Паљба из Академије

М. КРАЉ

07. 08. 2018. у 17:41

Амерички уметник Том Сакс лансираће пет ракета током октобарског салона. Планирано је да пројектили полете до висине од 335 метара

Паљба из Академије

Том Сакс, Фото Октобарски салон

ПЕТ ракета биће лансирано из зграде Српске академије наука и уметности током 57. Октобарског салона и свака ће летети до висине од око 335 метара, а онда се, помоћу падобрана, безбедно спустити на Земљу. Ова "паљба" део је пројекта једне од звезда предстојећег Београдског бијенала, њујоршког уметника Тома Сакса (1966), чији ће тим, опремљен радио-уређајима, бити задужени за враћање ракета, а место на коме се буду приземљиле биће убележено на карту. Лансирање ће имати и пренос уживо, а као део Саксовог пројекта, у галерији ће бити изложена "Витрина ракета" (The Rockeths cabinet).

- Свака ракета у витрини је названа по једном од мојих хероја - истиче, између осталог, уметник у ауторском тексту који прати ово дело. - Од Џоди Фостер до Феле, Карла Сагана, до Маје Енџелоу, свака од ових легендарних личности чини део мог идентитета. Наиме, сви смо ми производ својих пријатеља и књига које читамо. Овакав један рад није само израз адолесцентске усамљености и очајања. У сваку компоненту витрине уливају се љубав и посвећеност. Свака компонента је свет за себе, а заједно, ти светови стварају систем планета које чине галаксију.

Уз легендарну Јоко Оно и светски славну фотографкињу Синди Шерман, Сакс је вероватно једно од најзвучнијих уметничких имена из Америке које ће од 15. септембра угостити наша престоница.

Учесник 57. Октобарског салона је и један од најутицајнијих савремених европских уметника Анселм Кифер, ученик чувеног Јозефа Бојса, који у свом богатом опусу спаја књижевност, сликарство и скулптуру, користећи широк спектар материјала - угаљ, катран, олово, песак и сушене биљке, као и дрворез, фотографије... У Београд долази и Еро, који је међународну репутацију стекао на авангардној сцени шездесетих година, чије се име везује за нову фигурацију, хепенинг и нови талас експерименталног филма, а својим бојеним колажима створио је сатиричну сагу о потрошачком друштву и светској политици.

Рад који ће изложити Такаши Мураками одаће почаст јапанској традицији осликавања паравана, док радови кинеске звезде у успону Цао Феј одражавају брзе и хаотичне промене које се данас дешавају у кинеском друштву. На "Октобарцу" ће бити изложена и дела међународно признатих уметника Олафура Елијасона, Ларија Бела, Хелен Мартен, Еве Котаткове и Доминика Ланга и многих других.

Rockeths 2017 Том Сакс (Љубазношћу уметника)

У ПЕТ ПРОСТОРА

"ОКТОБАРАЦ" ће се одвијати у пет простора у ужем центру Београда: Културном центру (Галерија "Артгет", Ликовна галерија, Галерија "Подрум"), Музеју града Београда, галерији "Ремонт", уметничком простору "У 10" и у Галерији САНУ. На изложби учествују 72 уметника из свих крајева света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације