Ко саботира Дјецу Козаре и Жуту кућу?: Филмски центар Србије трећи пут није подржао филм о страдању српског народа у НДХ

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

12. 12. 2019. у 08:06

Потпуно сам разочаран, ово што се дешава за мене је скандалозно, каже Лордан

Ко саботира Дјецу Козаре и Жуту кућу?: Филмски центар Србије трећи пут није подржао филм о страдању српског народа у НДХ

Лордан Зафрановић, фото В.Данилов

ЈЕДАН од најзначајнијих стваралаца југословенске кинематографије, са пројектом новог филма "Дјеца Козаре", о страдању српског народа у доба НДХ, по трећи пут је одбијен на конкурсу ФЦС (два пута на конкурсима у категорији за дугометражне игране филмове са националном темом). И мада у образложењу за ову одлуку УО ФЦС наводи да је реч о "значајној теми која третира најтрагичније тренутке наше прошлости, из пера чувеног Арсена Диклића, и да завређује сваку пажњу", пројекат овог филма је, ипак, опет остао без подршке.

- Ограничена средства којима је на овом конкурсу ФЦС располагала комисија, као и комплексност ожививљавања епохе која оправдано захтева значајан буџет, разлог су одлуке да се у наведеним околностима не определимо за доделу (недовољних) средстава пројекту "Дјеца Козаре" уваженог редитеља Лордана Зафрановића - каже се у саопштењу.

У изјави за "Новости", Зафрановић истиче да је потпуно разочаран, и да би се оно што се неколико година догађа са "Дјецом Козаре" могло назвати скандалозним.

- По трећи пут сам затечен и изненађен, зато што је то изузетан сценарио који је врло актуелан, а читава прича око овог филма говори о несређеној ситуацији унутар кинематогафије. Једноставно, то је велика битка за државни новац, а редитељи који не лобирају за своје филмове, и који двадесет четири сата дневно не раде на тим "спојевима", у таквој утакмици немају никакве шансе. Конкурси су данас једна "вучја јама", у којој се људи боре да добију новац, јер више не постоје никакви спонзори који нешто унапред могу да плате, и све је на држави. Заправо, држава је постала продуцент, и зато је утицај тих веза, лобија, политике, неминован. Врло је тешко да уметник, који не жели да уђе у те "воде", добије новац за филм.

Похвале које су "Дјеца Козаре" добила и од ове конкурсне комисије, према речима Зафрановића, само је леп начин да се неко елиминише.

- То је заиста изузетан пројекат, о којем су и у Хрватској биле само речи хвале, јер сам конкурисао и на њиховом фонду, али ни од Хрватског аудио-визуелног центра нисам добио новац за снимање овог филма. Похвале су, заправо, најновији систем одбијања, и то је фантастично!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срамота је што Јасеновац изгледа као терен за голф, Србија мора страхоте логора да предочи Стразбуру: Џини Висконти о НДХ

Редитељ култних остварења која су добијала награде на светским фестивалима и обележила нашу историју уметности "покретних слика", истиче да неће одустати од "Дјеце Козаре".

- Упркос толиком одбијању и околностима које су за мене постале скандалозне, наставићу да се борим за снимање овог филма, заједно са продуцентом. Написаћемо једно подуже писмо и жалбу на ову одлуку Управног одбора Филмског центра Србије, иако мислим да од тога неће бити ништа. Појавићемо се, наравно, и четврти пут на конкурсу, све док тема "Дјеце Козаре" не уђе у неки политички фокус, и неко "одозго" не пожели да се тај филм направи - каже велики аутор, истичући да је овог пута додатно разочаран.Усташе спроводе жене и децу са Козаре,Фото Историјски музеј Југославије

- Прилично сам тужан, јер сам у Србији увек имао изузетну публику и велику подршку, али се то, изгледа, распада у систему финансирања филмова који је данас на снази. Нешто би се ту, заиста, требало радикално променити, али није на мени да ја о томе да говорим, и о томе одлучујем - сматра Зафрановић.

Победник овог конкурса је нови филм редитеља Дарка Бајића "Сибир" по сценарију Владимира Кецмановића и Косте Пешевског, који ће добити подршку ФЦС у износу од 32 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зашто Јасеновац никад није ослобађан?

Ово је одлука Управног одбора ФЦС, који је усвојио предлог Конкурсне комисије за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, по конкурсу објављеном 20. августа ове године. Како се истиче у образложењу чланова комисије у којој су били Предраг Гага Антонијевић (председник), Југослав Пантелић, Игор Бојовић, Иван Карл и Коста Ђорђевић, "Сибир" је "трилер уско повезан са транзиционим политичким миљеом, који поприма облик несвакидашње љубавне повести, да би се на дубљем нивоу претворио у античку трагедију са готово надреалним епилогом".

Други победник последњег конкурса у 2019. у овој категорији је пројекат филма "Бела недеља", сценаристе и редитеља Бојана Вулетића, који ће бити подржан са 28 милиона динара. Како стоји у образложењу, "комисија сматра да је то зрео, изузетно филмичан пројекат, који ће на будућег гледаоца оставити снажан утисак и привући пажњу и ван граница Србије".

