ЈЕДАН од најпрестижнијих празника "покретних слика", 72. Кански фестивал, заокружио је готово све програмске целине, и завршене су и последње припреме за његов почетак, најавио је директор фестивала Тијери Фремо.

Селекцији од 19 остварења која улазе у овогодишњу трку за Златну палму (у којој су већ најављени филмови Кена Лоуча, Педра Алмодовара, Теренса Малика, браће Дарден, Марка Белокија, Корнелијуа Порумбоја..., као и зомби трилер "Мртви не умиру" Џима Џармуша, који 14. маја отвара фестивал), у последњи час придружили су се "Било једном у Холивуду" Квентина Тарантина, и Mektoub my love: Intermezzo, Абделатифа Кешиша. Према речима Фремоа, постојала је бојазан да Тарантинов филм, који у биоскопску дистрибуцију улази тек крајем јула, неће бити спреман за Кан, али да "славни редитељ није излазио из монтаже четири месеца, и да ће, као право дете Канског фестивала, верно и тачно бити ту".

"Било једном у Холивуду" је девети филм америчког редитеља, који је прву Златну палму у каријери освојио пре 25 година, за "Петпарачке приче". Овог пута, кроз скоро тросатну сагу, Тарантино говори о Лос Анђелесу из 1969. Радња се одвија на врхунцу експлозије контракултуре, у време хипи револуције и квазикомуне Чарлса Менсона, на врхунцу "новог Холивуда", а главне улоге играју Бред Пит и Леонардо Дикаприо. У бројној глумачкој екипи су и Марго Роби (игра Шерон Тејт), Ал Паћино, Дакота Фанинг, Емили Херш, Мајкл Медсен, Дејмијан Луис, Тимоти Олифант, Курт Расел, Берт Рејнолдс...

Прочитајте још: Нови филм Квентина Тарантина улази у трку за Златну палму

Нови филм Mektоub My love: Intermezzo Абделатифа Кешиша (добитника Златне палме 2013. за драму "Плаво је најтоплија боја" или "Живот Адел"), траје четири сата, такође је монтиран у последњи час и биће приказан на крају фестивала, 25. маја, а реч је о наставку његовог претходног остварења Mektoub My Love: Canto Uno, које је 2017. приказано у главном програму фестивала у Венецији.

Међу филмовима додатим у поноћне пројекције је и ново остварење Гаспара Ноа Lux terna, са француским звездама Беатрис Дал и Шарлот Генсбур, које је својеврсни, али и мистериозни љубавни есеј о филму.

ЧЕТИРИ ЖЕНЕ И ЧЕТИРИ МУШКАРЦА

ДИРЕКТОР Канског фесривала најавио је и чланове главног жирија, а међу онима који ће се придружити мексичком редитељу, оскаровцу Алехандру Гонзалесу Ињаритуу, председнику жирија, јесу америчка глумица Ел Фенинг, француски аутор стрипова Енки Билал, и редитељи из Грчке и Француске - Јоргос Лантимос и Робен Кампијо. Како је изјавио Фремо, "четири жене и четири мушкарца из шест земаља одлучиваће ове године о добитнику Златне палме".

УСПЕХ МИЛЕ ТУРАЈЛИЋ

НАША најнаграђиванија продуценткиња и редитељка документарних филмова Мила Турајлић ушла је у групу од 20 одабраних продуцената који ће присуствовати 72. Канском фестивалу, и бити део програма Producers on the Move (Продуцент на потезу). Подршку овом програму даје и Филмски центар Србије. Мила Турајлић је стекла продуцентско искуство радећи на филмовима "Браћа Блум" Рајана Џонсона и "Aпокалипто" Мела Гибсона, а своје документарце Cinema Komunisto и "Друга страна свега", који су јој донели више од 40 главних награда широм света, продуцирала је кроз кућу Dribbling Pictures, коју је 2006. основала са редитељем Борисом Митићем.