Мира Бањац слави 90. рођендан: У глуми налазим своју снагу, рад ме је одржао

NovostiOnline

04. 11. 2019. у 19:10

Мира Бањац слави 90. рођендан: У глуми налазим своју снагу, рад ме је одржао

Фото: В.Данилов

Мира Бањац рођена је 4. новембра 1929. године у Ердевику, а њено право име је Мирјана Т. Бањац
Легендарна српска и југословенска глумица данас прославља 90. рођендан, а године је не спречавају да ради пуном паром.


Мира тренутно борави у Сарајеву, где снима филм Пјера Жалице, а тренутно је гледамо и у две хит серије, "Пси лају" и "Преживети Београд".


- Мислим да сам живела и да живим мали живот. Немам велики живот, ни гламур, ни богатство. Ако мене питате, задовољство је имати мали живот и у њему наћи своје вредности и понудити их. И даље размишљам искључиво о будућности, на прошлост се не осврћем, јер накнадна памет ништа не поправља," поручила јеглумица пуна ведрине.


Тајна дуговечности је, како је раније рекла, само рад!


- Кад не будем радила, ја ћу да угинем као биљка коју нису заливали. Ако и јесам болесна код куће, кад одем негде на снимање, не фали ми ништа. У томе налазим еликсир, неку своју снагу. Посао за мене није кулук, већ терапија. Више молим бога да што дуже радим него да што дуже живим. Друго, спознала сам да човек не сме одмах, кад га нешто мало заболи, да трчи код лекара у болницу. Морате се помирити са својим годинама, морате спознати своје тело. Морамо знати да бисмо му могли помоћи. Треба научити како да помогнеш сам себи да би могао да помогнеш и другима," објаснила је она у  интервјуу за "Курир".


ПРОЧИТАЈТЕ И:  Драматична животна прича међу корицама: Наш колега главни јунак књиге


Мира Бањац рођена је 4. новембра 1929. године у Ердевику, а њено право име је Мирјана Т. Бањац. Чувена глумица припада првој генерацији глумаца која је завршила Позоришну школу у Новом Саду 1950, а 1970. прелази у Београд и постаје члан Атељеа 212.


Укаријери дугој седам деценија, одиграла је више од 300 улога. На телевизијским екранима остварила је више незаборавних улога, пре свега у филмовима Балкански шпијун, Варљиво лето '68, Чувар плаже у зимском периоду и многим другим.


Добитница је многих награда и признања, попут Добричиног прстена, Велике Жанке, Златног ћурана, Награде Павле Вуисић, Стеријине награде итд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Шатор

04.11.2019. 20:41

Кад умре Мира, отићиће и све оно што је било добро у СФРЈ.