Преминуо Миодраг Караџић

НовостиОнлине

25. 02. 2020. у 12:57

Признати црногорски писац Миодраг Караџић, аутор чувене телевизијске драме "Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо" преминуо је данас, сазнају Новости

Преминуо Миодраг Караџић

Миодраг Караџић / фото: ИН4РС

Признати црногорски писац Миодраг Караџић, аутор чувене телевизијскедраме "Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо" преминуо је данас у Новом Саду, сазнају Новости.

У пропратном тексту Караџићеве књиге „Урнебесне комедије и једна болна прича“ даје се најбољи опис његовог стваралаштва: "Комедије карактера, изникле из дубоког познавања црногорског менталитета и фасцинантно уверљивог подражавања народног говора севера Црне Горе, обликовале су живописне ликове у којима читалац препознаје људе који га окружују."


Миодраг Караџић рођен је 27. 1. 1950. на Цетињу. Након завршене гимназије дипломирао је на економском факултету у Суботици. За књижевни рад добио је следеће награде; три награде Радио Београда за најбољу комедију: 1983. године за текст То кад увати не пушта, 1984. за комедију Ђекна још није умрла а каће не знамо и 1985. за текст Млада јес премлада још није. 1984. године добија награду „Бранислав Нушић“ (награда „Бен Акиба“) за најбољи драмски текст за комедију Само ви ајте, ми ћемо грактат и арлаукат (изведена у Београдском драмском позоришту и на другим позорницама). Комедије су му извођење у Зрењанину, Шапцу, Врбасу и многим другим местима.

За Телевизију Црне Горе написао је следеће комедије: Мале невоље великих пријатеља, 1998; Пријемни испит, 2001; Срећна ми нова година, 2003. и Виљушка се држи у лијеву руку. За РТС написао комедију Новогодишње венчање, 2002., а за ТВ Политику комедију Спушти слушалицу. Монодрама Бизмисмен у извођењу Воја Кривокапића налазила се на репертоару позоришта Душко Радовић . Монодрама Прва брачна ноћ, у извођењу Миме Караџића, као веома успешна позоришна представа снимљена је 1992. године и емитована на више телевизија. Цитy рецордс је 2006. године издао ЦД монодраме која је веома успешно комерцијализована. Комедија То кад увати не пушта годинама је извођена на репертоару позоришта Бошко Буха. За Никшићко позориште 2015. године Караџић је написао комедију Јао мој Јагоше. Комедија Шта му је оно на главу снимљена је и емитована 2016. на ТВЦГ. Монодраму Златни ланчић од бижутерије написао је 2014. по наруџбини глумца Андрије Милошевића. Премијера је изведена у Дому синдиката 2015. г. и до сада изведена 180 пута.

Караџић је и аутор многобројних целовечерњих новогодишњих програма ТВЦГ. По његовим текстовима су режирали Живко Николић, Благота Ераковић, Здравко Шотра, Бранко Балетић, Драшко Ђуровић, Горан Булајић, Милан Караџић. Сценарио за филм Горчило настао је на основу позорисне представе Јеси ли то дошо да ме видиш која је писана по наруџби Црногорског народног позоришта. Сценарио за филм је написан 2014. и исте године је снимљен, а премијера је била 2015. у Сава центру. Филм је гледало више од 250.000 људи, а гледаност мини-серије од 5 епизода достизала је 40%. Серија је емитована на РТС-у. Аутор је још две ТВ серије: Ђекна још није умрла а каће не знамо 1988. г. (РТЦГ), и Волим и ја неранџе, но трпим, 1992., РТС...

Награђен је и Ћопићевом наградом, откупном наградом Радоје Домановић за сатиричну причу Зашто волим своју домовину, и наградом на фестивалу ЈРТ у Неуму за најбољи сценарио за комедију То кад увати не пушта. Живео је  и радио у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)