ДЕЛО Мила Ломпара "Црњански - биографија једног осећања" ("Православна реч") представљено је и на херцегновском "Тргу од књиге".

Аутор је о Црњанском говорио као о необичној личности и писцу, савременику целог, бурног века, који је темпераментом и осећањем света дотакао кључне духовне, егзистенцијалне, политичке и друштвене садржаје, а из дела у дело померао фокус модернистичког гледања на стварност и на време.

- Црњански бира парадигму која шири хоризонт искуства, у српску лирику уводи Одисејев топос, заснован на три елемента - одлазак у рат, дуго странствовање и повратак у завичај, а један од доминантних његових мотива остаје бездомност - рекао је Ломпар, и оценио да Црњански никада није постао културни догађај српске књижевности, али је зато остао изазов.

Започињући представљање дела "Људи и бродови" Синише Луковића, књижевник и уредник ИК "Књижара Со" Никола Маловић истакао је да је Луковић најбољи познавалац поморске историје Боке, а његове су сторије, посебно оне о бродовима, емотивне, јер брод третира као живо биће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Сања Кнежевић Јовановић

Луковић је ову оцену подржао признањем:

- Море и бродови су моја прва љубав, премда се у животу бавим првенствено новинарством.