ШЕКСПИР ПРВИ ПУТ У КРУШЕВЦУ: Премијера комедије „Како вам драго“

С.БАБОВИЋ

19. 10. 2019. у 15:25

ШЕКСПИР ПРВИ ПУТ У КРУШЕВЦУ: Премијера комедије „Како вам драго“

Позориште - Фото: Н.Милосављевић

Вечерас премијера комедије „Како вам драго“ у режији Никите Миливојевића
КРУШЕВАЦ-ШЕКСПИРОВА комедија „Како вам драго“ у режији Никите Миливојевића премијерно се изводи у Крушевачком позоришту вечерас од 20 сати. Романтично, пасторално дело настало око 1600. године приређено је у заједничкој продукцији крушевачког и нишког Народног позоришта, као и Интернационалног џез-фестивала „Нишвил“.

Иако једно од најпризнатијих театара у Србији, на сцени Крушевачког позоришта ово ће бити прво постављање дела Вилијама Шекпсира. Комедија, као што је познато, прати судбину двоје заљубљених младих, протераних из својих домова. Орланда је отерао зли старији брат, а Розалинду стриц,који је присвојио двор њеног оца.До љубави и бројних заплета долази у Арденској шуми.

-Када човек дође у одређене године, комедија му је све више ближа као жанр-истиче режисер Никита Миливојевић, који је радио и адаптацију и сценографију.- Немате потребу да решавате све проблеме овог света, него више гледате са забавне стране неке ствари. Мислим да, иначе, понекад заборављамо да је позориште између осталог и место племените забаве, јер оно није увек филозофско-политички дискурс какво је код нас последњих година готово по правилу.

Прочитајте још: Крушевац добио трг глумаца (ФОТО)

Аутори подсећају да кроз причу о сукобу завађене браће, Шекспир промовише људске вредности попут братске љубави, толеранције и заједништва, где сваки проблем бива превазиђен, а негативни ликови се преобразе у добре, највеличанственијом од свих чаролија, искреном љубављу. Тај ведар дух пренео се и на глумце.

- Надам се да ће представа имати дуг живот и да ћемо са с њом напутовати-каже глумац Зоран Карајић, чији су почеци каријере блиско везани за Крушевачко позориште.И млађим глумцима је Шекспир био изазов, за многе, први након завршене академије.

- Комедија говори о универзалној љубави, она је пучка, све је подређено забави,ведрини, песми игри као у бајци где добро победи зло-поручује глумац Никола Ракић.

Прво извођење ове представе одиграло се 2.августа на „Нишвилу“, а за два дана, представа ће по други пут бити изведена на позоришној сцени, али у Нишу. Према речима Бранислава Недића,управника Крушевачког позоришта, комедија ће се наћи на редовном репертоару оба позоришта.


АУТОРИ

МЕШОВИТУ екипу глумаца из више градова чине и Небојша Вранић, Драгослав Савић-Сафа,Сања Исаиловић,,Милош Цветковић,Никола Ракић, Александар Маринковић,Маја Вукојевић,Марија Видаковић,Бојан Вељовић, Марко Павловски, Ема Стојановић,Стефан Младеновић. Изузетан допринос представи, подвлаче аутори, дала је Амелиа Бенет, задужена за сценски покрет и бенд „Квинт-тетке“, који током извођења представе свира уживо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације