У Југословенској кинотеци вечерас су почели Дани руског филма у Београду, а током манифестације ће у наредна четири дана, до 27. октобра, бити приказано седам филмова високе продукције из Руске Федерације.

Манифестацију је отворио помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Пројекцији филма „Т34”, којом је вечерас отворен овај фестивал, присуствовали су представници Министарства културе и информисања, Амбасаде Руске Федерације, позоришта „Дадов”, глумци из Русије и наше земље и угледне личности из јавног и културног живота главног града, саопштио је градски секретаријат за информисање.

Младеновић је истакао да је сарадња са Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Међународним фондом православних народа све боља.

"Из године у годину имамо све више заједничких манифестација и овај фестивал је показао да је интересовање публике велико. Драго ми је што данас можемо да поздравимо и уметнике из Русије, који воле да долазе у Београд и имају овде пријатеље и надам се да ће Београд и у наредном периоду имати прилику да угости што више уметника из Руске Федерације. Тако ћемо Београд поставити на место које заслужује, а нашој публици пружити прилику да ужива у остварењима руских уметника", казао је Младеновић.

Он је нагласио да је сарадња последњих година на пољу културе све боља и да је то један од начина да се наша два народа још боље упознају и приближе једни другима.

"Надам се да ћемо сви заједно допринети да те везе буду нераскидиве и да их нико неће пореметити. У наредним данима уживаћемо у филмовима разних жанрова, а надам се да ће овај фестивал наставити свој живот и у другим градовима Србије", казао је Младеновић.

Чланица Међународне федерације филмске штампе и главни уредник журнала „КиноРепортер” Марија Лемешева истакла је да је филм „Т 34” својеврсна честитка Београду поводом 75 година од ослобођења од фашизма, а прилику да се обрате публици имали су глумица Ана Исајева, Петар Зекавица и управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

На манифестацији „Дани руског филма 2019” у Југословенској кинотеци биће представљено седам савремених руских филмова. Фестивал се одржава уз учешће Међународног друштвеног фонда јединства православних народа а реализује се у организацији продуцентске компаније „Синемарус”. Улаз на пројекције је бесплатан.