МИНУТОМ ћутања бројни поштоваоци, колеге и чланови породице одали су последњу почаст Милошу Параментићу (1954-2019), на комеморацији која је у среду уприличена у Југословенској кинотеци.

Од Мише, Мишелина, Максе, Парамаунта, човека који је био искрени заљубљеник у филмску уметност и који је у једном периоду обележио нашу филмску индустрију, опростили су се његови пријатељи, дугогодишњи сарадници и културни посленици, Милан Д. Шпичек, Радослав Рале Зеленовић, Горица Мојовић, као и директор Кинотеке Југослав Пантелић.

Подсећајући на Параментића као срећног човека, Шпичек је истакао да је њему много тога било предодређено - рођен је у Ваљеву, граду који нам је подарио многе културне великане, ту је завршио чувену знамениту Ваљевску гимназију, а потом дипломирао етнологију на Филозофском факултету у Београду, где је похађао и постдипломске студије модерне уметности, код великана професора Лазара Трифуновића. Одатле је стигао у Радио Београд, у два наврата био је уредник ТВ Београд, а најдубљи траг оставио је као уредник и генерални директор "Београд филма". Параментић се, према речима Зеленовића, највише борио за очување биоскопа, сматрајући да је биоскоп дом филма и природно место његовог живота.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо Милош Параментић

Девет година био је и директор Дирекције Феста, подсетила је Горица Мојовић, водио је и Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, као и фестивал домаћих остварења Софест у Сопоту, али оно по чему ћемо Параментића једнако памтити јесу његова доброта, шарм, духовитост и смех, с којима је до краја ишао кроз живот.


ПИСМО ВОЈЕ БРАЈОВИЋА

ПОСЕБНО дирљивим речима од Параментића се у среду опростио и глумац Војислав Воја Брајовић, писмом које је прочитала његова супруга, глумица Милица Михајловић.

"У овом тренутку радим нешто до чега си ти у животу толико држао, оно што си толико волео. Снимам. За тебе је то боље оправдање што данас нисам дошао од лекарског уверења. Јер, филм је био твоја љубав, филм је био твоја страст. Као лежерно, изгарао си вулкански... Пуно раздраганости и смеха пратило је твоје крупне капи зноја. Филм је био твој живот, а ти си волео да и твој живот буде филм..."