Пантомимичари нису циркусанти

М. Краљ

27. 06. 2019. у 12:02

Пантомимичари нису циркусанти

Пантомимичари

Покренута иницијатива да се промени статус неправедно деградираног уметничког занимања у Србији. Стојановић: Ова професија свуда у свету изједначена је са глумом

СРБИЈА ће од 27. јуна, захваљујући Марку Стојановићу, други пут угостити Светску конференцију о пантомими, а према важећој квалификацији занимања, како истиче овај уметник, људи који се овде баве истом вештином као Чарли Чаплин и Марсел Марсо, Етјен Декру и Жак Тати, Линдзи Кемп и Ивица Клеменц, изједначени су са - стриптизетама!

Под истом шифром - 2659, као и пантомимичар, воде се још и "играч у ноћном клубу", "опсенар", "трбухозборац" и "циркуски кротитељ дивљих животиња".

- Овај апсурд је реликт неких давних времена, а иако је велики новац утрошен да се наша "Класификације занимања" као документ прилагоди "Међународном стандарду класификације занимања", пантомима се и даље не третира као уметност - каже, за "Новости", Стојановић који је председник Светске организације пантомимичара. - Са београдске конференције, која ће трајати до 30. јуна, упутићемо зато предлог да се то измени и да се пантомимичар стави под шифру 2655, занимање "глумац". Међународни стандард класификације занимања за ово занимање наводи три примера: глумац, пантомимичар и приповедач.

Наш саговорник напомиње да пантомима није ни улична ни циркуска уметност, већ позоришна, односнио драмска уметност.

- Професионални пантомимичар мора да заврши високе школе, у неким земљама студије глуме или плеса са додатним усавршавањем у школама пантомиме, а у неким земљама студије пантомиме на посебним катедрама као што су оне на универзитетима уметности у Стокхолму, Амстердаму, Софији, Прагу или Тбилисију - истиче Стојановић, који је био гостујући професор на неким од ових катедри.

Марко Стојановић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пантомима у Грузији


Иза предлога да се ова нелогичност исправи, поред Светске организације пантомимичара, требало би да стане и Удружење драмских уметника Србије. Предлог ће бити предат надлежнима по окончању Светске конференције пантомимичара. Према Стојановићевим речима, који је у контакту са Министарством рада, не би требало да буде већих препрека и отпора да се у овом смислу коригује "Класификација занимања". Овај документ је, иначе, склон честим променама, јер је све више нових занимања, посебно из ИТ сектора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чувени амерички пантомимичар Роберт Пост наступа у Врању


Поводом статуса пантомиме и пантомимичара у Закону о култури, Закону о раду, пратећим уредбама и правилницима и посебно "Каталогу занимања", који није у складу са светским стандардима и нормама које прописују Унеско, Међународна организација рада и закони ЕУ, Стојановић се обратио и Министарству културе. У писму упућеном министру Владану Вукосављевићу, у марту ове године, између осталог, Стојановић је запитао:

- Шта ће Министарство културе и информисања предузети да пантомима и пантомимичари добију адекватан правни и сваки други статус и да не буду третирани под "остали извођачи" међу којима су и стриптизете и кротитељи дивљих животиња. Молим вас да се овакав скандалозан и надамо се ненамеран пропуст хитно исправи у свим документима која регулишу области културе и уметности.

Одговор, каже, још није добио.

Анђелка Прпић

ФЕСТИВАЛ

МОНОДРАМОМ "Шта ме снађе" у извођењу Анђелке Прпић и пантонимском представом "Пјеро", бугарског уметника Александера Алиева, вечерас ће, на сцени земунског позоришта "Пинокио", отпочети 44. Фестивал монодраме и пантомиме. За награде "Златна колајна" такмичиће се 11 представа (седам монодрама, четири пантомимска извођења), из Србије и света, а фестивал ће свечано отворити један од претходиних лауреата, глумица Елизабета Ђоревска.


ДОЛАЗИ БАПТИСТ МАРСО

СПЕЦИЈАЛНИ гост овогодишње конференције је Батист Марсо, син чувеног француског пантомимичара Марсела Марсоа и светски познат мајстор јоге, који је учио многе интернационалне звезде као што је Стинг. Он ће одржати мастер клас јоге за пантомимичаре, глумце и плесаче, али и присуствовати промоцији књиге "Марсел Марсо, поетика геста" италијанске списатељице, новинарке и театролошкиње Патриције Иовине, у петак у 17 часова у Француском институту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације