Снови рајских вртова у УЛУС-у

М. А. К.

06. 09. 2017. у 22:54

Снови рајских вртова у УЛУС-у

Радови Селме Ђулизаревић Карановић

Отварање изложбе "Трноружичњак" Селме Ђулизаревић Карановић у Галерији УЛУС. Цртежи и кринолине инспирисани бајком и цвећем

ИНСПИРИСАНА бајком о Трновој Ружици и баштом која је израсла око дворца у којем је уснула, уметница Селма Ђулизаревић Карановић представиће своје цртеже комбинованом техником, кринолине, корсете и сценографске детаље, на изложби која се отвара у четвртак у 19 часова у Галерији УЛУС, у Кнез Михаиловој.

У овим радовима, који су насталим у претходне четири године, уметница наставља да се бави темом цвета и расцветавања кроз више медија.

- Обиље цвећа постаје метафора љубави и рајских вртова - записала је историчар уметности Љиљана Ћинкул, у каталогу поставке.

- На питање чиме храните свој рад, сликарка би вероватно одговорила: елементима флоралног и фолклорног, персијским теписима и ружама, моделима наше културе. И заиста, у колористички раскошним и мирисним ђул-баштама Селме Ђулизаревић живе принцезе (из бајки) спремне да улепшају и наше снове. Трнова Ружица је једна од њих. Бајка, ризница архетипова "исконских слика" и симбола који долазе из колективно несвесног (Јунг) садржи толико откривајућег и ослобађајућег.

Сликаркина Трнова Ружица, сматра Ћинкулова, метафора је и за сећање на некадашње лидере, вође (Принц, Краљ, Лењин, Тито):

- Цветови су заједнички именитељ у читавом ауторкином сликарском раду. И као етно-апликације, расути и зашивени на корсете, Титову слику, колаже, а доминирају и на цртежима. Више од истине коју живимо је да се утопијским пројектима политичара може успавати не само принцеза, већ и читав народ.

Изложбу која траје до 19. септембра отвориће професор Милета Продановић.


БИОГРАФИЈА

РОЂЕНА у Сарајеву 1967. године, Селма Ђулизаревић Карановић дипломирала је на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, а на истом факултету стекла је и звање доктора уметности. Самостално је излагала у Србији, Црној Гори, БиХ и Белгији и учествовала на више од 30 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више значајних награда, међу којима је Златна палета УЛУС-а на Пролећној изложби 2013. Ради као ванредни професор на ФПУ, на Графичком одсеку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације