Засад остаје на истој адреси: Нађено краткорочно решење за Позориште младих у Новом Саду

В. СТРУГАР

16. 01. 2020. у 08:40

Засад остаје на истој адреси: Нађено краткорочно решење за Позориште младих у Новом Саду

Позориште младих Фото Д. Дозет

Град Нови Сад плаћаће повећану закупнину "Војводини"

ПОЗОРИШТЕ младих у наредних осам месеци остаје на старој новосадској адреси - одлучено је на састанку којем су присуствовали представници Града, Соколског друштва "Војводина" и театра.

То је, бар краткорочно, епилог непријатних околности у којима се нашла ова уметничка кућа после готово девет деценија постојања. Да подсетимо, основана је 1932. године као Луткарско позориште при Соколском друштву у Новом Саду, а зграда у којој се налази свих протеклих деценија је реституцијом (2017) припала Соколском друштву "Војводина". Од тада Градски секретаријат за културу плаћа кирију власнику, али је од 1. јануара ове године соколско друштво подигло кирију Позоришту младих за готово 60 одсто. Понуђен им је уговор (с новим износом) на потписивање, ипак, процењено је да је реч " о превисоком и нереалном износу". Зато су позоришници исказали став да њихов правни и стамбени статус треба трајно решити, па је један од предлога био да откупе идеалну половину зграде у којој се налазе или да добију право на инвестиционо одржавање (односно трајни закуп), а ако ниједна од ове две варијанте није могућа, да се изгради нова зграда или нађе одговарајући простор који би припао најстаријем градском позоришту на српском језику.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Библиотека града Београда обележила 89. рођендан: Читалац године тринаестогодишња Милица

- На састанку смо дошли до привременог решења: Град Нови Сад пристао је да по вишој цени коју је тражило Соколско друштво "Војводина" (што значи око четири и по милиона динара годишње) плаћа наш закуп у наредних осам месеци, са могућношћу продужења на годину дана - објашњава Михајло Несторовић, управник Позоришта младих. - С друге стране, "Војводина" се обавезала да неће приходовати од кирије, већ ће део средстава улагати у одржавање простора који ми користимо.

Михајло Несторовић Фото Приватна архива

Како сазнајемо, током овог периода ће се у сарадњи са Градом Новим Садом и даље тражити трајно решење:

- Наша жеља је да останемо на истој адреси и да уз помоћ Града комплетно реновирамо позориште, наравно ако је овакав епилог могућ - закључује Несторовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације