Фатална привлачност тоталитарног режима

Божидар Зечевић

07. 05. 2020. у 08:33

Фатална привлачност тоталитарног режима

Божидар Зечевић Фото З. Јовановић

РТС обележава култ Јосипа Броза под насловом "Привлачно са дистанце". На какву "привлачност" може рачунати онај ко је директно одговоран за убиство најмање 59.912 житеља Србије у периоду "црвеног терора" после 1945. зна једино актуелни директор РТС
Као што је ономад уредно известила јавност о рођендану највећег сина "независног Косова", тако је Радио-телевизија Србије на четрдесет година од смрти "највећег сина наших народа и народности" најавила достојно обележавање Брозовог култа од насловом "Привлачно са дистанце", који је изазвао прво недоумице, а затим згражање већине гледалаца ударног тв дневника на дан 4. маја ове године. Према ономе што смо гледали и слушали целог овог дана, Јавни сервис Србије преузео је на себе програмску обавезу да "достојно" обави посмртни ритуал, тј. јавни мементо за комунистичког диктатора, што је и учинио низом програмских иступа, који би требало да кулмирнирају вечерас, са емисијом "Тито, медијска икона". На какву "привлачност" може рачунати онај ко је директно одговоран за убиство најмање 59.912 житеља Србије у периоду "црвеног терора" после 1945 (према подацима др Срђана Цветковића из Института за савремену историју, да поменемо само најкрвавији од трагова "нашег највољенијег сина") зна једино актуелни директор Јавног сервиса Србије, вероватни аутор овог оскиморона, односно стварања нове слике помоћу два међусобно искључујућа појма. Шта то може бити "привлачно" са дистанце од четири деценије? Одговор је дао већ у јутарњем програму РТС истог дана историчар Милан Гулић из Института за савремену историју (истог оног који је објавио горе цитирану цифру крвнички побијених), са тезом да се ради о "снажној личности, чији је хедонизам привлачан млађим генерацијама. Цела та прича, дружење са људима из неког џет-сета, све је то привлачно оним млађима који су заинтересовани за његову личност" навео је Гулић. На ово следи коментар РТС-а: "радило се несумњиво о једном тоталитарном режиму који данас изгледа привлачно". Добро сте чули. То је истога дана потврђено на службеном сајту Јавног сервиса Србије. "Тоталитарни режим који данас изгледа привлачно" је суштина не само логичког него и политичког оксиморона којим Јавни сервис грађана Србије промовише свој (наравно, не само свој) политички став и идеолошку водиљу. Али ово је само почетак. Сва је прилика да ћемо се на РТС-у ових дана још наслушати сличних политичких лудорија. Експерата, који ће их потвдити и илустровати има напретек; једва чекам да их видим и чујем на делу.


Није случајан ни наслов овог текста. И он је позајмљен из филмског фундуса, као и бројне филмско-телевизијске идеје, којима разни експерти демонстрирају своје филмско (не) знање. У то смислу карактеристичан је недавни коментар са прве стране "Политике" о Брозу као извесном "филмском феномену", о чему ћемо на другом месту. Овде нас, међутим, занима Титова "привлачност" и то у духу холивудског трилера Адријена Лајна из 1987. који је већ ушао у све уџбенике психопаталошких појава; реч је, наравно, о "Фаталној привлачности". Она има везе са овим случајем. Може се закључити да је овде реч о "зависном односу који има карактеристике опсесије", како ову дијагнозу дефинише "струка" (психолог и психотерапеут Сања Станић). То је, дакле, "опсесивна тежња за контролом", при чему се, међутим, губи контрола над осећањима и реакцијама, а рађају зависност, анксиозност, напетост и страх. Субјекти се врте у зачараном кругу, у коме повређеност и бол смењују краткотрајне тренутке екстазе. Тако - као у случају Броза, БЗ - није редак случај да се истрајава у идеализацији недоступног идола: приписују му се особине које није поседовао. Субјекти ниског самопоштовања магнетски су привучене манипулативним и проблематичним личностима (швалери, хохштаплери и преваранти); хипнотично их понављају као низ стереотипа. Тако се зачарани круг никада не завршава. Огледа се у обреду повампирења Титовог култа, у чему, из побуда које није тешко докучити, предњачи "тоталитарно привлачни" Јавни сервис Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Djoka

07.05.2020. 09:29

Једини Бог који је ходао овим просторима! Историја, историјска велика личност!

Milica

07.05.2020. 11:51

@Djoka - Bog koji je krao lagao ubijao...Ostavio ono djubre od Jovanke da je mi izdrzavamo

Оља

07.05.2020. 10:57

Боже сачувај! За кога је он Бог, тај има озбиљан, али озбиљан проблем са здравим разумом! А и незналица је!

Briga

07.05.2020. 10:57

Tito je imao grešaka kao što su ih imali i imaju mnogi državnici, ali manje od drugih.Sistem u kome smo živeli i koji je on vodio, je bar sto puta bio bolji od sadašnjeg.Naravno sa ovim se neće složiti lopovi i mafija koji su jedini na dobitku, zahvaljujući novom i nehumanom sistemu u kom živimo.

Ruben

07.05.2020. 15:37

@Briga - U cenu bi trebalo Uracunati i devedesete godine (kao i kredite koje Srbija i danas vraca) pa da ti raj bude sa srecom.

Nemanja

07.05.2020. 17:53

@Saca - Pa nije im se isplatilo... ili su i tad bili Vernici. Ljubi vas Dobrica Cosic ;)

B9

07.05.2020. 11:32

Smatraj se žestoko opsovanim od strane mojih preklanih predaka koje su pobili crveni na čelu sa tvojim bogom. Inače vojno neutralni, dobri domaćini.

Šofer

07.05.2020. 12:25

Nekada- "Nisi smeo ništa reći, al' si smeo svagde leći. Danas- možeš svakom svašta reći a ni u svojoj kući nesmeš slobodno leći.

Miki

07.05.2020. 12:28

Servis je mozda javan, ali da je srbski sigurno nije. Cak nisam siguran ni da je Srbije.

Radnik

09.05.2020. 13:09

@Miki - Srbski i ne može da bude, jer ta reč ne postoji. Ne treba da bude čak ni srpski, treba da bude građana Srbije.

gavra

07.05.2020. 13:10

Borba izmedju cetnika i partizana se nastavlja.Prvi su bili izdajnici, drugi su se borili protiv fasizma i pobedili. Sada vladaju cetnici. To je sve.Josip Broz TIto je bio veliki drzavnik.

DW

07.05.2020. 20:44

Kada vidim kakve se simpatije gaje prema Brozu, doživeli smo sudbinu kakvu smo i zaslužili. Za zaslepljene, neka od dostignuća druga Tita su: AP Kosovo i Vojvodina, crnogorska nacija, R.Makedonija...

kultura zaborava

08.05.2020. 18:45

Nad mrtvim lavom i kokoška može da se junači. Gde si bio Zeko pre 40 godina? A, da, vladao si u Studentskom kulturnom centru, uživao sve blagodeti omrznutog režima, pio burad jeftinog kvalitetnog pića. Ništa ti nije falilo. Kasno si se setio. Što se ne seti tada? Stvar je dobrog vaspitanja da se javni servis podseti predsednika velike i cenjene zemlje toliko godina na 40.godišnjicu njegove smrti.