Гордан Матић: Улазница за европске биоскопе

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

07. 09. 2019. у 10:14

Директор ФЦС, о међународној сарадњи и новим шансама за пробој српског филма. Имаћемо заједничке продукције, промоције, наступе на маркетима светских фестивала

Гордан Матић: Улазница за европске биоскопе

Гордан Матић Фото В. Данилов

ФИЛМСКИ центар Србије је пре неколико недеља потписао уговор са Француским филмским центром о заједничким продукцијама, промоцијама и наступима на фестивалима, а отворена је и могућност да наши филмови уђу у француске биоскопе, што је једна од најважнијих ствари за нашу кинематографију, каже, за "Новости", Гордан Матић, директор наше најзначајније националне филмске институције, који је недавно постављен на ову функцију.

Успон међународне сарадње, према његовим речима, потврђују и званични договори са Шпанским филмским институтом, као и са италијанским филмским центром.

- То су нам стратешки циљеви у наредне две године, а ова сарадња подразумева, поред заједничких продукција, и заједничке наступе на маркетима светских фестивала, где се све националне кинематографије боре да постану део великих мрежа, као што су ХБО и "Нетфликс", али и да уђу у европске биоскопске мреже, што је за српски филм до сада било јако тешко. Ови нови уговори и договори отварају могућност за долазак више екипа продуцената из Француске, Шпаније, Италије да код нас снимају и своје самосталне продукције, јер су се Србија као локација и наши филмски радници у последње две године високо рангирали по оценама продуцената из тих земаља и Америке.

Као део стратегије ФЦС за међународну сарадњу Матић истиче и помак с балтичким земљама, с којима до сада нисмо много сарађивали.

- Успели смо да остваримо контакт са "Балтик филм фондом", њихови представници ће већ у новембру доћи у Србију да конкретизујемо шта све можемо да урадимо заједнички, и то су неки нови хоризонти који се отварају за наше продукције и копродукције, али и за буџете, и за саме филмске раднике.

Према његовим речима, ФЦС је успео и да презентује српски филм на неким важним међународним фестивалима, и да нађе нове партнере за сарадњу, као што је румунски фонд, који ће финансијски помоћи постпродукцији једног нашег филма.

- Нашли смо и један шпански фонд који ће помоћи при снимању филма "Келти" наше награђиване редитељке Милице Томовић, које је започело ове године, као и снимању једне српске теленовеле. А на "Сарајево филм фестивалу" смо, примера ради, иако нисмо имали већински дугометражни играни филм у главној такмичарској селекцији, оставили озбиљно добар утисак - у индустри делу програма имали смо јако добре и перспективне разговоре са директорима осталих филмских центара из региона - каже Гордан Матић.

"Келти" Фото Промо

БУЏЕТ ОСАМ МИЛИОНА ЕВРА

ВЕЛИКИ помак у међународној сарадњи, како истиче Матић, може се захвалити и томе што је овогодишњи буџет ФЦС за производњу филмова већи од осам милиона евра, а то је рекордни износ.

- У претходне две године, ФЦС је подржао четрдесет девет копродукционих пројеката из осамнаест земаља, од којих су многи награђени на фестивалима у Берлину и Сарајеву. Истовремено, европски фондови и програми подржали су тридесет српских пројеката у вредности од два милиона евра - каже Матић, додајући да ће ускоро имати још добрих вести, везаних за наше филмове у наредној години и најважније светске фестивале.

ПРОДУЦЕНТИ ИЗ 25 ЗЕМАЉА

МАТИЋ наводи и податак да је увођење закона о бенефиту до сада привукло у Србију продуценте из чак 25 земаља света који су снимали овде (највише из САД, Русије, Немачке, Словеније, Турске, Швајцарске, Индије, Канаде, Египта, Саудијске Арабије...), и да је за само осам месеци у 2019. години било 52 пројекта (45 ТВ серија и седам филмова), чији су продуценти поднели захтев за повраћај новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације