Поставка о пријатељству са Грцима

Јл. Б.

07. 09. 2017. у 23:46

Поставка о пријатељству са Грцима

Венизелос, Ђорђе Први и кнез Михаило

Изложба Историјског музеја Србије на гостовању у Солуну. Филм “Пожар у Солуну” 1917. снимила наша војска. Кроз архивску грађу, многобројне фотографије и портрете приказана историја односа две земље

ВЕК и по од потписивања првог уговора између двеју братских земаља биће обележено отварањем изложбе “Србија и Грчка - 150 година борбе за европски Балкан” 14. септембра у Музеју македонске борбе у Солуну. На отварању ће говорити др Ставрула Маврогени, директорка Института при музеју и др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије и уједно један од аутора.

Давне 1867. године кнез Михаило Обреновић и грчки краљ Ђорђе I Гликсбург потписали су уговор о савезу, који је представљао темељ за будућу сарадњу два народа, али и основ за коначно ослобођење од вишевековне османске владавине.

Управо тај догађај био је инспирација ауторима поставке, музејским саветницима др Душици Бојић и Небојши Дамњановићу, као и дизајнеру поставке Растку Шурдићу, да кроз архивску грађу, многобројне фотографије и портрете знаменитих личности што потпуније прикажу историју односа Србије и Грчке у претходна два века.

Грчка публика ће први пут моћи да види и документарни филм “Пожар у Солуну” из 1917. године, део фундуса Југословенске кинотеке, који је забележила српска војска. Осим Кинотеке, реализацију изложбе су помогли Архив Југославије, Музеј Југославије, НБС, УБ “Светозар Марковић”, Филмске новости и друге институције.


СТАЛНА ПОСТАВКА У АТИНИ

СРЕДИНОМ октобра експонати се селе у Атину, где ће у згради Мегаро Музикис изложбу отворити амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић заједно са директорком Историјског музеја Србије др Душицом Бојић. После тога изложба ће бити стална поставка у згради Амбасаде Републике Србије у Атини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације