Непролазна снага мисли

Д. Бт.

30. 11. 2017. у 20:55

Непролазна снага мисли

Иво Андрић, Фото: Архива "Новости"

Представљене "Приповетке" Иве Андрића у избору самог писца

ПОВОДОМ 125 година од рођења Иве Андрића и исто толико година од свог оснивања, СКЗ је објавила Андрићеве "Приповетке" у два тома, према избору који је сам аутор сачинио 1963. У овом издању је 35 прича, објављених од 1920. до 1962.

На представљању у четвртак др Александра Жежељ Коцић је напомињући колико је српски нобеловац овај жанр сматрао захтевним, цитирала његове речи: "Кратка прича не значи... као што би људи који површно суде и погрешно мисле могли закључити: 'мала' или 'нејака', или 'недорасла' приповетка. Не, него значи, или би бар требало да значи, да је сведена на најсавршенији могући облик, а испуњена и набијена великом непролазном снагом мисли и људског осећања".

Управница Андрићеве задужбине Жанета Ђукић Перишић је навела шта је све ова институција учинила ове године и најавила да ће средином овог месеца изаћи првих пет књига критичког издања Андрићевих дела, а идуће године још шест. Објављен је и часопис Задужбине "Свеске", у коме је, између осталог, представљен и Андрићев "Мали нотес-блок" писан 1929. и 1930. године.

Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ је напоменуо да је Андрић волео често да истиче како је Задругин вршњак и да је једном приликом рекао како је својевремено било "теже ући у Српску књижевну задругу него у царство небеско".

Скупштина СКЗ биће одржана 12. децембра, а 13. и 14. скуп у САНУ о Андрићевом делу, чиме ће бити заокружено обележавање јубилеја великог писца.


Одговор

КАДА је 1936. године изашла Андрићева друга збирка приповедака, такође у издању СКЗ, угледни критичар Милан Богдановић је дочекао похвалама, али и примедбом да је очекивао да Андрић напише роман. У Писму једном пријатељу Андрић није могао да му не одговори да "ако му треба роман, нека га напише".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације