Оснивач Српског позоришта у Мађарској: Чврст ослонац на обе културе

Вукица Стругар

26. 04. 2019. у 19:02

Оснивач Српског позоришта у Мађарској: Чврст ослонац на обе културе
Милан Рус, оснивач Српског позоришта у Мађарској, редитељ, глумац, управник

У НАЦИОНАЛНОМ театру у Будимпешти недавно је Српско позориште било "домаћин" Фестивала националних мањина које живе у Мађарској. Нимало чудно, када се зна да је наша прва представа одржана 1813. године у пештанској Рондели, у режији оца српског театра Јоакима Вујића. Био је то и повод да се у београдском Народном позоришту (почетком марта) отвори изложба фотографија Петра Ластића под називом "Двеста година српског позоришта".

Јер, прошло је више од два века како је изведена "Крешталица" (посрба драме "Папагај", тада популарног немачког писца Аугуста Коцебуа), прва професионална представа одиграна на српском језику. О премијери известиле су и бечке "Новине сербске", истичући да је ова представа "особито обрадовала многобројну публику"... Уз изложбу, на сцени "Раша Плаовић" гостовало је Српско позориште из Мађарске с представом "Авала експрес" (у режији Петра Милошевића), театра који је више од две деценије присутан на тамошњој сцени.

У комаду (који чине препеви познатих мађарских уметника, извођача, композитора и глумаца, скупљених у љубавну причу), између осталих, игра Милан Рус - оснивач, глумац и вођа нашег малог театра у суседству. После Београда, њихову представу видела је и публика у Лазаревцу, Краљеву, Нишу, а турнеја је завршена у Крагујевцу и Књажевско--српском театру.

- Моји преци су у Мађарску дошли са Чарнојевићем, неки до Сегедина, а неки до Сент Андреје. Никада нисмо рачунали која је генерација овде рођена, али у односу на неке наше "западне" сеобе, једно је неспорно: сачували смо језик, традицију, фолклор и религију - каже, за "Новости", Милан Рус, иначе рођен у Сегедину. - Зато се радујемо што ћемо 25. и 26. маја у Сент Андреји отворити наш обновљен музеј и одржати литургију у Саборној цркви. Иначе, чини ми се да је важно и напоменути да никада српско-мађарски односи нису били бољи. На културном, политичком, економском и сваком другом плану.

Како објашњава Милан Рус, по последњем попису, у Мађарској има једанаест хиљада и осам стотина становника који су се изјаснили као припадници српске националности. Претпоставља се, ипак, да је њихов број већи и да је више од двадесет хиљада Срба рођено у Мађарској, али и да овде већ годинама живе наши сународници који су пословно ангажовани. А како ће се изјашњавати, показало се током прошлости, углавном је зависило од историјских и политичких околности.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Миро Вуксановић: Читање није пресушило, али се књиге узимају на екс

- У Будимпешти постоји српска школа "Никола Тесла" (обухвата дечји вртић, основну школу и гимназију) и тренутно има пет стотина ђака. Интересовање за њу је огромно и траже се начини да здање прошири своје капацитете, јер се три пута више ученика пријављује него што има места. У Сегедину су најмлађи већ кренули у први разред, а у Лаври засада постоје четири разреда основне, али се гради нова зграда за остале разреде.

"Гранични случај"


Наш саговорник објашњава да је у Будимпешти завршио Академију уметности (одсек глуме) и тим поводом каже:

- У себи носим две културе, не могу се само на једну ногу ослањати. После Академије имао сам ангажман у мађарском театру у Ђуру, а онда 1993. године отворио у свом стану Српско позориште, с представом "Сентандрејско јеванђеље". Комад (који је стигао и до Националног театра у Будимпешти) бавио се традицијом Срба у Мађарској. Представу је видела Вида Огњеновић и позвала на Стеријино позорје, али су се тада заоштрили политички односи и ми нисмо стигли у Нови Сад...

"Сомборска ружа" са Љубишом Самарџићем / Фото Приватна архива


Данас наш театар у Мађарској има камерну сцену са шездесет места, на такозваном Пештанском Бродвеју. Уз њу и солидан буџет од тамошње државе, осам запослених (у администрацији и техници), док су глумци ангажовани по пројекту.

- У представама, углавном, играју школовани глумци из Србије. Чест нам је гост Лидија Стевановић из Српског народног позоришта, долазе и колеге из Сомбора, Суботице, Београда. До сада смо извели око шездесет премијера на српском и мађарском језику. На овом другом, најчешће играмо савремене српске писце јер желимо да већинском народу представимо савремену српску драму. Иначе, у позоришту радим све што треба - ту сам глумац, управник, редитељ, расветљивач, тонац.

"Летњиковац"


ПРЕДСТАВНИЦИ СВИХ МАЊИНА

НАШ саговорник наглашава да у Мађарској живи тринаест регистрованих мањина, ипак, да наш театар у Мађарској има једну од најбољих сарадњи са будимпештанским Националним театром и актуелним управником Атилом Видњанским:

- На њиховој сцени организујемо фестивал свих мањина, на коме се током седам дана публици представља стваралаштво народа који живе у Мађарској. Ове године извели смо представу "Авала експрес" Томаша Чеха и Гезе Беремењија, у режији академика Петра Милошевића, који је био шеф катедре на славистици за српски језик у Будимпешти.

ДЕМОКРАТИЈА

- ОДЛУКОМ Управног одбора Народног позоришта у Београду добићемо на поклон неке костиме. Кад сам то рекао глумцима, веома су се обрадовали. Двоје управника, Ивана Вујић и Атила Видњански, много нам помажу. Уосталом, мерило демократије у једном друштву је његов однос према мањинама, слабима, другачијима - истиче Милан Рус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ivan Zgrozeni

26.04.2019. 19:55

Merilo demokratije je ravnopravnost svih gradjana. U Srbiji su samo Srbi diskriminisani.

Realan

26.04.2019. 21:10

Pokažite ne školu, nego makar školski razred na Mađarskom jeziku usred Beograda. Toliko o demokratiji u Srbiji.

Lana

27.04.2019. 08:00

@Realan - Madjari u Ns imaju i svoj teatar i svoje skole, pravo da pohadjaju fakultete na madjarskom.jeziku ( na glumi postoje paralelne klase koje pohadjaju Madjari...ja ne znam da li vi bas toliko ne znate o tome ili ste prosto lupili. Mnogo je zasticenija Madjarska manjina kod nas no obratno i lepo je sto su poceli da obracaju paznju i na Srbe u Madjarskoj.