НЕЧИСТА КРВ ПОНОВО НА СЦЕНИ: Трагичан живот уместо смрти

В. СТРУГАР

09. 04. 2019. у 13:28

НЕЧИСТА КРВ ПОНОВО НА СЦЕНИ: Трагичан живот уместо смрти

Сцена из "Нечисте крви"

После готово пола века "Нечиста крв" 12. априла поново на сцени Народног позоришта. Тодоровићева: Софка се претвара у жртву насиља

НА Великој сцени Народног позоришта, после четири и по деценије, поново ће заиграти чувени наслов Боре Станковића. Реч је, заправо, о премијерном извођењу текста који је по мотивима нашег писца урадила Маја Тодоровић: премијера је 12. априла, у режији Милана Нешковића.

- Оно што Софку разликује од мојих досадашњих јунакиња јесте што се њена прича не завршава трагичном смрћу већ трагичним животом - истиче у најави представе ауторка Маја Тодоровић. - Софка се од једне самосвесне, јаке жене пуне страсти и живота, претвара у жртву насиља, која криви себе и своју "нечисту" крв за то што је муж злоставља. Звучи познато? Живимо у времену у коме су жене и даље жртве насиља, којима смо свакодневно окружени...

В. д. управника Народног позоришта Ивана Вујић објашњава да су жена и женски ликови у средишту приче у којој се говори о слободи у односу на једну затворену средину, наглашавајући да је у подели "Нечисте крви" ангажована екипа великих глумаца ове куће, различитих генерација. Ансамбл представе предвођен је младом Јованом Стојиљковић у улози Софке, док друге Станковићеве јунаке играју Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Ненад Јездић, Душанка Стојановић Глид, Љиљана Благојевић, Радмила Живковић, Танасије Узуновић, Павле Јеринић, Златија Оцокољић, Никола Вујовић, док је улога Малог Томче припала - малом Стефану Калезићу.

Говорећи како је у "целоживотној сарадњи са Бором Станковићем", Небојша Дугалић наглашава да је "Нечиста крв" за њега "драма немогућих избора", а Наташа Нинковић да јој је драго што игра Тодору (Софкину мајку) и да је млада Јована Стојиљковић, извесно, тек пред великим улогама.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Тодоровић: Неће бити локалног дијалекта у "Нечистој крви"- У новој представи неће бити фолклорних елемената, језика старог Врања, у првом плану је оно што је универзално у Станковићевој причи - објашњава драматург Молина Удовички Фотез. - Жена је у вишеструком жрвњу, на њу утичу и новац, морал средине у којој живи, ерос у смислу љубави и страсти. Све се то прелама преко једне женске судбине, али и свих ликова у роману.

ПОСВЕЋЕНО Јована Стојиљковић и Ненад Јездић

Сценограф је Весна Поповић, костимограф Марина Меденица, композитор Ања Ђорђевић, а кореограф Андреја Кулешевић.


ВЕРА ЧУКИЋ КАО СОФКА

ПОСЛЕДЊА премијера Станковићевог дела изведена је крајем 1975. године, у адаптацији и режији Градимира Мирковића.

У подели су били Вера Чукић (Софка), Милан Пузић, Ксенија Јовановић, Бранислав Јеринић, Мира Бобић, Мики Манојловић, Горјана Јањић, Дара Плаовић, Борис Андрусевић и Мида Стевановић.

Представа је одиграна више од три стотине пута током наредних десет година.


ПРИПРЕМЕ У Народном позоришту најављена премијера

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Драгољуб Збиљић

09.04.2019. 18:33

Зашто не допуштате да се у реаговањима на ову представу не искаже противљење озбиљном фалсификату када је онима који су припремали ову представу пало на памет да уместо изворног језика (врањског дијалекат) у представи буде чувени роман Борисава Станковића "Нечуста крв" "преведен на неки други језик, тзв. стандардни језик. Како ти људи нису схватили да немају права да тај роман драматизују ма неизвотрни језик!