АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп огласио се у уторак поводом победничког говора редитеља и сценаристе Спајка Лија на церемонији доделе Оскара. Трамп је поручио да га је Ли напао на расној основи "иако је за црнце учинио више него скоро било који досадашњи председник".

- Било би добро кад би Спајк Ли могао да чита своје белешке или још боље, да белешке не користи уопште, када оптужује за расизам вашег председника који је учинио за Афроамериканце (реформа кривичног правосуђа, најмањи број незапослених у историји, смањење пореза...) више него, скоро, било који други председник - поручио је Трамп на "Твитеру".

Ли је, иначе, један од најгласнијих противника америчког председника у Холивуду и до сада је изрекао бројне оптужбе на његов рачун. У свом Оскаром награђеном филму BlacKkKlansman приказао је снимке Трампа након насилних белих протеста у Шарлотсвилу у Вирџинији 2017. године. У свом слављеничком говору (добио је Оскара за адаптирани сценарио филма BlacKkKlansman), Ли овога пута није поменуо Трампово име, али је позвао на "мобилизацију бирача пред престојеће председничке изборе 2020. године".

- Будимо на правој страни историје! Донесите морални избор између љубави и мржње - узвикнуо је Ли са бине Долби театра.

Упитан да прокоментарише твит америчког председника, Спајк Ли је у изјави за Entertainment Weekly рекао да је у питању "класична замена теза".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СКАНДАЛ НА ДОДЕЛИ НАГРАДА: Де Ниро опсовао Трампа, телевизија га цензурисала (ВИДЕО)


- Исту ствар су урадили са афроамеричким спортистима који су клечали током интонирања химне у знак протеста против расистичких напада, оптужујући их да су антиамериканци, антипатриоте... Али више нико не верује у те ствари - казао је Ли.

Фото АП

У центру дебате на друштвеним мрежама налази се и проблематичан тријумф "Зелене књиге". Филм Питера Фарелија који, да иронија буде већа, говори о необичном пријатељству црнца и белца током шездесетих година на америчком Југу, оцењен је као "површна расна прича". Велики борац за права црнаца, Спајк Ли је након проглашења најбољег филма демонстративно напустио салу.

На друштвеним мрежама, међутим, освануле се бројне критике на рачун лицемерја холивудске елите. По мишљењу великог броја "твитераша", док са бине критикују Трампа због расизма и позивају на "једнакост и толеранцију према имигрантима", исте те звезде путују приватним авионима, носе прескупе тоалете и накит, а "имигранте виде само на сликама".


"ПАИС": ЈЕФТИНА ПРОПАГАНДА

УГЛЕДНИ критичар шпанског "Паиса" Карлос Бојеро овогодишњу доделу Оскара оценио је као "досадну и јефтину пропаганду".

- То што је Кју-клукс-клан добио "витаминску инјекцију" доласком Доналда Трампа на чело Америке није оправдање за онолики број црнаца на сцени који су делили или узимали Оскаре. Не знам чиме је већина од њих заслужила да се нађе ту, али, руку на срце, нисам препознао ни већину белаца - казао је Бојеро.