Међу 34 учесника који нису "прошли", и који ће на неком следећем конкурсу опет морати у "ринг" за новац ФЦС су Мирослав Терзић, Милош Радовић, Милорад Милинковић, Дарко Лунгулов, Никола Љуца, Лазар Бодрожа... а највећи губитник је, свакако, редитељ Лордан Зафрановић.

И "ЖУТА КУЋА" НА ЧЕКАЊУ

БЕЗ подршке ФЦС остао је и филм "Жетва", с којим је конкурисао амерички редитељ Паул Кампф, за који је, како стоји у саопштењу, такође недостајао буџет.

- Премда је тема овог филма за нашу земљу изузетно занимљива (нелегална трговина органима у "жутој кући" у Албанији), проценат којим би ФЦС учествовао у реализацији је свега 14,95 одсто средстава намењених снимању, а притом износи скоро целокупан буџет којим ова Комисија тренутно располаже, принуђени смо да предложимо продуценту, "Бандур филму" (коме то није неизводљиво), да средства потражи у страним фондовима, поготову што је снимање филма предвиђено у више земаља (Немачкој, Грчкој, Италији...), или да се, уколико има времена, пријави на истом конкурсу у фебруару следеће године, када је планирано да ФЦС добије знатно већа средства за расподелу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

Србин

19.12.2019. 00:48

@Igor - То што сте ви стока ваш је проблем.

Natasa

12.12.2019. 08:26

Zafranovic nije dobio novac jer je predsednik komisije Antonijevic koji i sam snima film na istu temu te je na ovaj nacin eliminisao konkurenciju, a Lordan je bar tri puta bolji reditelj od Gage.

MilaS

12.12.2019. 08:39

...i mi se borimo za istinu o stradanju srpskog naroda?...čudna neka borba...posipanjem pepela po sebi,skrivajući strašne zločine uništenja celog naroda...falsifikovanje istorije od stane nestručnih i bečkoj školi podobnih,naučnika...koliko dugo traje naše samouništenje,dobro još i postojimo...još samo da nam uvedu "roditelja1 i roditelja2"....da smo svi "ONO"...pa da ih Bog vidi i da stvore na ovom prostoru istoriju za ove bez istorije...a mi im svesrdno pomažemo...gde smo to stigli,pitam se...

Milan IS

12.12.2019. 08:40

И после Тита Тито. Ово је најбољи показатељ да Србијом на жалост влада дубока комунистичка држава која жели да очува Брозову лажну историју у којој се нису помињали усташки злочини. Прсти дубоке комунистичке државе осјећају се на све стране, кроз поновно обиљежавање комунистичких празника и романтично представљање времена када је Србијом владао злочинац и диктатор -туђинац Броз.итд...итд...

Сретко

12.12.2019. 08:54

Важно је да има новца за тамо неке сапунице и крими серије а филмови и серије о страдању Срба су последња рупа на свирали! Ко њих шиша!

Kojic D Brana

12.12.2019. 09:08

Ako mi dajemo pare onda nasi reditelji treba da imaju pravo da tumace umetnost. Ovde je manipulacuja , udaraju na sazaljivost naseg naroda a u stvari se guraju da nam tumace istoriju.

буки

12.12.2019. 09:23

Шта рећи а не заплакати? Није лако бити Србин у Србији, јер се комуниста нећемо ослободити, док не изумиру природним путем. Вероватно су нам и за овакве одлуке криви Хрвати и Шиптари. "Дјеца Козаре" ће сачекати боље време, а ми ћемо се до тада чешљати попут сеоске бабе.

Djak petak

12.12.2019. 09:26

Opravdano, nit srbi znaju ko su nit zele da se prisete, sto bi davali pare za to? A pritom oskudacija, sve losija ekonomska situacija i sve manje filmova i suludih serija se snima (?!!??) Idite vi čiko po skandinaviji da trazite novce oni ce razumeti jer su takodje imali borbu i stradanje sa nacistima a losa im je ekonomija pa ce dati...

Mile

12.12.2019. 09:51

Ministar Kulture da li si cuo za ovo? Ako ne ranije sada sigurno iz Novosti. Ako se greska ne ispravi, ostavka.

Četvrtak

12.12.2019. 10:00

Da li ste vi svesni ljudi kakav bi film Lordan Zafranović snimio? Film koji se ne bi dao zaboraviti nikada.

Рашо

12.12.2019. 10:06

То је исти аутошовинистички клан који велича злочинца Јова Дивјака, Сребреницу и сличне ствари а за српска страдања не дају новац. Помислите само да смо, не дај Боже, ми починили такве монструозне ствари ко би све био спреман да плати снимање филма о томе. Верујем да би била одлука да држава плати све трошкове таквог филма! Њима је убијање деце и узимање органа мање важно од трилера. Нашим новцем располажу наши непријатељи!

