ПОЛИТИЧКА МАНИПУЛАЦИЈА: Приштина злоупотребила Бијенале у Венецији

Танјуг

09. 05. 2019. у 19:20

ПОЛИТИЧКА МАНИПУЛАЦИЈА: Приштина злоупотребила Бијенале у Венецији

Фото Танјуг

Учешће на 58. Међународној изложби савремене уметности у Венецији Приштина је искористила за политичку манипулацију, тако што је поставила три велика видео бима на којима се емитују интервјуи са четворо Албанаца
ВЕНЕЦИЈА - Учешће на 58. Међународној изложби савремене уметности у Венецији Приштина је искористила за политичку манипулацију, тако што је поставила три велика видео бима на којима се емитују интервјуи са четворо Албанаца које су, као децу током рата на Косову, фотографисали страни фоторепортери.

Полазиште за изложбу уметника Албана Мује биле су фотографије деце избеглица снимљене током рата на Косову 1998. и 1999. које су, како стоји истиче на табли на самом улазу на изложбу, постале синоним за рат, трауму, бол, а глобално су видљиве захваљујући медијима.

Двадесет година касније Муја је пронашао ту децу, сада одрасле људе, који у говоре о томе како су те фотографије утицале на њихове животе и помињу приче које су слушали или којих се сећају из тог периода.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БИЈЕНАЛЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Занимљива времена су опет са нама

Сам аутор у каталогу изложбе објашњава да му је циљ био да покаже како се колективна траума и бол преносе на нове генерације, шта је остало од те патње и како се то одражава на генерације које су наследиле те приче не искусивши их непосредно.

"У том смислу сам се свакако дотакао и политичког процеса и дао једну интерпретацију искуства рата и колективне патње која га прати", објаснио је Муја и додао да он свој рад не види као политички пројекат, већ дубоко људски.

У званичном програму Бијенала у Венецији изложба Приштине води се као павиљон Републике Косово, без звездице или било каквих ограда.


Изложба "Породични албум" једна је од 90 националних поставки на Бијеналу, које се одржава од 11. маја до 24. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

steva

09.05.2019. 23:59

@sportmaki - Nazalost,jesu ! Pametniji su, bore se za svoje svim sredstvima. A mi samo cutimo i "cekamo".A sta cekamo, to niko nezna.

Djordje

10.05.2019. 00:30

@sportmaki - Izgleda da jesu!? Njihova dijaspora finansira sve sto treba dok za nasu u Americi jedva da se cuje !? Ili vi ne pisete dovoljno pa mi i ne znamo o tome!? Sve su bolje uradili od nas a i dan danas !?mi smo ne sposobni da ljudima predocimo istinu i to je najveca tragedija!

Sloba

09.05.2019. 20:46

Nek nasa drzava reaguje! Nek se ulozi apel italijanskoj ambasadi u Beogradu! Nek nas umetnik istupi sa Bijenala i u znak protesta nek nas izlozbeni prostor bude prazna crna soba!