ДОКУМЕНТАРАЦ СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Компликовани лавиринти и изазови судске правде између жртава и починиоца

Р. Р.

уторак, 23. 04. 2019. у 16:28

ДОКУМЕНТАРАЦ СУЂЕЊЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Компликовани лавиринти и изазови судске правде између жртава и починиоца

Ратко Младић

Документарац "Суђење Ратку Младићу" редитеља Роберта Милера и Хенрија Сингера биће премијерно приказан на Белдоксу

У ОКВИРУ програма "Лавиринти правде" 12. Међународног фестивала документарног филма (Белдокс) који почиње 8. маја, међу пет остварења који се баве глобалним изазовима права и правосуђа биће приказан и документарац "Суђење Ратку Младићу", редитеља Роберта Милера и Хенрија Сингера.

Они ће 9. маја, после пројекције филма о процесу вођеном против српског генерала у Хагу разговарати с публиком у Великој сали Дома омладине Београда, а биће учесници и панел дискусије на тему "Судска правда: између жртава и починиоца", која ће бити одржана 10. маја у трибинској сали Коларчеве задужбине. На дискусији ће, поред Милера и Сингера говорити и главни тужилац Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу, Питер Меклоски, сада у пензији, као и главни адвокат Младићеве одбране Бранко Лукић.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Генерал Ратко Младић дочекао 77. рођендан у добром расположењуУ програму "Лавиринти правде", који публици пружа прилику да се упозна са најновијим визуелним истраживањима стварности нашег сложеног и узбурканог света, у којем је успостављање владавине права од суштинског значаја, видећемо и документарце "Нек ми је Бог у помоћи" о раду бриселске истражне судије Ане Грувез, RBG о судији Врховног суда САД Рут Бејдер Гинсберг (85). Ту је и "Процес - држава Русија против Олега Сенцова" редитеља Асколда Курова, који архивским снимцима реконструише једно од првих монтираних суђења које је осмислио Стаљин. Куров, који ће бити и гост фестивала, у филму приказује и покушаје његове породице, пријатеља и адвоката да спасу Сенцова.

Серија разговора и панел дискусија који ће пратити пројекције осмишљена је као критички простор за испитивање вишеструких и сложених верзија стварности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

TREBALI SU POZVAT NA DISKUSIJU I DR. SESELJA

23.04.2019. 16:53

VOJA JE NAJBOLJI POZNAVAOC HASKOG KONC-LOGORA, i njegovo ucesce na diskusiji bi bilo vrlo interesantno. Nadam se da Gospodim Miler, nije kao njegova prezimenjakinja Herta Miler, ona nobelovka, sto usred Beograda posluzi se nacistickim izjavama o srbima, i proglasi ih da su oni glavni krivci na desavanja (gradjanski rat) na balkanu.

dobrovoljac

23.04.2019. 19:36

General Ratko Mladic covek od reci ispostovao dogovor sa muslimanima iz Srebrenice ,svima obezbedio autobuse i omogucio da odu prema muslimanskim teritorijama nikome nije falila dlaka sa glave trune u Haagu kao zlocinac .A zlocinci koji klali srbe i isprovocirali osvetu pojedinih srpskih vojnika setaju slobodno kao heroji to sto su ubedili druge da su srbi krivi za sve nemarim mogu da se nasmijem ali sto su uspeli i neke od nas da ubede da su srbi krivi za sve e to je vec zabrinjavajuce.

vili

23.04.2019. 22:13

@dobrovoljac - ,,Dobrovoljac" ,to sto si rekao,da nije zalosno bilo bi smijesno.Na kraju ocito da ti nisi nikakav dobrovoljac jer ne znas sta se desavalo.Stvarni dobrovoljci ne komentarisu ratna zbivanja ,to rade samo dezerteri I losi vojnici.Ti si ocito u ovoj drugoj skupini.