Anja

12.12.2019. 10:06

Ma to je strasno sta se desava u Srbiji, ko sve zivi i nalazi se na vaznim polozajima.Ma da li je moguce da kao sto nam uredjuju i izdaju udzbenike za skolarce neki tamo, sada imamo i u ovom slucaju neke sabotere u Filmskom centru Srbije, ama Srbi na svim prostorima probudite se dok nije kasno.

VEKI

12.12.2019. 10:24

Plaše se da se ne obrukaju kao sa Nemanjićima, za takve projkte su potrebni ozbiljniji reditelji i sredstva.Bjeloglić, Bajić i takve ekipe koje bi to iznele u stilu koji je prihvatljiv i mlađim generacijama bi verovatno mogli da prođu. Das pare a onda neko nešto karikira i inprovizuje na osnovu zvučnog naslova pa se opet pitaš zašto si dao pare.

Ljubodrag

12.12.2019. 10:25

Hajde, politički aktivisti vlasti i opozicije, AV i "jedan od pet miliona", protestujte ispred zgrade Komisije da ne mogu mesec dana da uđu! Budite ljudi, bre i pobogu!

kukla

12.12.2019. 10:25

Zašto nije objavljeno celo saopštenje Komisije u kom obrazlažući odluku o projektu "Žetva" preporučuju da potraži sredstva u državi zvanoj "Kosovo i Metohija" nego su tu stavljene tri tačke...

Warhammer

12.12.2019. 10:45

pa tako je kad svrbija hoce da se dodvori ustašama i nacistima nemačkog rajha,pa neće da talasa,dok ojoj ti isti rade o glavi,nastavljajuci isti genocid započet pre toliko vremena..

Goran

12.12.2019. 10:46

Prvo, naslovna strana je sigurno način pritiska i lobiranja, da ne budemo naivni. Drugo, mogli bi vaši novinari da ispitaju zbog čega Zafranović nije snimio niti jedan film tolike godine. Pitajte ga ili istražite zbog čega su mu propali projekti u Češkoj, Makedoniji...i šta je bilo sa novcem, kao i sa novcem koji je dobio od srpskog ministarstva kulture devedesetih za filmski projekat koji nikad nije snimljen...

Neko

12.12.2019. 13:14

@Goran - A da li se se ti zapitao da covek koji je 20 godina proveo u Americi i za to vreme snimio samo 2 filma za koje niko nije cuo dodje "iznenada" u Srbiju i 5 godina za redom snima projekte i pride je jos predsednik komisije za dodelu para drugim autorima? Ko ga finansira? Zasto bas njega?

VETRUŠKA

12.12.2019. 10:55

beograski komunizam ne da da se snimaju filmovi o stradanju srba jer bi se došlo do istine a I moraju da ispune dato obecanje ustašama da nece ih napafdati primer toga je da su morali artukovicu da ispune želju da umre u hrvaskoj da bi cutao da ne otkrije da su komunisti jasenovai ostala srpska stratišta bili oni idejni tvorci a ustaše radna snaga posebno jasenovac je bio cedoi komunista beograda jer su tamo slali cele porodice sa decom da kada uđu u njihovo nema naslednika da potražuju

Milan IS

12.12.2019. 11:15

Дубока комунистичка држава влада Србијом. Она романтично представља власт злочинца и диктатора Броза, и враћа нам комунистичке празнике. Броз је сакрио и заташкао усташке злочине, а настављачи његовог дјела раде исто већ 39 година. Страшно.

Misha_BGD

12.12.2019. 11:16

Postoje i drugi načini finansiranja tako značajnih filmova, naročito ukoliko se baziraju na istorijskim dokumentima. Siguran sam da bi ga širok auditorijum podržao donacijama, kao što je to slučaj sa filmovima Borisa Malagurskog. A kasnije bi i prihod od prodatih ulaznica izvesno bio značajan.

Krajišnik

12.12.2019. 12:21

Možda da se potraže sredstva od Filmskog centra Hrvatske?! Na kraju krajeva njihova država sa institucijama je učestvovala kao glavni protagonista u događajima koji treba da se prenesu na filmsko platno. Hrvatska svoju državnost temelji na antifašističkoj borbi i takav projekat bi bio više nego dobrodošao. Siguran sam da bi nadležni u Zagrebu bili oduševljeni takvom idejom.

Veljko Tomašević

12.12.2019. 12:23

Šta očekiivati od ljudi koji u svojoj odluci kažu da je Kosovo država nego da nemaju sluha za velikog autora i temu kojojm se bavi već skoro četiri decenije a izmiče mu podrška?

Biljana

12.12.2019. 12:53

Konkurs mora biti oboren i ponovjen jer je doslo do sukoba interesa: Predsenik komisije Antonijevic koji trenutno rezira film o Jasenovcu je odbio kandidata Zafranovica za isto projekat o Jasenovcu!!!

Ролекс.

12.12.2019. 16:20

Никакво чудо треба сакрити од јавности шта се деци Козаре догађало,тако је то од 41 до сада.А и пре,па докле други да то забрањују.Ту су прсти масонерије.

Ролекс.

12.12.2019. 16:24

Зафрановић колико пара треба за пројекат,кад држава неда даће народ.Покренућемо акцију за то.