Стиже филм о Диани Будисављевић

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

10. 10. 2019. у 11:27

Најављено 15. јубиларно издање филмског фестивала "Слободна зона"

Стиже филм о Диани Будисављевић

Алма Прица у улози Диане Будисављевић

ДУГООЧЕКИВАНИ хрватски филм "Дневник Диане Будисављевић", у режији Дане Будисављевић доживеће београдску премијеру 11. новембра, на 15. фестивалу "Слободна зона", у оквиру такмичарске регионалне селекције "Хоризонти".

Како су најавили организатори, јубиларно издање "Слободне зоне" одвијаће се од 7. до 12. новембра, а овај храбри филм, заснован на истинитој прича о Диани Будисављевић (игра је Алма Прица), хуманитарки и активисткињи из Загреба која је организовала акцију спасавања и збрињавања српске деце из усташких логора током Другог светског рата, биће приказан у "Комбанк дворани".

Редитељку Дану Будисављевић наша публика упознала је управо на овом фестивалу, када је 2012. приказан њен породични филм "Није ти живот пјесма Хаваја", који јој је донео ширу регионалну популарност. Потресна драма "Дневник Диане Будисављевић" је њено прво ауторско дугометражно остварење, а премијерно је приказано на овогодишњем Пулском фестивалу, на којем је овенчано са шест најважнијих награда - Велика Златна арена за најбољи филм, Златна арена за режију, Награда оцењивачког суда Федерације филмских критичара Европе и Медитерана (ФЕДЕОРА) за најбољи хрватски дугометражни филм, Награда публике Златна врата Пуле, Златна арена за музику, Златна арена за монтажу.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Počast divi Klaudiji Kardinale

Овогодишња "Слободна зона" приказаће још једно изузетно остварење, документарац "Арета Френклин - Amazing Grace", у режији великог Сиднија Полака, којим ће 7. новембра у "Комбанк дворани" свечано бити отворен фестивал. Филм прати једну од најславнијих певачица свих времена од 1972. године, када је одлучила да се врати тамо где је и почела, у свет госпел музике, а њен албум Amazing Grace остао је до данас најпродаванији госпел албум свих времена. Документарац о снимању тог албума чекао је чак 46 година да угледа светлост дана, јер је Сидни Полак заборавио да користи клапу (уређај за синхронизацију звука и слике), и Арета Френклин није дозволила приказивање овог филма.


СЕДАМ ДВОРАНА

ЈУБИЛАРНИ фестивал одвијаће се у седам биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу, а подршку су дали министарство културе, Секретаријат за културу града Београда, Реконструкција Женски фонд, Француски институт, ЕУ Инфо центар.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације