовић модеран песник, и колико је значајна за српску културу, не само 20. века. Катедра за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду снажно је подржала иницијативу да се ова збирка највеће српске песникиње 20. века врати у наставни план и програм за IV разред гимназија, тамо где јој је и место.

Професор Филолошког факултета у Новом Саду, песникиња и критичар др Бојана Стојановић Пантовић, каже за наш лист да са својим колегама писцима и стручњацима дели огорчење због искључивања поезије Десанке Максимовић из гимназијских програма, али да је још више брине немушто и непрофесионално образложење комисије Завода:

- "Тражим помиловање" је структурно сложена, политички провокативна, женским гласом испевана и етички бескомпромисна збирка због које је, давне 1964, и сама Десанка била у немилости у ондашњим Титовим круговима политичара. Побуна против сваке ауторитарности управо је она димензија која ову суптилну и учену лирику моћно умешта у савременост. Такође, брине ме непоштовање струке и компетенције нас који се професионално бавимо српском књижевношћу, као и самих песника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Padre

07.06.2020. 07:42

Mnogo veći problem od izbacivanja Desanke Maksimovič is srednjoškolskog plana i programa je što naši mladi gotovo uopšte ili veoma malo čitaju. I to je suština. Forma da li jeste ili nije u planu i programu je manje bitna ako je izvesno da je u stvarnosti neće čitati. To je ono zašta se moramo boriti - da se mlade generacije vrate čitanju.

Pa Vidi Ovako

07.06.2020. 07:47

Ni Desanku ni Krležu ni druge svetske književnike. Nacionalizme i Primitivnost treba udaljiti od Kulture.

Mirjana

07.06.2020. 07:53

kada bi Francuzi "izbacili"Zolu,,Sartra Moliera...šta bi se desilo?Razlog "Nisu moderni"?Samo naša glupavost sve može!!

Miki

07.06.2020. 07:58

Peticiju je za vrlo kratko vrene potpisalo više od 40.000 ljudi, ne 5.000 https://www.peticije.online/271270?fbclid=IwAR1kE8STdcPuQzXtVh0YBkgzLnjAx3g1mFWltL3PZyRCKwQaxG2vq9Pkw2Y

Optiman

07.06.2020. 07:59

Ko je sledeći!? Andrić, Vuk, Selimović, JJ Zmaj... hoćemo li ko milogorci da izbacimo Njegoša!?!? Onom ko je došao na takvu ideju pod hitno izbaciti sa te funkcije jer nije samo tu zabrljao namerno nego i u uđbenicima iz istorije i još kojekud... SRAMOTA

GARGAMEL

07.06.2020. 08:17

OSTAVITE DESANKU, PITAJTE STRUČNJAKE AKADEMIKE, ZAŠTO SU ZA IZBACIVANJE.

milutin

07.06.2020. 08:22

Desanka ostaje ali zato komisija Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja mora da ode! Momentalni otkaz!

Marina

07.06.2020. 08:35

Obrazlozenje zasto je Desanka uklonjena iz programa srednjih skola je, zaista, najblaze receno naivna. Trebalo bi, ubuduce, nadlezne institucije i javnost mnogo vise da povedu racuna o nastavnom programu nasih skola. Ko predlaze, sastavlja i sprovodi program. Kakva im je strucnost i kakve su namere tih ljudi.

Zoki Zemun

07.06.2020. 08:40

Ma sta ce nam Desanka Maksimovic? Ubacite u obrazovni program pevaljke,parove,starlete.. TO NAM TREBA! Da ova ivitoperena deca izrastu u jos bolje ljude...

Nikola U.

07.06.2020. 08:52

Nije samo Desanka! Problem je, nažalost, mnogo širi! Iz školskih programa za gimnazije se potiskuju sadržaji sa nacionalnim predznakom a to znam iz prve ruke jer u kući imam gimnazijalca. Kao da je cilj stvarati nove Engleze i Grke a ne Srbe.

NEBOJŠA

07.06.2020. 09:31

Ministar kaze da se nece smanjiti, a potpisao sve to i objavljeno u Prosvetnom glasniku 02.06.2020. Ostavka ministra odmah. A sve te koji su takvu zlu odluku doneli izbaciti s posla, dati otkaz i trajno zabraniti da mogu da dobijajuzaposlenje i platu iz bilo koje institucije koja se finansira direktno ili indirektno iz budzeta.

Nikola Kostić

07.06.2020. 09:46

E kad bi se ovako digla frka za svaku stvar u Srbiji gde bi nam kraj bio! Ne bi se šiptari šepurili pi Srbiji i Beogradu. A KIM bi ostalo naše..

zdenko

07.06.2020. 09:51

Dobro, ali molim vas da objavite koji je to veliki um (ili vise njih) dao taj predlog. Ako smem da kazem takvim likovima se mora zabraniti da rade ili odlucuju bilo sta u vezi sa decom. A izgovor im je neverovatno glup, nepismen i sraman. Neverovatno je da bilo ko pomisli da nasa deca ne citaju Desanku.

Брат

07.06.2020. 10:26

Bilo bi sramota pomisliti a kamoli predložiti da ovakvu srpsku veličinu izbace iz školskog programa.

milutin

07.06.2020. 11:00

Desanka ostaje ali komisija iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja MORA da ode!

Brateee

07.06.2020. 11:45

"Bilo je to jedne noći na Balkanu" to se ne smije zaboraviti !!! Desanka je za ponos nase nacije !!!

kesedžija

07.06.2020. 12:14

Voleobi znati kosu te osobe koje zive novu epohu uz zaborav Desankine poezine. Ime i prezime ako tog a nema onda je onda je cist neprijatelj i sa djavolom umesan u ovaj skandal.

Брат

07.06.2020. 12:28

Koja budala rukovodi ovim Zavodom za unapredjenje obrazovanja? Zar takvi mogu da ostanu na funkciji?

Milan Lončar

07.06.2020. 20:38

Koordinatoru Komisije predlažem da podnese ostavku, kao i njenon šefu. To bi bilo najbolje rešenje.